“Πιάσε” τον Μάη στην πόλη

29 Απριλίου 2022

Το τριήμερο της Πρωτομαγιάς πλησιάζει και εσύ έχεις ξεμείνει στην πόλη ενώ όλοι κάνουν απόδραση σε κάποιο νησί. Μην σκας! Κι εγώ μαζί σου είμαι, όμως δεν έχω σκοπό να κάτσω σπίτι, για αυτό έκατσα και βρήκα μερικά μέρη για να πάω να “πιάσω” κι εγώ τον Μάη στην πόλη.

Θέλεις μέσα στην Αθήνα, θέλεις σε κάποιο πάρκο ή κάπου εκτός για να πάρεις καθαρό αέρα;

Ειδικά αν δουλεύεις εκείνη την μέρα και βλέπεις τις ιστορίες των φίλων σου στα social media, που έχουν φύγει εκτός, κλείσε το τηλέφωνο και ετοιμάσου να πάμε για πικνίκ!

Δες μερικά tips για το πιο τέλειο πικνικ που έχεις κάνει ποτέ εδώ

Εθνικός Κήπος

Είναι το πρώτο πάρκο, το οποίο δημιουργήθηκε κατά τη νεότερη Ελλάδα και ο πρώτος κήπος της πρωτεύουσας. Έχει χαρακτηριστικά ευρωπαϊκών πάρκων και αποτελείται από άριστες κηποτεχνικές διαμορφώσεις, χωμάτινα μονοπάτια και μελετημένη σύνδεση με την πόλη. Βρίσκεται στον ίδιο χώρο όπου κατά την αρχαία εποχή βρισκόταν το ιερό άλσος του Λυκείου το οποίο ήταν αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα. Αν πας προς την βορειοδυτική πλευρά, δεν θα δεις τίποτα άλλο παρά την γνωστή σε όλους Βουλή των Ελλήνων και το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει εκατοντάδες είδη δέντρων, φυτών, πολλά είδη πουλιών, λίμνες, διάφορα κτίσματα όπως η Παιδική Βιβλιοθήκη, το Κτίριο Βοτανολογικής Συλλογής, το παραδοσιακό καφενεδάκι.

Λόφος Φιλοπάππου

Αν και η θέα από τον Λόφο της Ακρόπολης παραμένει ασυναγώνιστη, ο καταπράσινος Λόφος του Φιλοπάππου παρέχει ένα εξίσου εντυπωσιακό πανόραμα του κέντρου της Αθήνας. Η θέα του φωτισμένου Παρθενώνα τη νύχτα είναι αρκετή για μία βραδινή περιπλάνηση στο πράσινο τοπίο, αλλά αξίζει να επισκεφθείτε το Μνημείο του Φιλοπάππου στην κορυφή του λόφου και το πρωί, θαυμάζοντας από ψηλά την πόλη. Πιο χαμηλά, κανείς μπορεί να εντοπίσει το Θέατρο Δώρας Στράτου και να καταλήξει στην Αρεοπαγίτου ή στους γραφικούς δρόμους του Θησείου, για έναν καφέ ή βραδινό ποτό.

Άλσος Βεΐκου

Από τους μεγαλύτερους πνεύμονες της ελληνικής πρωτεύουσας, το Άλσος Βεΐκου διαθέτει γήπεδα για άθληση, πίστα σκέιτμπορντ, καφετέριες, παιδική χαρά για ατέλειωτο παιχνίδι, θέατρο καθώς και θερινό σινεμά. Οι ψυχαγωγικές επιλογές είναι αμέτρητες, αν και απλώς μια περιπλάνηση στη 256 στρεμμάτων έκταση πρασίνου απολαμβάνοντας τις ομορφιές της φύσης και του ανοιξιάτικου περιβάλλοντος μπορεί να ικανοποιήσει και να προσφέρει στιγμές ξεγνοιασιάς και ηρεμίας.

Λίμνη Μπελέτσι

Η λίμνη Μπελέτσι, στους πρόποδες της Πάρνηθας, τα συνδυάζει όλα, για μικρούς και μεγάλους. Μονοπάτια, παιδική χαρά, η επαφή με το υγρό στοιχείο και πολλά ακόμη μέρη για άραγμα και ξεκούραση θα σας ανοίξουν την όρεξη και κυρίως τη διάθεση.

