‘Ωρα μηδέν στην ενεργειακή κρίση: Έρχεται ευρωπαϊκή παρέμβαση – Τι θα ανακοινώσει η Φον ντερ Λάιεν

14 Σεπτεμβρίου 2022

Την καθιερωμένη ετήσια ομιλία για την «Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εκφωνεί σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με το τεράστιο ενδιαφέρον να εστιάζεται στην παρέμβαση που αναμένεται να κάνει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Η ομιλία και η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο πραγματοποιείται αυτή την ώρα. (10:00π.μ. ώρα Ελλάδος)

H παρέμβαση της προέδρου της Κομισιόν αναμένεται να δώσει τη «χρυσή λύση» που θα συμβιβάσει τις διαφωνίες και τις αντικρουόμενες απόψεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς μια ουσιαστική απάντηση στην αγωνία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το ξέφρενο ράλι των τιμών της ενέργειας και τη θωράκιση των ευρωπαϊκών κοινωνιών και οικονομιών απέναντι στους ρωσικούς εκβιασμούς, την ώρα που τα σενάρια για το χειμώνα προοιωνίζονται εφιαλτικά.

Με την υιοθέτηση, ωστόσο, ενός πλαφόν στις τιμές της ρωσικής ενέργειας να έχει απομακρυνθεί από το τραπέζι, η προσδοκία των πιο εξαρτημένων ενεργειακά χωρών ότι η παρέμβαση θα είναι γενναία δεν φέρεται να επιβεβαιώνεται.

Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες θέλουν το επικαιροποιημένο προσχέδιο να περιλαμβάνει στόχο περιορισμού της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με δύο σενάρια. Ένα υποχρεωτικό της τάξης του 5% για τις 3 – 4 ώρες αιχμής και ένα εθελοντικό ύψους 10%.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη προχωρήσει σε μειώσεις φόρων, σε επιδοτήσεις και σε καταβολές επιδομάτων εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση που πυροδοτεί την αύξηση του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ, αναγκάζοντας τις βιομηχανίες να σταματήσουν τις γραμμές παραγωγής τους, αλλά και τους πολίτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας ενόψει του χειμώνα.

Το Reuters διάβασε ένα προσχέδιο των μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπει τη φορολόγηση των πλεονασματικών εσόδων από τις ενεργειακές εταιρίες στην Ευρώπη που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, ώστε οι κυβερνήσεις, να συγκεντρώσουν χρήματα για τις δαπάνες που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να ανταπεξέλθουν στους αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας.

Εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η κ. φον ντερ Λάιεν αναμένεται να κάνει τον απολογισμό των πεπραγμένων του προηγούμενου έτους, αλλά και να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το επόμενο χρόνο και τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί για την επίτευξη αυτών μέσω νομοθετικών και άλλων πρωτοβουλιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεδομένης της κρίσιμης συγκυρίας, θα τοποθετηθεί -δίνοντας απαντήσεις- σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων, επικεντρώνοντας ιδιαιτέρως στην ενεργειακή κρίση.

Πρόγραμμα και όραμα

Ιστορικά, η «Kατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είναι η ετήσια ομιλία που εκφωνεί κάθε Σεπτέμβριο ο/η εκάστοτε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ και αμέσως μετά συζητείται η δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά το περασμένο έτος, παρουσιάζεται το πρόγραμμά της για το προσεχές έτος και, γενικότερα, το όραμά της για το μέλλον.

Στη συζήτηση που ακολουθεί στην Ολομέλεια, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των ευρωπαίων πολιτών, εξετάζουν το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «υπό το πρίσμα της εκπλήρωσης των απαιτήσεων των πολιτών της ΕΕ, λογοδοτώντας έτσι απέναντι στους ψηφοφόρους», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η συζήτηση αυτή χαρακτηρίζεται ως «σημείο-κλειδί της δημοκρατικής διαδικασίας στην ΕΕ».

Η φετινή ομιλία κρίνεται ως σημαντική, καθώς μία σειρά από θέματα απαιτούν λύσεις και απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως «η ανταπόκριση της ΕΕ στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή, τα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής, η ενεργειακή κρίση και το κράτος δικαίου».

Επιπλέον, «οι προτεραιότητες που παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την περσινή συζήτηση για την Κατάσταση της ΕΕ παραμένουν επίκαιρες, καθώς η ΕΕ συνεχίζει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού και για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακολουθώντας τις προτάσεις των πολιτών σχετικά με τις αλλαγές στην ΕΕ, που εγκρίθηκαν στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, αναμένει από την ΕΕ να ακούσει τα αιτήματα των πολιτών και να προχωρήσει σε φιλόδοξες πολιτικές, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης».


[There are no radio stations in the database]