GR_EVENTS | Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΛΚΥΕΙ ΚΑΘΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ

4 Ιουνίου 2022

Αγαπητοί μας αναγνώστες,

Σήμερα στο καθιερωμένο μας ραντεβού εδώ στον planetwebradio.gr έχω ετοιμάσει μια αρκετά μακροσκελή συνέντευξη διότι θα φιλοξενήσω στο άρθρο μου μια φωτογραφική κοινότητα-ομάδα. Μετρά πάρα πολλές επιτυχίες στον τομέα της φωτογραφίας, πολυάριθμους συνεργάτες, αρκετές συμμετοχές σε διαγωνισμούς, διακρίσεις, ενδιαφέροντα και δημιουργικά project τα οποία συγκεντρώνουν μεγάλο κοινό. Συστάθηκε το 2013 από τον Γεώργιο Βέργαδο και την Έλλη Αγιαννίδη δύο ανθρώπους με αγάπη για την τέχνη της φωτογραφίας και μεράκι για δημιουργία.

Έχω παρακολουθήσει τις δράσεις τους οι οποίες είναι αρκετές, με μεγαλύτερο και πολύ δυνατό project το #My_Greece στο οποίο 270 φωτογράφοι παρουσιάζουν μέσα από τη ματιά τους την Ελλάδα μας. Θέλησα να μιλήσω μαζί τους γιατί θεωρώ πολύ σημαντικό το έργο τους και είμαι πιστός στην άποψη πως οι φωτογραφικές κοινότητες είναι απαραίτητες διότι προσφέρουν σε ένα φωτογράφο πολλές ευκαιρίες.

Έλλη θέλω να μου πεις  λίγα λόγια για εσένα και τον χαρακτήρα σου. Πως ξεκίνησε για εσένα το ταξίδι στην τέχνη της φωτογραφίας?

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Παλαιό Φάληρο. Είμαι πιανίστρια και διπλωματούχος καθηγήτρια πιάνου. Η ενασχόληση με την μουσική από τεσσάρων ετών, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διάπλαση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας μου, διδάσκοντας μου αρετές όπως πειθαρχία, επιμονή, υπομονή και βοηθώντας με να αναπτύξω συναισθηματική νοημοσύνη, εκφραστικότητα και δημιουργικότητα.

Οι τέχνες αποτελούσαν πάντα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου, με τη φωτογραφία να πρωταγωνιστεί τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, απ’ όταν και ξεκίνησε για μένα το μαγικό ταξίδι ανακάλυψης αυτής της τέχνης. Το 2013 το Instagram αποτέλεσε την αφορμή να γνωρίσω τον φωτογράφο και έκτοτε καλλιτεχνικό συνοδοιπόρο μου Γιώργο Βέργαδο με τον οποίο ιδρύσαμε την φωτογραφική ομάδα Greek Instagramers Events.

Μέσα από τις δράσεις της ομάδας, τα τελευταία 9 χρόνια συμμετέχω ενεργά στη διοργάνωση και επιμέλεια ομαδικών εκθέσεων φωτογραφίας που παρουσιάζονται πανελλαδικά, στην δημιουργία ξεχωριστών φωτογραφικών εμπειριών για τους φίλους της φωτογραφίας, όπως φωτογραφικές εξορμήσεις, σεμινάρια φωτογραφίας, ταξιδιωτικά φωτογραφικά projects, φωτογραφικά λευκώματα και σε άλλες δράσεις, πολλές από τις οποίες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με Δήμους και σημαντικούς φορείς του πολιτισμού όπως μουσεία, θέατρα και καλλιτεχνικά φεστιβάλ.

Μέσα από αυτό το δημιουργικό ταξίδι, είχα επίσης την ευκαιρία να γνωρίσω σημαντικούς φωτογράφους, να παρακολουθήσω σεμινάρια καλλιτεχνικής φωτογραφίας με τον Βασίλη Νίκα και με άλλους καθηγητές που με βοήθησαν να εξελίξω τις γνώσεις και την οπτική μου αντίληψη. Τον Μάιο του 2019 παρουσίασα την πρώτη μου υπαίθρια ατομική έκθεση “AQUA” υπό την αιγίδα του Δήμου Αλίμου. Η έκθεση φιλοξενήθηκε στον υπέροχο χώρο του Cine Alimos και παρουσίαζε, μέσα από δημιουργικές φωτογραφικές προσεγγίσεις, ένα υποβρύχιο σύμπαν που αποδομεί τους κανόνες του φυσικού κόσμου, αναδεικνύοντας τις ιδιαίτερες στιγμές και συναισθήματα που μπορεί κάποιος να βιώσει κατά την επαφή του με το υγρό στοιχείο.