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Την Πρωτομαγιά το ανθισμένο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος φέρνει μουσική, χορό, δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης και πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις από το πρωί ως αργά το απόγευμα. Μια συναυλία με τους Wedding Singers στο ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ μας ταξιδεύει πίσω στα 90s, ενώ οι τζαζ και χιπ χοπ ρυθμοί των Rudy Roots μας ανεβάζουν τη διάθεση και χαρίζουν μια μοναδική βραδιά χορού και ατέλειωτου πάρτι. Τα παιδικά εργαστήρια είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος για τον εορτασμό της Άνοιξης, καθώς η Παρέα του Δάσους εξοικειώνει τους μικρούς επισκέπτες με τη φύση και τα καθοδηγεί προκειμένου να κατασκευάσουν εντυπωσιακά άνθη και έντομα από χαρτί. Για όσους επισκέπτονται για πρώτη φορά το ΚΠΙΣΝ, το “Καγιάκ στο Κανάλι” είναι μια ιδανική ευκαιρία να γνωρίσουν τους χώρους του πάρκου αλλά και την ιστορία του.

Πάρκο Ελευθερίας

Βρίσκεται δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής και σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1960 από τον αρχιτέκτονα Παναγιώτη Βοκοτόπουλο. Σηματοδοτείται από το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου που βρίσκεται στην αρχή του επικλινούς πάρκου με τα πλατώματα γύρω του (αυτό είναι έργο του Γιάννη Παππά). Οι εικόνες των μικρών παιδιών που κάνουν παρκούρ και τον μεγαλύτερων που κάνουν ζογκλερικά είναι μια εικόνα «ευτυχίας» της πόλης. Το δε ανηφορικό-κατηφορικό έδαφος του πάρκου δίνουν μια αίσθηση α λα Σαν Φρανσίσκο (η διάσημη αμερικάνικη πόλη με τους 7 λόφους) την εποχή των λουλουδιών.Στο ενδιάμεσο «τρέχει» ένα πάρκο με γρασίδι, «γενναιόδωρο» σε έκταση , ιδανικό για πικ νικ και για το παιχνίδι των μικρών παιδιών. Τα Σαββατοκύριακα μάλιστα, ειδικά αν έχει καλό καιρό είναι μεγάλο το πλήθος των Αθηναίων, όλων των ηλικιών, που συρρέουν εδώ για βόλτα.

Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος

Πάρκο – καλά κρυμμένο μυστικό, γεμάτο χάρες και ομορφιές και μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική ιστορία. Βρίσκεται πίσω από τα ΚΤΕΛ του Κηφισού, μεταξύ της Λεωφόρου Αθηνών και της Λένορμαν. Αλλιώς; Απέχει μόνο 10 λεπτά από την Ομόνοια. Αν και όχι τόσο πολυδιαφημισμένο είναι ένα από τα πιο όμορφα πάρκα της Αθήνας, αυτό μάλιστα που έχει την κλασική, απλωτή μορφή των πάρκων του εξωτερικού. Ο χώρος είναι προσεγμένος και περιφραγμένος αλλά οι πύλες του είναι πάντα ανοιχτές στο κοινό. Τα Σαββατοκύριακα, η εικόνα που δίνει το πάρκο θα σας εκπλήξει. Στο ανοιχτό χώρο με τη μεγάλη άπλα, τα δέντρα και τα αρχαία θα πετύχετε από (πολλά) παιδικά πάρτι. Εκεί, παρέες που κάνουν από θεατρικές πρόβες μέχρι αυτοσχέδιες μικρές συναυλίες αλλά και ομάδες και συλλογικότητες που δίνουν ραντεβού στο πάρκο για να συζητήσουν γύρω από «πράσινα» θέματα, όπως η καλλιέργεια των βιολογικών σπόρων στην Ελλάδα.

