Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν τρομάζει την Ευρώπη – Οι αντιδράσεις στις αγορές μετά την επιστράτευση
21 Σεπτεμβρίου 2022
Νέο ράλι για την τιμή του φυσικού αερίου, σε χαμηλό 20 ετών το ευρώ – Πώς μεταφράζουν τη ρωσική επιστράτευση Γερμανία, Πολωνία, Ολλανδία
Νέα (αρνητικά) δεδομένα για την Ευρώπη δημιουργεί το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κήρυξε μερική επιστράτευση, με στόχο την κινητοποίηση έως 300.000 εφέδρων στρατιωτικών. Η εν λόγω εξέλιξη συνιστά σημαντική κλιμάκωση στο ουκρανικό μέτωπο, το οποίο «σέρνεται» από τον Φεβρουάριο, με τις επιπτώσεις να είναι πολύπλευρες και να εκτείνονται τόσο στο στρατιωτικό όσο και στο οικονομικό – ενεργειακό πεδίο.
Μάλιστα, ενώ η Μόσχα επιθυμεί να «νομιμοποιήσει» την κυριαρχία της στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, φιλοδοξώντας να διοργανώσει τοπικά δημοψηφίσματα για την «ενοποίηση» τεσσάρων περιφερειών (Λουχάνσκ, Ντόνετσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα), ο Ρώσος πρόεδρος επαναφέρει στο τραπέζι και τον κίνδυνο της πυρηνικής απειλής. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της ηπείρου.
«Εφόσον απειληθεί η εδαφική μας ακεραιότητα, να είστε βέβαιοι ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε, για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και τον λαό μας. Δεν μπλοφάρουμε» ήταν το τελεσίγραφο του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τη Δύση.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το τηλεοπτικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, ο οποίος ετοιμάζεται να στείλει στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας ακόμη 300.000 στρατιώτες, ισοδυναμεί με μήνυμα κλιμάκωσης. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο ρωσικός στρατός έχει αναγκαστεί σε σημαντική οπισθοχώρηση, με την Ουκρανία να ανακαταλαμβάνει το 10% των κατεχόμενων εδαφών.
Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το στρατιωτικό σκέλος της σύγκρουσης εισέρχεται σε μια περίοδο κορύφωσης. Αποτέλεσμα είναι, επτά μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, το «φως» στην άκρη του τούνελ να μην καθίσταται ακόμη ορατό.
Διαβάστε τη συνέχεια στο newmoney.gr