Θέλω να μου πεις τι  σας οδήγησε να δημιουργήσετε την ομάδα GREEK INSTAGRAMERS EVENTS και τι ακριβώς κάνετε?

Η ιδέα δημιουργίας της ομάδας ξεκίνησε το 2013 από τον Γιώργο Βέργαδο κι εμένα, θέλοντας να μοιραστούμε την αγάπη μας για αυτή την τέχνη με το ευρύτερο κοινό. Την περίοδο εκείνη το Instagram άνοιγε νέους δρόμους στον χώρο της φωτογραφίας, αποτελώντας ένα καινούριο μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης και επικοινωνίας. Με αφετηρία αυτό το μέσο, δημιουργήσαμε τους «Greek Instagramers Events» με στόχο την συσπείρωση όλων των φίλων της φωτογραφίας, προσφέροντας ένα βήμα δημιουργίας, εξέλιξης και ανταλλαγής εμπειριών μέσα από πρωτότυπες φωτογραφικές δράσεις. Ανοιχτοί διαγωνισμοί και εκθέσεις φωτογραφίας, καινοτόμα ταξιδιωτικά projects ανάδειξης τουριστικών περιοχών, συμμετοχή σε πολιτιστικά φεστιβάλ και διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, εκδόσεις φωτογραφικών λευκωμάτων, θεματικές φωτογραφίσεις – Art Projects, σεμινάρια φωτογραφίας με ελεύθερη συμμετοχή για όλους, είναι μερικές από τις δράσεις μας όλα αυτά τα χρόνια. Η ομάδα βραβεύτηκε με Χάλκινο Βραβείο στα Tourism Awards 2019 (Project #My_Andros, κατηγορία Content Marketing Strategy), ως αποτέλεσμα των πρωτοποριακών, φωτογραφικών της δράσεων που αναδεικνύουν διεθνώς ταξιδιωτικούς προορισμούς. Σήμερα οι «Greek Instagramers Events» αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ανοιχτές φωτογραφικές κοινότητες με χιλιάδες ερασιτέχνες, επαγγελματίες και Social Media φωτογράφους από όλη την Ελλάδα.

Η ομάδα δέχεται άλλα μέλη που θέλουν να ενταχθούν σε αυτή ? και αν ναι υπάρχουν κάποια κριτήρια συγκεκριμένα ? ποιος αποφασίζει για την ένταξη ενός νέου μέλους ?

Οι δράσεις της ομάδας μας είναι ανοιχτές για όλους τους φίλους της φωτογραφίας. Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και συνδρομές, ούτε κριτήρια για να συμμετέχει κάποιος στις δράσεις μας. Μοναδική προϋπόθεση είναι η αγάπη για την φωτογραφία και η θετική στάση ζωής.

Η ομάδα έχει πλέον παρουσία σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία αξιοποιεί για επικοινωνία με την φωτογραφική κοινότητα και ανακοίνωση των δράσεων που διοργανώνει. Οι δράσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη συμμετοχή για όλους και ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα μας www.grevents.gr και στα κοινωνικά δίκτυα Facebook: grevents.gr, Instagram: @gr_events, Tiktok: @gr_events, Twitter: @egrevents. Επίσης έχουμε δημιουργήσει το Hashtag: #GR_Events, το οποίο μπορούν όσοι θέλουν να χρησιμοποιούν στις φωτογραφίες που ανεβάζουν, ώστε να τις βλέπουν κι άλλοι φίλοι της φωτογραφίας και να υπάρχει μια όμορφη αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών της κοινότητας μας.

Θεωρείς είναι σημαντικό και ωφέλιμο για κάποιον που αγαπά τη φωτογραφία και ασχολείται είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά να γίνει μέλος του GREEK INSTAGRAMERS EVENTS , τι ορίζοντες μπορεί να του ανοίξει ? τι όφελος μπορεί να έχει ως φωτογράφος?

