Προσοχή: Πάσχα χωρίς τα σοκολατένια αυγά Kinder

9 Απριλίου 2022

Πάσχα χωρίς τα σοκολατένια αυγά Kinder, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το φετινό μετά τα κρούσματα σαλμονέλας στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, τα κρούσματα σαλμονέλας εμφανίστηκαν σε 8 χώρες (7 στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και στη Βρετανία), γι’ αυτό και η παραγωγός εταιρεία των προϊόντων Kinder στην Ελλάδα, η Ferrero Rocher, ενημέρωσε σχετικά και ο ΕΦΕΤ εξέδωσε ανακοίνωση εντολής του κοινού από τα Kinder Schokobons και Kinder Surprise Maxi των 100gr. Το μέτρο είναι καθαρά προληπτικό, καθώς στη χώρα μας δεν έχει αναφερθεί κάποιο κρούσμα σαλμονέλας, το οποίο να συνδέεται με κατανάλωση κάποιου είδους από την οικογένεια προϊόντων Kinder.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ αναφέρει τα εξής:

«Ο ΕΦΕΤ στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όσον αφορά στην προληπτική ανάκληση προϊόντων Kinder λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας, ενημερώνει ότι η εν λόγω ανάκληση επεκτείνεται πλέον στο σύνολο των προϊόντων Kinder Schokobons και Kinder Surprise Maxi των 100gr, ανεξαρτήτως παρτίδας. Η εν λόγω εξέλιξη οφείλεται στην αδυναμία της παραγωγού επιχείρησης ‘Ferrero Ardennes’, που εδρεύει στο Βέλγιο, να διασφαλίσει την καταλληλότητά τους.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν και να επικοινωνήσουν με το τμήμα εξυπηρέτησης καταναλωτών της εταιρείας ‘Ferrero International S.A. Greece ΜΕΠΕ’ στην ηλεκτρονική διεύθυνση info.ferrero.gr@ferrero.com.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ συνεχίζει τους σχετικούς ελέγχους και σε κάθε νεότερη εξέλιξη θα ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό (με την έκδοση Δελτίων Τύπου, είτε μέσω της ιστοσελίδας του Ε.Φ.Ε.Τ. www.efet.gr)».

«Η Ferrero έχει ενημερώσει τον ΕΦΕΤ για το θέμα μίας ενδεχόμενης σύνδεσης με αναφερθείσες περιπτώσεις κρουσμάτων σαλμονέλας σε άλλες χώρες εκτός της Ελλάδας. Αν και κανένα από τα προϊόντα μας Kinder που κυκλοφορούν στην αγορά δεν έχει βρεθεί θετικό σε σαλμονέλα, ούτε και έχουμε λάβει παράπονα από καταναλωτές, αντιμετωπίζουμε το θέμα αυτό με ιδιαίτερη σοβαρότητα καθώς η προστασία του καταναλωτή αποτελεί για εμάς βασική προτεραιότητα. Σαν μέτρο πρόληψης, αποφασίσαμε να ανακαλέσουμε από την ελληνική αγορά τα προϊόντα Kinder Schokobons και Kinder Surprise maxi 100gr, που έχουν σαν χώρα παραγωγής το Βέλγιο. Όλα τα άλλα προϊόντα Ferrero, περιλαμβανομένων όλων των υπολοίπων προϊόντων Kinder μεταξύ των οποίων και τα Πασχαλινά Αυγά Kinder, δεν επηρεάζονται από αυτή την αυτόβουλη ανάκληση».

Πώς η σαλμονέλα χτύπησε την Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) διερευνούν την έξαρση της σαλμονέλωσης που σχετίζεται με συγκεκριμένα σοκολατοειδή, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου της EFSA «μια έξαρση, οφειλόμενη στο μονοφασικό βακτήριο Salmonella Typhimurium εξελίσσεται με ταχύ ρυθμό σε 7 χώρες της ΕΕ, καθώς και στη Βρετανία. Έως τις 5 Απριλίου είχαν αναφερθεί 134 κρούσματα, παιδιά κάτω των 10 ετών κατά το πλείστον. Το πρώτο περιστατικό σαλμονέλωσης καταγράφηκε στις 7 Ιανουαρίου 2022 στη Βρετανία και, από τις 17 Φεβρουαρίου και εξής, παρατηρήθηκαν κρούσματα σε άλλα σημεία της Ευρώπης.

«Η έξαρση χαρακτηρίζεται από ένα ασυνήθιστα αυξημένο μερίδιο παιδιών τα οποία νοσηλεύονται, ορισμένα εξ αυτών με σοβαρά κλινικά συμπτώματα, όπως η αιματώδης διάρροια. Η ταυτοποίηση των κρουσμάτων έγινε με προηγμένες μοριακές μεθόδους ανίχνευσης, οι οποίες δεν είναι διαθέσιμες σε όλες τις χώρες και, κατά συνέπεια, ενδέχεται να υπάρχουν και άλλα, μη καταγεγραμμένα περιστατικά».

Το πρόβλημα της σαλμονέλας εντοπίζεται στις εγκαταστάσεις της σοκολατοβιομηχανίας Ferrero Ardennes, στην Αρλόν του Βελγίου. Η τοπική Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (AFSCA) ανακοίνωσε ότι διέταξε τη διακοπή της παραγωγής στο εν λόγω εργοστάσιο και ταυτόχρονα επέκρινε τη μητρική εταιρεία των Kinder, τον ιταλικό γίγαντα στον κλάδο της μαζικής ζαχαροπλαστικής Ferrero για πλημμελή παροχή πληροφοριών.

Η σχετική ανακοίνωση της AFSCA αναφέρει ότι «έπειτα από έρευνες και μετά τις διαπιστώσεις των τελευταίων ωρών ότι οι πληροφορίες που παρείχε η Ferrero είναι ελλιπείς, η Υπηρεσία προχωρά στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής της Ferrero στο Αρλόν».

H Ferrero, πάντως, αναφέρει πως έχει εντοπίσει την προέλευση της σαλμονέλας, σε ένα φίλτρο, στην Έξοδο 2 των δεξαμενών αποθήκευσης πρώτων υλών. Το φίλτρο που μετατράπηκε σε αποικία του επιβλαβούς βακτηρίου, έχει ήδη αντικατασταθεί.


[There are no radio stations in the database]