Κεφαλόβρυση Μεσσηνίας | Το χωριό των Ηρώων και της Πέτρας

24 Σεπτεμβρίου 2022

Αγαπητοί μας αναγνώστες,

Μπήκαμε στο Φθινόπωρο μια εποχή που σε κάποιους αρέσει πολύ ενώ  άλλοι την απεχθάνονται. Εγώ είμαι από εκείνους που τη λατρεύουν, από τα πεσμένα κίτρινα φύλλα των δέντρων έως και το ζεστό καφέ μέσα από το θολωμένο και βρεγμένο τζάμι των παραθύρων.

Αυτή η εποχή είναι κατάλληλη για εκδρομές και εξερευνήσεις σε ορεινά μέρη με υψόμετρο και κύριο χαρακτηριστικό τα πετρόχτιστα σπίτια.

Αυτή την εβδομάδα εδώ στον Planetwebradio.gr επέλεξα να σας ταξιδέψω για ακόμη μια φορά στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στο χωριό των ηρώων και της πέτρας που δεν είναι άλλο από την Kεφαλόβρυση Μεσσηνίας ,γνωστό και ως «Ρίπεσι» όνομα που κατείχε επί τουρκοκρατίας.

Το χωριό αυτό όπως μαρτυρά και ο τίτλος του οδοιπορικού μας, χαρακτηρίζεται από την πέτρα καθώς είναι το βασικό χαρακτηριστικό στοιχείο που επικρατεί από άκρη σε άκρη του.

Βρίσκεται πολύ κοντά από τους πασίγνωστους καταρράκτες της Νέδα και το Κοπανάκι με τη φημισμένο κυριακάτικο παζάρι. Το φθινόπωρο είναι μία από τις εποχές που το αναδεικνύει και γι αυτό αποφάσισα και εγώ να σας το παρουσιάσω Σεπτέμβρη μήνα. Για να βρεθεί κάποιος εκεί χρειάζεται περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά από την Αθήνα.

Εγώ επέλεξα να ταξιδέψω μεσημεράκι με σκοπό να φτάσω στο χωριό απογευματινή ώρα, διότι είναι η καλύτερη ώρα για φωτογράφιση στο συγκεκριμένο χωριό λόγω του ότι από εκεί δύει ο ήλιος.

Μερικά μέτρα πριν εμφανιστούν τα πρώτα σπίτια του, βλέπεις το χωριό να είναι αμφιθεατρικά χτισμένο στην πλαγιά του βουνού σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρα.

Μπαίνοντας στο χωριό τον επισκέπτη προϋπαντούν τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια και αμέσως μετά η παιδική χαρά του χωριού που βρίσκεται στο προαύλιου του παλαιού ιατρείου του χωριού. Αμέσως μετά συναντάμε τον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, με το επιβλητικό καμπαναριό και το πέτρινο αλώνι. Εκεί βρίσκεται και η προτομή του οπλαρχηγού Γιάννου Μπάλτα, ο οποίος μαζί με τους Ντρέδες συνέβαλλε στην απελευθέρωση των γύρω περιοχών στην επανάσταση του 1821.

Οι Κεφαλοβρυσήτες τιμούν επίσης έναν από τους ντόπιους ιερείς του χωριού ,τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Ποροικό έχοντας την προτομή του δίπλα από το καμπαναριό.

Η περιοχή είναι πλούσια σε βλάστηση με τεράστια πλατάνια και κυρίαρχο αυτόν που καλύπτει μόνος του την κεντρική πλατεία του χωριού.

Αξίζει να απολαύσετε τον Ελληνικό παραδοσιακό καφέ σας και τοπικό γλυκό του κουταλιού. Στο σημείο αυτό και λίγο μετά την πλατεία βρίσκεται η κεντρική πετρόχτιστη βρύση με τις τρείς γούρνες και τα κρυστάλλινα νερά, από την οποία προήλθε η μεταγενέστερη ονομασία του χωριού (Κεφαλόβρυση). Λίγο ποιο πάνω βρίσκεται το κοινοτικό γραφείο του χωριού στο οποίο φυλάσσονται οι παραδοσιακές φορεσιές των κατοίκων του χωριού και ιστορικά κειμήλια.

Λόγω υψομέτρου αλλά και εποχής η θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλή σε σχέση με τις τριγύρω περιοχές, γι’αυτό αν ταξιδέψετε μέσα στους επόμενους μήνες να είστε εξοπλισμένοι με τα χειμωνιάτικα ρούχα σας.

Θα ήθελα να τονίσω ωστόσο πως εκεί θα μπορέσετε να γευτείτε νοστιμιές της περιοχής και θα συναντήσετε φιλόξενους ανθρώπους.

Παρέμεινα αρκετή ώρα στην πλατεία και έκανα βόλτα στα σοκάκια και αμέσως μετά συνέχισα την πορεία μου στο υπόλοιπο και λιγότερο κεντρικό σημείο του χωριού. Αφού περπάτησα λίγο ανηφορικά συνάντησα το σχολείο του χωριού το οποίο έχει να λειτουργήσει περίπου από το 1980. Φιλοξένησε όμως πρόσφατα το Συμπόσιο Γλυπτικής «Μνήμες από την πέτρα στο Μάρμαρο» στο οποίο διάφοροι καλλιτέχνες έλαβαν μέρος και ως ενθύμιο δώρισαν τα έργα τους στο χωριό.

Συνεχίζοντας την εξερεύνηση θα δούμε πως υπάρχουν ακόμα δύο σημεία σήμα κατατεθέν του χωριού και είναι το Ιερό Παρεκκλήσιο του Προφήτη Ηλία από το οποίο βλέπεις όλης την περιοχή, αλλά και το ξέφωτο ακριβώς κάτω από το Παρεκκλήσιο με το πέτρινο αλώνι και τα παγκάκια με θέα τον ορίζοντα.

Σε αυτό το σημείο θα σας αποκαλύψω πως το αυτό το χωριό είναι η δεύτερη μου πατρίδα καθώς εδώ έζησα τα περισσότερα μου καλοκαίρια έχοντας γεμίσει όμορφες στιγμές που αποτελούν τα παιδικά μου χρόνια.

Κάπου εδώ το φθινοπωρινό μας οδοιπορικό έφτασε στο τέλος του. Εύχομαι να ταξιδέψατε μαζί μου νοερά και να πήρατε μια γεύση φθινοπωρινών διακοπών.

Εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το μεθεπόμενο Σάββατο. Έως τότε μείνετε συντονισμένη εδώ στον Planetwebradio.gr τον νούμερο ένα διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας.

Δείτε περισσότερα για την δουλειά του Χρήστου Λαρισαίου στο site του

[There are no radio stations in the database]