Η ομάδα μας δίνει την ευκαιρία σε όλους, είτε επαγγελματίες είτε ερασιτέχνες φωτογράφους, να προβάλουν επώνυμα την δουλειά τους και το ταλέντο τους σε σημαντικά ευρύ κοινό και να διευρύνουν τις επαφές τους στον χώρο της φωτογραφίας, συμμετέχοντας σε εκθέσεις φωτογραφίας υψηλού επιπέδου. Πέρα από την καλλιτεχνική έκφραση, η ομάδα μας προσφέρει μοναδικές εμπειρίες μέσα από τα travel & art projects που διοργανώνει καθώς και ευκαιρίες επιμόρφωσης με ελεύθερη συμμετοχή. Όλες μας οι δράσεις διακρίνονται για την αρτιότητα και την ποιότητα τους και αποτελούν κίνητρο για δημιουργική ενασχόληση και εξέλιξη για κάθε φωτογράφο. Πιστεύουμε λοιπόν πως είναι σημαντικό και ωφέλιμο για κάποιον που αγαπά την φωτογραφία να ακολουθεί την ομάδα μας Greek Instagramers Events στα κοινωνικά δίκτυα έτσι ώστε να ενημερώνεται έγκαιρα για τις δράσεις μας και να συμμετέχει σε αυτές.

Βλέποντας όλη την πορεία σας έως τώρα βλέπω πολύ σημαντικό έργο αλλά παρά πολλά μέλη , είναι λειτουργικό αυτό ? Μπορεί μια πολυμελής φωτογραφική ομάδα να πορευθεί ομαδικά χωρίς προβλήματα σε συνεννόηση είτε σε  προγραμματισμό ?

Από την αρχή της ίδρυσης της ομάδας μας, η φιλοσοφία μας είναι να συσπειρώνουμε τους φίλους της φωτογραφίας και να δίνουμε βήμα έκφρασης σε όποιον θέλει να ασχοληθεί με την τέχνη αυτή και να αξιοποιήσει δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να συμμετέχει και στο οργανωτικό κομμάτι, όπου είναι εφικτό. Ο τομέας όμως της διοργάνωσης είναι ιδιαίτερα απαιτητικός και δεν είναι πάντα εύκολο να μοιραστούν οι ρόλοι. Οι λεπτομέρειες που συντελούν σε ένα άρτιο αποτέλεσμα για τις δράσεις μας είναι πολλές και χρειάζεται αφοσίωση, χρόνο και πολύ καλό σχεδιασμό, γι’ αυτό και το οργανωτικό κομμάτι βαραίνει κυρίως τον Γιώργο κι εμένα.

Ο συντονισμός από δύο άτομα αποτελεί πάντα μια πρόκληση, ιδιαίτερα όταν έχεις να διαχειριστείς μεγάλα Projects όπως το Travel Project #My_Andros, στο οποίο συμμετείχαν 120 φωτογράφοι, φιλοξενήθηκαν στο νησί για 4 ημέρες με σκοπό να το γνωρίσουν και να το φωτογραφίσουν ή το Art Project «Παλαιά Αθήνα» του 2020 στο οποίο συμμετείχαν περίπου 400 φωτογράφοι και 40 μοντέλα σε ανοιχτή φωτογράφιση με ατμόσφαιρα παλιάς εποχής. Η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί εφόδιο για να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί, απόλυτα λειτουργικοί και να ξεπερνάμε τις όποιες δυσκολίες. Όποτε είναι εφικτό, δεν διστάζουμε να ζητήσουμε βοήθεια από τους συμμετέχοντες στα projects μας. Η κοινότητα μας αποτελείται από ικανότατους ανθρώπους οι οποίοι είναι πάντα δίπλα μας και όποτε χρειάζεται, προσφέρουν εθελοντικά και ανιδιοτελώς την βοήθεια τους.

Θέλω να μου μιλήσεις για τις επιτυχίες σας και τις εκθέσεις που έχετε λάβει μέρος καθώς και σε οποιονδήποτε άλλο θεσμό φωτογραφίας , με πρώτη τη συμμετοχή σας στην έκθεση  PHOTOVISION 2022.

Τι να πρωτοθυμηθούμε! Στα 9 χρόνια ιστορίας της ομάδας μας με οδηγό την έμπνευση, την όρεξη και το μεράκι έχουμε υλοποιήσει πάνω από 100 δράσεις. Εκθέσεις φωτογραφίας πανελλαδικής εμβέλειας, επιμορφωτικά σεμινάρια, συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ και πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, φωτογραφικά ταξίδια για την ανάδειξη Ελληνικών προορισμών μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας και τα social media, καλλιτεχνικά projects και πολλά άλλα, που πρόσφεραν σε εκατοντάδες φίλους της φωτογραφίας εμπειρίες και ευκαιρίες να φωτογραφίσουν ξεχωριστά θέματα.