Αττικό Άλσος

Το Αττικό Άλσος βρίσκεται στα σύνορα τριών περιοχών της Αττικής ‒ Αθήνα, Γαλάτσι και Ψυχικό. Το καλύτερο που έχει να σου προσφέρει είναι μια ωραία βόλτα μέσα στο πράσινο με υπέροχη θέα της Αθήνας. Με θέα προς τον Υμηττό, και διαθέτοντας γήπεδο ποδοσφαίρου, μπάσκετ και τέννις, καθώς και παιδική χαρά, ερχόμενος μία βόλτα θα καλύψεις τις ανάγκες και της πιο απαιτητικής σου παρέας!

Αν όμως φίλε/η μου θέλεις να ξεφύγεις από την Αθήνα απλά συνέχιζε να διαβάζεις:

Ναύπλιο

Το όμορφο Ναύπλιο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα και είναι από τους κλασικούς προορισμούς όχι μόνο για τριήμερα αλλά και για ένα Σαββατοκύριακο. Kάντε τη βόλτα σας στην πλατεία Τριών Ναυάρχων για να θαυμάσετε το επιβλητικό Δημαρχείο της πόλης και βέβαια στην λεγόμενη Ακροναυπλία και το Παλαμήδι, που προσφέρει συγκλονιστική θέα της πόλης και της εύφορης Αργολίδας. «Must» αξιοθέατο είναι και το Μπούρτζι, που στέκει με χάρη στη μέση της θάλασσας, στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων και μπορείτε να το επισκεφτείτε με καραβάκι από την προκυμαία του Ναυπλίου. Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Ναύπλιο, θα βρείτε ψαροχώρια που έχουν εξελιχθεί σε κοσμικά τουριστικά θέρετρα, όπως το Τολό, το Βιβάρι, το Πόρτο Χέλι, η Ερμιόνη.

Χαλκίδα

Ο κοντινότερος και οικονομικότερος προορισμός βρίσκεται μόλις 50 λεπτά μακριά από την Αθήνα. Η βόλτα σας στη Χαλκίδα σημαίνει σίγουρα ξεκούραση, περπάτημα, ωραίο φαγητό (ψάρι δηλαδή και θαλασσινά) και απολαυστικό καφές με θέα τη θάλασσα. Αν έχετε χρόνο και διάθεση για να οδηγήσετε λίγο ακόμα, η Νότια όπως και η Βόρεια Εύβοια κρύβουν πολλές εκπλήξεις λιγότερο ή περισσότερο κοντά στη Χαλκίδα.

Λουτράκι

Βρεθείτε και πάλι στην Πελοπόννησο, αλλά αυτή τη φορά στο Λουτράκι. Μόνο μια ώρα από την πρωτεύουσα, αποτελεί ιδανικό προορισμό ακόμα για μια μονοήμερη εκδρομή. Καθώς δεν θα ξοδέψετε πολύ ώρα στο ταξίδι, θα έχετε όλη την ημέρα μπροστά σας για να απολαύσετε καφέ, φαγητό και βόλτα στην πόλη. Μη μείνετε όμως μόνο στο ωραίο φαγητό και τις βόλτες κατά μήκος της παραλίας, αλλά φροντίστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο σε μια επίσκεψη στη Λίμνη Βουλιαγμένης, που διαθέτει ένα ιδιαίτερο φυσικό κάλλος ή αν έχετε όρεξη να πάτε για μπάνιο!

Χωριά του Παρνασσού

Ο Παρνασσός δεν σημαίνει μόνο χιόνι και σκι. Σε μόλις 2 ώρες από την Αθήνα μπορείτε να τριγυρίσετε στην Αράχωβα, που πραγματικά αυτήν την εποχή είναι όνειρο και όχι «πνιγμένη» από κόσμο. Αν θέλετε επίσης να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα, κατευθυνθείτε προς την όμορφη Αγόριανη για να να πιείτε ελληνικό καφέ περιτριγυρισμένοι από πλατάνια, έλατα και γραφικά σοκάκια. Τόσο στην Αγοριανή όσο και σε όλα τα χωριά του Παρνασσού θα βρείτε παραδοσιακό φαγητό και ευκαιρία για γραφικές βόλτες σε ατμοσφαιρικά τοπία

TIPS:Ο καιρός μάλλον θα είναι χάλια για μπάνιο, καλού -κακού αν πας παραλιακά κράτα μαγιό αλλιώς δεν πειράζει, μπήκε ο Μάης!


[There are no radio stations in the database]