Αντιδράσεις για τα νέα μέτρα στα φάρμακα

17 Μαΐου 2022

Διαφωνίες από μια μερίδα φαρμακευτικών εταιρειών, κυρίως πολυεθνικών, έχουν εκφραστεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή τροπολογία που συμπεριλήφθηκε πρόσφατα στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την επιβολή υποχρεωτικής έκπτωσης (rebate) 5% στα λεγόμενα «μοναδικά» και υψηλού κόστους φάρμακα, αλλά και τη δημιουργία κλειστού προϋπολογισμού για τα φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία διακινούν στην αγορά κυρίως μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Τα μέτρα που επιβαρύνουν κυρίως τις πολυεθνικές έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, με τελευταία αυτή του ΣΦΕΕ, που μιλάει για έλλειψη αιτιολόγησης των μέτρων που ψηφίστηκαν. Είχε προηγηθεί και ανακοίνωση της PIF Greece (26 καινοτόμες εταιρείες) που προτείνει κατάργηση του κόφτη 7% στην ανατιμολόγηση φαρμάκων, προκαλώντας ενστάσεις από την πλευρά των ελληνικών εταιρειών, που πωλούν παλιά οικονομικά φάρμακα των οποίων η τιμή «προστατεύεται» ώστε να μη μειωθεί κάτω από 7%.

Διαψεύδει η Εθνική τα περί συγχώνευσης με την Κύπρου

Αναληθές χαρακτηρίζει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας χθεσινό δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό Τύπο, που αναφέρεται σε σχέδιο συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Τράπεζα Κύπρου. Με βάση το δημοσίευμα, το σχέδιο αποσκοπεί στην είσοδο στο σχήμα στρατηγικού επενδυτή και στον περιορισμό του ποσοστού συμμετοχής σημερινών μετόχων στην Εθνική Τράπεζα. Με ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο, η Εθνική Τράπεζα διαψεύδει το σχετικό δημοσίευμα «κατηγορηματικά».

Ενισχύθηκε η διοικητική ομάδα της Sunlight

Νέα διευθυντικά στελέχη εντάχθηκαν στο ανθρώπινο δυναμικό του ομίλου Sunlight, όπου δημιουργήθηκαν και επτά γενικές διευθύνσεις. Μεταξύ άλλων τοποθετήθηκαν εκτελεστικός οικονομικός διευθυντής, διευθυντής πληροφορικής και ψηφιοποίησης, ενώ στη Διεύθυνση Ερευνας και Ανάπτυξης τοποθετήθηκαν ακόμη δύο στελέχη. «Η οικογένεια της Sunlight Group μεγαλώνει γοργά στην Ελλάδα, την Ευρώπη και διεθνώς. Ενισχύουμε τη διοικητική μας ομάδα με στελέχη παγκόσμιου βεληνεκούς που διαθέτουν μακρά και εξειδικευμένη εμπειρία σε απαιτητικούς βιομηχανικούς κλάδους», σημείωσε ο CEO της Sunlight, Λάμπρος Μπίσαλας. 

Πιέσεις από Γέλεν για ελάχιστο φόρο

Η Πολωνία είναι ο σημαντικότερος σταθμός στην επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Ευρώπη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Τζάνετ Γέλεν, και στόχος της να επιτύχει την έμπρακτη εφαρμογή του ελάχιστου παγκόσμιου συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων που συμφώνησαν πέρυσι πάνω από 130 χώρες. Η Αμερικανίδα υπουργός συναντήθηκε χθες με μέλη της πολωνικής κυβέρνησης και άσκησε πιέσεις για να προχωρήσει το παγκόσμιο αυτό σχέδιο. Η υλοποίηση της σχετικής συμφωνίας έχει αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολη από τις ίδιες τις διαπραγματεύσεις. Η Πολωνία, που αρχικά υπέγραψε τη συμφωνία, στη συνέχεια εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσον θα εμποδίσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς να καταφύγουν σε φορολογικούς παραδείσους και χώρες με χαμηλή φορολογία. 

Η στελέχωση της Ενιαίας Αρχής Συμβάσεων

Πρόεδρο και συμβούλους για τη νέα Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ), αυτήν που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) και της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), αναζητεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. Στις 12 Μαΐου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης του προέδρου και των συμβούλων της νέας Αρχής. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 23 Μαΐου, ενώ δέκα ημέρες μετά τη λήξη της εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα υποβληθεί ο κατάλογος των υποψηφίων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, συνοδευόμενος από εισήγηση από τα συναρμόδια υπουργεία σχετικά με το ποια θεωρούν καταλληλότερα πρόσωπα για τις θέσεις. Ο πρόεδρος και οι σύμβουλοι διορίζονται με πράξη του υπουργικού συμβουλίου, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.


[There are no radio stations in the database]