Η φετινή συμμετοχή μας στην Photovision 2022 (στον αγαπημένο μας θεσμό της φωτογραφίας στο οποίο συμμετείχαμε για 3η φορά), ήταν καλλιτεχνικά «ηχηρή». Παρουσιάσαμε μια εκπληκτική ομαδική έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας με τίτλο «FACES», ανταποκρινόμενοι στο φετινό θέμα της διοργάνωσης που ήταν το πορτραίτο. Η έκθεση απέσπασε θετικά σχόλια για την επιμέλεια, την αρτιότητα και τις εντυπωσιακές φωτογραφικές προσεγγίσεις, τόσο από τη διοργάνωση όσο και από τους επισκέπτες της Photovision. Για την δημιουργία της έκθεσης η ομάδα μας διοργάνωσε ανοιχτό διαγωνισμό φωτογραφίας, ο οποίος έλαβε θερμή ανταπόκριση από το πανελλαδικό φωτογραφικό κοινό. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 180 και οι φωτογραφίες που συγκεντρώθηκαν έφτασαν τις 1500. Η έκθεση με την ποικιλομορφία της ανέδειξε τις διαφορετικές πτυχές ενός πορτραίτου και της ανθρώπινης προσωπογραφίας, αφηγήθηκε ιστορίες ανθρώπων, δημιούργησε στους θεατές συναισθήματα και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο φωτογραφικό κοινό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα μας κατάφερε να πραγματοποιήσει την συγκεκριμένη δράση με ελεύθερη συμμετοχή για όλους τους φωτογράφους που συμμετείχαν, με την αρωγή της «GRAPHICON – ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ – Εταιρία Εκτυπώσεων και Γραφικών Τεχνών» η οποία ανέλαβε τις εκτυπώσεις και την ενοικίαση των εκθεσιακών panels.

Δείτε στιγμιότυπα από την έκθεση “FACES”

Δεν θα μπορούσαμε όμως να μην αναφερθούμε και σε ένα από τα σημαντικότερα projects στην ιστορία των δράσεων μας που είναι το Project “#My_Greece”, μια συλλογική προσπάθεια ανάδειξης της χώρας μας μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας. Το project αποτελείται από φωτογραφικά λευκώματα των εκδόσεων Bell και μεγάλες εκθέσεις φωτογραφίας 270 έργων που περιοδεύουν πανελλαδικά. To Project εξελίσσεται και ανανεώνεται θεματολογικά ανά δύο περίπου χρόνια, κατόπιν ανοιχτών διαγωνισμών φωτογραφίας. Μέχρι στιγμής η ομάδα μας έχει παρουσιάσει δύο θεματικές εκθέσεις, την «#My_Greece» και «#My_Greece: Villages». Στις εκθέσεις συμμετέχουν 270 ταλαντούχοι φωτογράφοι οι οποίοι καταθέτουν τη προσωπική τους δημιουργική ματιά και αφηγούνται μέσα από τα έργα τους την δική τους Ελλάδα. Μέσα από τα Projects αναδεικνύονται γνωστές και άγνωστες πτυχές της χώρας μας, παράδοση, πολιτισμός, εποχές, καθημερινότητα, ήθη, έθιμα, ιστορίες ανθρώπων, στοιχεία που αποκαλύπτουν τον υπέροχο χαρακτήρα και την μοναδική ποικιλομορφία του τόπου μας. Το Project έχει και κοινωνικό σκοπό, αφού τα έσοδα από την πώληση των λευκωμάτων που αναλογούν στα δικαιώματα της ομάδας και των φωτογράφων, προσφέρονται εξ’ ολοκλήρου στους κοινωνικούς οργανισμούς «Κιβωτό του Κόσμου» και «Μαζί για το Παιδί».

Ποια θα ήταν η συμβουλή σου στα νέα παιδιά που αγαπούν τη φωτογραφία και θέλουν να ασχοληθούν μαζί της ? Τι θα πρέπει να προσέξουν περισσότερο και πως μπορούν να διευρύνουν τους ορίζοντες τους? βοηθά το GR EVENT κάποιον να βρει τη φωτογραφική του ταυτότητα ?

