Φόβοι για στάση πληρωμών σε εφορία, ΕΦΚΑ – Τσουνάμι ρυθμίσεων στο ρεύμα

15 Απριλίου 2022

Έκρηξη χρεών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος φοβούνται στην κυβέρνηση, καθώς τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι οι πολίτες τους επόμενους μήνες θα κηρύξουν… στάση πληρωμών υπό την πίεση που ασκεί στα εισοδήματά τους η πρωτοφανής ακρίβεια.

Η ανησυχία για τον βαθμό ανταπόκρισης των πολιτών σε υποχρεώσεις όπως είναι η πληρωμή φόρων, εισφορών και λογαριασμών τους επόμενους μήνες είναι διάχυτη, καθώς σε αυτές από τον επόμενο μήνα και σταδιακά θα προστεθούν η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, των δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής και του φόρου εισοδήματος.

Αύξηση πληθωρισμού δείχνουν τα στοιχεία

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πληθωριστική καταιγίδα όχι μόνο δεν θα κοπάσει αλλά θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα να ενταθούν οι ασφυκτικές πιέσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών και στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, καθιστώντας επισφαλή τη φορολογική τους συμμόρφωση. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ότι «ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά και θα παραμείνει υψηλός τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω της απότομης ανόδου του κόστους της ενέργειας. Η αύξηση των τιμών είναι πλέον διάχυτη στην οικονομία και οι ανοδικές πιέσεις εντείνονται σε πολλούς τομείς».

«Tο “ράλι” του πληθωρισμού που… ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων και η ενεργειακή κρίση, η οποία έχει ως συνέπεια την εκτόξευση των τιμών όχι μόνον στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο αλλά και σε μία σειρά από βασικά αγαθά, μπορεί να οδηγήσει σε έναν νέο κύκλο αθέτησης πληρωμών. Ας είμαστε όμως ψύχραιμοι και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Την ίδια ώρα, η απειλή των ανεξόφλητων οφειλών πλανάται πάνω από την αγορά ηλεκτρισμού, καθώς η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση έχει φέρει στα όριά τους καταναλωτές και εταιρείες προμήθειας. Η αγωνία για μια νέα γενιά ανεξόφλητων οφειλών που μπορεί να λειτουργήσει ως ντόμινο και να προκαλέσει συστημικό κίνδυνο είναι διάχυτη στην αγορά, στην οποία πλέον οι διακανονισμοί για την αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος δείχνουν να αποτελούν τον κανόνα.

Χιλιάδες νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις έχουν μπει σε διακανονισμούς των οφειλών ρεύματος και φυσικού αερίου. Μάλιστα, πηγές της αγοράς παρατηρούν ότι οι ρυθμίσεις των ποσών κατανάλωσης έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Τα τηλεφωνικά κέντρα των προμηθευτών έχουν κατακλυστεί από αιτήματα, ενώ ακόμη και οι ίδιες εταιρίες όταν διαπιστώνουν υπέρογκα ποσά και ιδίως σε πελάτες τους που δεν εμφάνισαν αυξημένη κατανάλωση, σπεύδουν να προτείνουν διακανονισμούς.

Πάνω από 113 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Μήνα με τον μήνα ανεβαίνει η στάθμη της τεράστιας δεξαμενής των χρεών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία έσπασαν και το φράγμα των 113 δισ. ευρώ, καθώς διαμορφώθηκαν σε 113,04 δισ. ευρώ, έναντι 112,96 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος τον μήνα Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 1,78 δισ. ευρώ, σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ πέρυσι τον ίδιο μήνα είχε αυξηθεί κατά 1,03 δισ. ευρώ. Στο πρώτο δίμηνο του έτους οι απλήρωτοι φόροι  ανήλθαν σε 2,536 δισ. ευρώ, ενώ τα νέα χρέη διαμορφώθηκαν σε 2,641 δισ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή στο συνολικό ληξιπρόθεσμο περιλαμβάνεται χρέος 800 εκατομμυρίων ευρώ μίας επιχείρησης, δεν παύει να υπάρχει αύξηση των οφειλών.

Από τα αναλυτικά στοιχεία προκύπτει πως οφείλεται βασικά στη μη πληρωμή φόρων εισοδήματος ύψους 688,7 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 144% σε σχέση με πέρυσι.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη από τον ΦΠΑ επίσης αυξήθηκαν δραματικά, αφού από 299,7 εκατ. ευρώ που ήταν απλήρωτα τον Φεβρουάριο του 2021, φέτος το ποσό αυξήθηκε κατά 49% και διαμορφώθηκε σε 446,1 εκατ. ευρώ.

Επίσης, τετραπλασιάστηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη από πρόστιμα τα οποία ανήλθαν σε 291,4 εκατ. ευρώ, από 55,6 εκατ. ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 424%, ενώ οι «άλλοι άμεσοι φόροι» που έμειναν απλήρωτοι εξαπλασιάστηκαν, καθώς από 1,3 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2021, φέτος αυξήθηκαν σε 9,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 607%.


[There are no radio stations in the database]