Ηλεκτρικό ρεύμα: Έως και 90% απορροφώνται οι αυξήσεις τον Οκτώβριο – Ποιοι θα πάρουν μπόνους 50 ευρώ

21 Σεπτεμβρίου 2022

Σε τρεις κλίμακες η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα – 10 ευρώ/μεγαβατώρα το τέλος στους ηλεκτροπαραγωγούς που χρησιμοποιούν αέριο

logariasmos-reyma-xr

Στην απορρόφηση για τον Οκτώβριο έως και του 90% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα για το 90% των νοικοκυριών οδηγούν οι επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα, Τετάρτη (21/09), από τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ο οποίος περιέγραψε και το νέο σύστημα κλιμακωτής επιδότησης που θα ισχύσει από τον ερχόμενο μήνα αλλά και το «μπόνους» για όσα νοικοκυριά μειώσουν κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή τους σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή.

Συνολικά η κυβέρνηση για τον Οκτώβριο θα δώσει 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ για την επιδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων με το 1 δισ. εξ αυτών να προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όπως σημείωσε εξάλλου ο υπουργός Ενέργειας ο μόνιμος μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων που εισπράττονται από τις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής έχει ήδη αποδώσει σε μόλις 2,5 μήνες, πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε ότι «φέτος καταγράφεται ρεκόρ εισαγωγής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου που καταφθάνουν στη Ρεβυθούσα, καθώς έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα πλοία που έδεσαν στον τερματικό σταθμό».

Σε τρεις κλίμακες η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά

Όπως εξήγησε ο Κώστας Σκρέκας για τον μήνα Οκτώβριο υπάροχυν τρεις κλίμακες επιδοτήσεων για τους οικιακούς καταναλωτές διευκρινίζοντας ότι η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

– Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500KWh απορροφάται το 90% της αύξησης, με την επιδότηση να φτάνει στα 436 €/MWh. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

– Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh απορροφάται το 80% της αύξησης, με επιδότηση 386 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.

– Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, απορροφάται το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 €/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφάται όπως κάθε μήνα σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 485 €/MWh.

Η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις επιχειρήσεις

– Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000KWhστον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 €/ΜWh. Απορροφούμε το 80% της αύξησης.

– Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVaπου ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέση και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230€/MWh

– Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 €/MWh.

Η επιδότηση για το φυσικό αέριο

Ειδικά, δε, για το φυσικό αέριο o υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 90 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Όσον αφορά την επιδότηση του φυσικού αερίου σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο θα φτάσει στα 40 ευρώ ανά θερμική MWh.

Ειδικό τέλος για τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής

Οι ανακοινώσεις Σκρέκα περιείχαν και ένα μέτρο στο πλαίσιο της πολιτικής θωράκισης των καταναλωτών από τις εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις του ενεργειακού πολέμου που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ευρώπη με την επιβολή τέλους ύψους 10 ευρώ ανά θερμική mwh που θα επιβληθεί στις εταιρείες Ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος «τα έσοδα από το ειδικό τέλος θα κατευθύνονται στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και θα έχουν ως στόχο την:

– Υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου

– Υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο

– Υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων υποδομής του συστήματος φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές»


[There are no radio stations in the database]