Η φωτογραφία είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα και δημιουργική ασχολία που οξύνει την οπτική αντίληψη, βοηθάει να βλέπεις τα πάντα διαφορετικά, ενισχύει την φαντασία και την καλλιτεχνική έκφραση. Κάποιον που κάνει τα πρώτα του βήματα στην τέχνη της φωτογραφίας, θα τον συμβούλευα αρχικά να μην εστιάσει σε πανάκριβο φωτογραφικό εξοπλισμό, αλλά να αρχίζει να εστιάζει στο ίδιο του το περιβάλλον, να παρατηρεί τα πάντα γύρω του, να αντλήσει έμπνευση από την ίδια την ζωή, να μελετήσει την δουλειά μεγάλων φωτογράφων, να ενημερώνεται από περιοδικά & sites φωτογραφίας και να αξιοποιήσει την δυναμική των κοινωνικών δικτύων που σχετίζονται με αυτή την τέχνη, έτσι ώστε να διευρύνει τους ορίζοντες του στον χώρο αυτό.

Σαφώς θα τον προέτρεπα να παρακολουθεί τις δράσεις της ομάδας μας και να συμμετέχει σε αυτές, αφού αποτελούν κίνητρο για δημιουργική ενασχόληση, εμπνέουν και βοηθούν στην εξέλιξη γνώσεων γύρω από την τέχνη της φωτογραφίας. Μέσα από τα φωτογραφικά projects της ομάδας μας οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μοναδικές δημιουργικές εμπειρίες, να εξελιχθούν και σταδιακά να ανακαλύψουν την φωτογραφική να τους ταυτότητα.

Ποιοι είναι οι επόμενοι σας στόχοι ως ομάδα ?

Βασικός στόχος της ομάδας μας είναι να συνεχίσουμε να δημιουργούμε πρωτότυπες φωτογραφικές δράσεις που αναδεικνύουν την χώρα μας διεθνώς, συνεισφέρουν στην δικτύωση και την καλλιτεχνική εξέλιξη των ανθρώπων και συμβάλλουν στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας.

Το κοινό, μας έκανε μια ερώτηση που αφορά τεχνικό θέμα . Σαν φωτογράφοι προτιμάτε να φωτογραφίζετε θέτοντας την μηχανή σας στο αυτόματο ή σε manual ρυθμίσεις και γιατι?

Εξαρτάται από την στιγμή. Η ρύθμιση σε manual, δίνει την δυνατότητα στον φωτογράφο να έχει τον πλήρη έλεγχο και να επιλέγει ο ίδιος τις παραμέτρους που θα τον οδηγήσουν στο αποτέλεσμα που επιθυμεί. Προσφέρεται για φωτογράφιση πορτραίτων, τοπίου, studio και γενικότερα όταν υπάρχει άνεση χρόνου για χειροκίνητες ρυθμίσεις. Μερικές φορές όμως μια εικόνα που μπορεί να σε κεντρίσει μπορεί να κρατήσει κλάσματα του δευτερολέπτου (φωτογραφία δρόμου, αθλητική φωτογραφία κλπ) και ο φωτογράφος πρέπει να είναι σε πλήρη εγρήγορση για να μην χαθεί η στιγμή. Εκείνες τις φορές ίσως είναι καλύτερα να φωτογραφίζει σε κάποιο από τα αυτόματα ή ημιαυτόματα προγράμματα της μηχανής, έχοντας πρώτα ρυθμίσει όρια για την κατώτατη ταχύτητα κλείστρου και την ανώτερη τιμή iso (ρυθμίσεις που μπορεί να γίνουν σε κάθε SLR ή mirrorless μηχανή).

Ωστόσο αυτό που προέχει σε μια καλή φωτογραφία είναι η οπτική αντίληψη και όχι το φωτογραφικό μέσο. Υπάρχουν εκπληκτικές φωτογραφίες που έχουν προκύψει από ένα απλό κινητό ή μια compact μηχανή. Η ευκολία του μέσου άλλωστε αποτελεί και τον σημαντικότερο παράγοντα της ευρείας διάδοσης της τέχνης της φωτογραφίας.

Κάπου εδώ η συνέντευξη έλαβε τέλος. Ευχαριστώ θερμά την Έλλη και φυσικά τον Γιώργο Βέργαδο που μου έκαναν την τιμή να μιλήσουμε και να δούμε πόσο σημαντική είναι μια φωτογραφική ομάδα σαν την Gr_events για την εξέλιξη της φωτογραφίας αλλά και των φωτογράφων.

Μην ξεχνάτε πως η φωτογραφία ενώνει, εξελίσσει, εκπαιδεύει, διαμορφώνει και εξάπτει κάθε δημιουργικό πνεύμα. Εμείς θα τα πούμε ξανά το μεθεπόμενο Σάββατο, εως τότε μείνετε συντονισμένοι στον Planetwebradio.gr τον νούμερο ένα διαδικτυακό σταθμό της Αθήνας.


[There are no radio stations in the database]