Βουλή: Τα εθνικά θέματα, νέο πεδίο αντιπαράθεσης

15 Απριλίου 2022

Μετά το συγκρουσιακό διήμερο επί εργασιακών και συνταξιοδοτικών θεμάτων, κυρίως, το επόμενο ραντεβού κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προσδιορίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα με επίκεντρο, αυτή τη φορά, τα εθνικά ζητήματα και ειδικότερα την πολιτική στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αφορμή είναι η διαδικασία κύρωσης μνημονίων, αφενός με την Τουρκία και τη Ρουμανία για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Αριστείας Ναυτικής Ασφάλειας στην Κωνσταντινούπολη και αφετέρου με τη Νορβηγία «σχετικά με την ασφάλεια για την ανταλλαγή και αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Με επιχειρήματα που εδράζονται τόσο στη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Αγκυρας όσο και στον ρόλο του ΝΑΤΟ και τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήδη από τη συζήτηση των σχετικών νομοθετημάτων στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας εξέφρασαν από επιφυλάξεις και ενστάσεις έως και διαφωνίες έναντι του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Στο επίκεντρο η κύρωση μνημονίων με την Τουρκία και τη Ρουμανία για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Αριστείας Ναυτικής Ασφάλειας στην Κωνσταντινούπολη.

Σχολιάζοντας τα επιχειρήματα που ακούστηκαν από πλευράς της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, αφού σημείωσε ότι δεν θέλει να μετατρέψει μια συζήτηση για την κύρωση μνημονίων διεθνών συμφωνιών «σε μια τεράστια φιλοσοφική συζήτηση για τον λόγο ύπαρξης του ΝΑΤΟ ή για τον λόγο της δικής μας συμμετοχής στο ΝΑΤΟ ή ακόμα ευρύτερα για τη γεωπολιτική κατάσταση η οποία ούτως ή άλλως είναι γνωστή», μεταξύ άλλων υπογράμμισε τη σημασία της μη απουσίας της χώρας μας από τις διαδικασίες της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Ο κ. Μητσοτάκης, με τη λογική του πιστού και δεδομένου συμμάχου και της Ελλάδας – “φυλακίου της Δύσης προς Ανατολάς”, όχι μόνο δεν υπερασπίζεται τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά βυθίζει τη χώρα σε όλο και μεγαλύτερους κινδύνους», υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με νέα χθεσινή ανακοίνωσή του, δίνοντας το στίγμα των διαθέσεών του ενόψει της συνεδρίασης το πρωί της Δευτέρας. «Αν κάποιος θέλει να πει ότι η χώρα δεν πρέπει να είναι στο ΝΑΤΟ, δεν έχει παρά να βγει και να το πει ανοιχτά, χωρίς κανέναν ενδοιασμό», τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

ΠΗΓΗ:https://www.kathimerini.gr/


[There are no radio stations in the database]