Ιταλία-exit poll: Πρώτη η Μελόνι με 22-26%, πάει για πρωθυπουργός

26 Σεπτεμβρίου 2022

Πρώτο κόμμα τα Αδέλφια της Ιταλίας – Απόλυτη πλειοψηφία εδρών σε Βουλή και Γερουσία «δείχνουν» τα exit poll για τον κεντροδεξιό συνασπισμό

meloni3463

Η Τζόρτζια Μελόνι κέρδισε τις εκλογές στην Ιταλία, εξασφαλίζοντας και σημαντικό προβάδισμα στη Βουλή και τη Γερουσία, σύμφωνα με τις προβολές των exit poll. Αυτό την φέρνει πιο κοντά στην ανάληψη της πρωθυπουργίας,.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός των Τζόρτζια Μελόνι, Ματέο Σαλβίνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι κερδίζει την πλειοψηφία με διαφορά και θεωρείται βέβαιο ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση με πρωθυπουργό την Ιταλίδα πρόεδρο του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας». Θα είναι η πρώτη γυναίκα σε αυτό το αξίωμα στην ιστορία της χώρας.

Τον λόγο έχει τώρα ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα που θα δώσει στην Μελόνι εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Οι διαδικασίες είναι μάλλον αργές στην Ιταλία – αν όλα κυλήσουν ομαλά για την ηγέτιδα του κόμματος, θα πρέπει να περιμένουμε την ανάληψη καθηκόντων στα τέλη Οκτωβρίου.

Τα αποτελέσματα από το exit poll της Rai είναι:

Κεντροδεξιά 41-45%

Κεντροαριστερά 25,5-29,5%

Ανά κόμμα τα ποσοστά έχουν ως εξής:

  1. Αδέλφια της Ιταλίας (Μελόνι) – 22-26%
  2. Δημοκρατικό Κόμμα (Λέτα) – 17-21%
  3. Κίνημα Πέντε Αστέρια (Κόντε) – 13,5-17,5%
  4. Λέγκα (Σαλβίνι) – 8,5-12,5%
  5. Azione-Italia Viva (Ρέντσι) – 6,5-8,5%
  6. Forza Italia (Μπερλουσκόνι) – 6-8%
  7. Italexit (το κόμμα υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από την ΕΕ) – 0,5%-2,5%, μάλλον θα μείνει εκτός Βουλής

Ο συνασπισμός της Κεντροδεξιάς περιλαμβάνει τα Αδέλφια της Ιταλίας της Μελόνι, τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Αντιθέτως το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα Πέντε Αστέρια κατέβηκαν αυτόνομα, με το Δημοκρατικό Κόμμα να έχει πάντως στο πλευρό του μικρότερα κεντρώα, φιλοευρωπαϊκά κόμματα.

Η κατανομή των εδρών σύμφωνα με το exit poll της RAI έχει ως εξής: Για την Κεντροδεξιά 227 με 257 έδρες, για την Κεντροαριστερά 78-98 έδρες, 36-56 έδρες για το Κίνημα 5 Αστέρια. Αλλες 15 με 25 έδρες στο κόμμα του Ματέο Ρέντσι.

Η προβολή δείχνει ότι ο κεντροδεξιός συνασπισμός θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία και στα δύο σώματα.

rai__4_
rai__1_
rai__3_
rai__2_

Τι άλλο δείχνουν τα αποτελέσματα: ότι οι επιδόσεις του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος θα μπορούσαν να τους φέρουν κοντά στην εξουσία, αν κατάφερναν να συνασπιστούν. Ήταν μια ενδεχομένως χαμένη ευκαιρία να απομακρυνθεί η Κεντροδεξιά από την εξουσία.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον η Βουλή έχει 400 έδρες και η Γερουσία 200 έδρες. Ως σήμερα τα δύο σώματα είχαν 630 και 315 έδρες αντίστοιχα, οι οποίες μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο έπειτα από δημοψήφισμα το 2020.

Το Sky24 στη δική του προβολή για την κατανομή των εδρών δίνει για τη Βουλή 228 για τη Κεντροδεξιά, 95 για την Κεντροαριστερά και 47 για το Κίνημα 5 Αστέρια. Στη Γερουσία και πάλι υπερέχει η Κεντροδεξιά με 115 έδρες, 44 για την Κεντροαριστερά και 24 για το Κίνημα.

Η προσέλευση στις κάλπες ήταν πολύ χαμηλότερη από άλλες αναμετρήσεις. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το 64,7% των εκλογέων προσήλθε στις κάλπες, με τη χώρα να εμφανίζει δύο πρόσωπα:  υψηλή προσέλευση στα βόρεια, χαμηλότερη στον νότο της χώρας.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο Ματέο Σαλβίνι έγραψε στο Twitter ότι η «Κεντροδεξιά έχει καθαρό προβάδισμα» και στα δύο σώματα. Και προσθέτει ότι θα είναι «μια μακρά νύχτα, αλλά θέλω να ας πω ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ».

Αλλά και στη Forza Italia διεκδικούν μερίδιο της επιτυχίας του συνασπισμού. Σχεδόν 20 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που σχημάτισε κυβερνήσεις αλλά και κατάρρευσε παταγωδώς, φαίνεται τώρα το έργο του κόμματος και το πώς οι ιδέες κυριάρχησαν στην πολιτική σκηνή – έτσι τουλάχιστον πιστεύουν στο κόμμα, όπως μεταδίδει η RAI.


[There are no radio stations in the database]