Άρθρο του Αναστάση Ατζάμπου στην σημερινή Political που κυκλοφορεί

25 Μαΐου 2022

Διαβάστε το σημερινό άρθρο για την ακρίβεια που υπογράφει ο ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος του Planet WebRadio, Αναστάσης Ατζάμπος, στο σημερίνο φύλλο της Political.gr.

Καύσιμα και τρόφιμα: H λύση στο αίνιγμα της οικονομικής ψυχολογίας

Βρισκόμαστε 91 ημέρες από την εισβολή της Ρωσίας στα Ουκρανικά εδάφη και βλέπουμε τις διεθνείς οικονομοπολιτικές γραμμές να στενεύουν ολοένα και περισσότερο.

Ο πληθωρισμός έχει χτυπήσει «κόκκινο» σε ολόκληρο τον κόσμο, φαίνεται πως βρισκόμαστε στην αυγή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και  η οικονομική ανάπτυξη των χωρών μοιάζει με το κερασάκι, σε μια πολύ πικρή και άνοστη τούρτα δυσάρεστων γεγονότων.

Οι κυβερνήσεις των χωρών ανά τον κόσμο, έχουν να διαχειριστούν διαφορετικές  αλλά ίδιας δυναμικής αλλεπάλληλες κρίσεις, όπως ο Covid-19, η περιβαλλοντική καταστροφή που θρέφει τις νυν και μελλοντικές πανδημίες και η ενεργειακή κρίση, ενώ πουθενά δεν διαφαίνεται άμεσα πιθανός δρόμος διαφυγής.

Στην Ελλάδα του σήμερα, η βενζίνη αγγίζει τα 2.30 ευρώ με προοπτική να φτάσει ακόμη και τα 3 ευρώ(!) ανά λίτρο, οι –άμεσα απαιτητές-ρήτρες αναπροσαρμογής δημιούργησαν απροσδόκητα χρέη στα ελληνικά νοικοκυριά και τα τρόφιμα σε ορισμένες κατηγορίες έχουν φτάσει να πωλούνται ακριβότερα μέχρι και 40%, την στιγμή που ο πληθωρισμός καλπάζει άνω του 10%.

Και η ερώτηση απλή. Εμείς ως χώρα, τι κάνουμε από εδώ και πέρα;

Το  κυβερνητικό πακέτο στήριξης των καταναλωτών για τους λογαριασμούς ρεύματος, η μερική επιδότηση των καυσίμων που είχε προηγηθεί και η αύξηση του κατώτατου μισθού στο 9.7% συνολικά για φέτος μάλλον δεν φτάνουν να καλύψουν το οικονομικό χάσμα μεταξύ της έκρηξης των τιμών και του εισοδήματος.

Μαθαίνω πως τα στελέχη της κυβέρνησης ψάχνουν να βρουν ποια θα είναι τα επόμενα πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης των αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων  που εντείνονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Θεωρώ πως δεν θα πρέπει να εξετάζεται το ποια θα είναι τα μέτρα αλλά το ύψος τους. Καύσιμα και τρόφιμα είναι οι ανοικτές πληγές των νοικοκυριών, οπότε ας μην διυλίζουμε τον κώνωπα περαιτέρω.

Στην εκπομπή μου, η Πρόεδρος της ΕΒΝΑ κυρία Μαρία Ζάγκα, εξήγησε πως πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για όσο διαρκεί αυτή η κρίση, όπως η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα στο 16-17% ή στην μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, για να ξαναδούμε τιμές κοντά στο 1.80 του ευρώ στα πρατήρια.

Το ίδιο θεωρώ πρέπει να γίνει και με τον ΦΠΑ στα τρόφιμα βασικής διατροφής όπως το ψωμί, το γάλα, το κρέας και το λάδι.

Η οικονομία είναι ψυχολογία και αν η κυβέρνηση θέλει να πάει σε εκλογές με έτοιμους ψυχολογικά τους πολίτες ώστε να την ψηφίσουν, νομίζω πως θα πρέπει να ανακοινώσει το συντομότερο, δραστικά μέτρα αποκλιμάκωσης σε καύσιμα και τρόφιμα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (με ώθηση από την άψογη εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει) ξαναφτάνουν την κυβέρνηση σε διψήφιο νούμερο διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση κέρδισε το στοίχημα της ρήτρας  αναπροσαρμογής. 

Κερδίζοντας και αυτά της μετακίνησης και της διατροφής, βάζει πλώρη για μια νέα ξάστερη τετραετία διακυβέρνησης.


[There are no radio stations in the database]