Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Η Ελληνίδα υφυπουργός του Μακρόν αντιμετωπίζει δύο καταγγελίες για βιασμό

23 Ιουνίου 2022

Στο μικροσκόπιο καταγγελίες για πράξεις που φέρονται ότι διαπράχθηκαν όταν ασκούσε το επάγγελμα της γυναικολόγου – Πρώην ασθενής της που δεν έχει υποβάλει μήνυση είπε ότι βίωσε «σεξουαλική επίθεση» κατά τη διάρκεια της εξέτασης

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση στη Γαλλία ότι η ελληνικής καταγωγής Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, υφυπουργός Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Συνεργασιών της κυβέρνησης Μακρόν, βρίσκεται στο στόχαστρο εισαγγελικής έρευνας μετά τις κατηγορίες σε βάρος της για δύο βιασμούς. Οι πράξεις της φέρονται να διαπράχθηκαν στο πλαίσιο των καθηκόντων της ως γυναικολόγου.

Το θέμα αποκάλυψε χθες το γαλλικό περιοδικό «Marianne,» σύμφωνα με το οποίο, σχετική έρευνα έχει ξεκινήσει η Εισαγγελία του Παρισιού. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό, έχουν υποβληθεί δύο καταγγελίες για βιασμό σε βάρος της 46χρονης Χρυσούλας Ζαχαροπούλου. 

Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα όσα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια τρίτη γυναίκα, πρώην ασθενής της γυναικολόγου. 

Η πρώτη καταγγελία σε βάρος της Ζαχαροπούλου έγινε στις 25 Μαΐου ενώ η εισαγγελία του Παρισίου ανέφερε στο περιοδικό «Marianne» ότι ξεκίνησε μια έρευνα δύο ημέρες αργότερα, στις 27 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν από την εισαγγελία, η δεύτερη μήνυση υποβλήθηκε στις 16 Ιουνίου, ενώ και τα δύο περιστατικά φέρονται να έγιναν «σε ιατρικό περιβάλλον» το 2016 σε βάρος ενήλικων γυναικών.

Τι καταγγέλλει πρώην ασθενής της

Στο μεταξύ, μία πρώην ασθενής της γυναικολόγου, με το ψευδώνυμο «Jade» , μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνοντας ότι είχε επισκεφθεί την κυρία Ζαχαροπούλου με αφορμή το πρόβλημα της ενδομητρίωσης που αντιμετώπιζε.

Η «Jade», που σήμερα είναι 26 ετών και ζει στην περιοχή του Παρισιού, είχε ραντεβού με τη γιατρό στο ιατρείο της το 2016. Η εξέταση έγινε παρουσία ενός ασκούμενου γιατρού.

Σύμφωνα με την 26χρονη, η γυναικολόγος «ανάγκασε τον ασκούμενο γιατρό να την εξετάσει». «Εκείνη ένιωθε ότι δεν αισθανόμουν καθόλου άνετα, ούτε εκείνος, το σώμα μου ήταν κλειστό, μπλοκαρισμένο, το ένιωθε», όπως η αναφέρει η «Jade».

«“Θα πρέπει να ανοίξεις”, μου είπε. Τότε ήρθε η σειρά της. Μου είπε, χρησιμοποιώντας γνωστούς όρους: “Θα πρέπει να ανοίξεις. Εγώ, δεν είμαι αυτός”. Προσπαθούσε, προσπαθούσε, δεν ήταν καθόλου χαρούμενη. Εγώ ήμουν πολύ νευρική και μπλοκαρισμένη», πρόσθεσε.

Η νεαρή γυναίκα είπε ότι δεν θυμάται αν η γυναικολόγος είχε λάβει τη συγκατάθεσή της πριν την εξετάσει. Υποστηρίζει πάντως ότι βίωσε αυτό το γεγονός «τουλάχιστον ως σεξουαλική επίθεση», αν και μέχρι τώρα δεν έχει υποβάλει καταγγελία σε βάρος της.

Ευρωβουλευτής από το 2019, υφυπουργός από τις 20 Μαΐου

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου εντάχθηκε στην κυβέρνηση της Ελίζαμπεθ Μπορν στις 20 Μαΐου. Η ίδια ήταν βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τις 2 Ιουλίου του 2019, θέση την οποία άφησε για να μπει στην κυβέρνηση.

Έδωσε σκληρό αγώνα για να αναγνωριστεί η ενδομητρίωση ως βασική πάθηση, με ειδική αναφορά που υπέβαλε προς τον Γάλλο πρόεδρο στις 11 Ιανουαρίου του 2022.

Είχε τιμηθεί και από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ με το παράσημο του «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας», για την προσφορά της σε ιατρικά θέματα και κυρίως στο ζήτημα της ενδομητρίωσης. Σπούδασε στην Ιταλία και για χρόνια υπήρξε εργαζόμενη σε Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Παρισιού.

Η ευρωπαϊκή της πορεία

Τον Νοέμβριο του 2021, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε επικύρωσε την πρόταση του Ζοζέπ Μπορέλ και διόρισε τη Ζαχαροπούλου ως το κεντρικό πρόσωπο για την ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των ευρωπαικών κρατών- μελών και την επιτάχυνση των προσπαθειών για την κοινή χρήση των δόσεων εμβολίων COVID-19, ειδικά στην Αφρική.

Τον Δεκέμβριο, συνόδευσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε-Ντριάν, σε επίσημα ταξίδια στη Σενεγάλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου είναι η δεύτερη υπουργός της γαλλικής κυβέρνησης που καταγγέλλεται για βιασμό. Προηγήθηκε ο Νταμιέν Αμπάντ, υπουργός Αλληλεγγύης και Ατόμων με Αναπηρία που κατηγορήθηκε αμέσως μετά την υπουργοποίησή του ότι έχει βιάσει δύο γυναίκες τα τέλη του 2010 και στις αρχές του 2011.

Ο ίδιος διέψευσε τις κατηγορίες αυτές, επικαλούμενος ότι πάσχει από σπάνια ασθένεια, η οποία τον καθιστά σωματικά μη ικανό για να διαπράξει τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται.

Με καταγωγή από την Κόρινθο και σπουδές στην Ιταλία

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, διακεκριμένη γυναικολόγος με καταγωγή από την Κόρινθο, έχει σπουδάσει στην Ιταλία και για χρόνια υπήρξε εργαζόμενη σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Παρισιού.

«Γεννήθηκα στην Ελλάδα, έζησα στη συνέχεια στην Ιταλία για 14 χρόνια, και εδώ και 12 χρόνια ζω και εργάζομαι στη Γαλλία, είμαι παντρεμένη με Γάλλο. Είμαι παιδί της Ευρώπης», έχει δηλώσει το 2019 σε η συνέντευξή της.

«Γνωρίζω τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος πολίτης, ξέρω τι μου έδωσε η Ευρώπη, πόσα οφείλω στην Ευρώπη και αυτήν τη στιγμή είναι δική μου υποχρέωση να βγω μπροστά και να πω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι είναι μεγάλη τύχη να ζούμε σε αυτή την περιοχή του κόσμου που υπάρχει δημοκρατία, που υπάρχει ειρήνη».


[There are no radio stations in the database]