Οι Ρομά στο Προεδρικό Μέγαρο: «Ισχυρή απάντηση στα φαινόμενα ρατσισμού και διακρίσεων»

8 Απριλίου 2022

Διεθνής Ημέρα των Ρομά σήμερα και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την τιμήσει υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο πέντε νέους και νέες Έλληνες Ρομά που κατάφεραν, με τη διαδρομή ζωής τους, να ανατρέψουν τα κοινωνικά στερεότυπα και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που συνοδεύουν την καταγωγή τους.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας λοιπόν φωτογραφήθηκε με τη Γωγώ, τον Γιώργο, την Ειρήνη, τον Μάνο και τον Παρασκευά και έστειλε, μέσα από μια σειρά εικόνων και μια ανάρτηση στα social media, ένα ηχηρή μήνυμα.

Όπως έγραψε συγκεκριμένα:

«Σήμερα, Διεθνή Ημέρα των Ρομά, υποδέχθηκα στο Προεδρικό Μέγαρο πέντε νέους και νέες Έλληνες Ρομά που κατάφεραν, ξεπερνώντας τα εμπόδια, να αποφοιτήσουν από το σχολείο και να σπουδάσουν.

»Παιδιά που είδαν στη δημόσια εκπαίδευση μια ευκαιρία επαγγελματικής αποκατάστασης και επανεκτίμησης της θέσης τους στη σύγχρονη κοινωνία. Με πείσμα και υπομονή κατόρθωσαν να σπάσουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, να αμφισβητήσουν στην πράξη αναχρονιστικές συνθήκες και να ανοίξουν τα φτερά τους στον επαγγελματικό στίβο, συμβάλλοντας παράλληλα στην κατάρριψη των στερεοτύπων.

«Με πείσμα και υπομονή κατόρθωσαν να σπάσουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, να αμφισβητήσουν στην πράξη αναχρονιστικές συνθήκες και να ανοίξουν τα φτερά τους στον επαγγελματικό στίβο»

»Ιδιαίτερα με χαροποιεί το γεγονός ότι οι δύο κοπέλες επέλεξαν σπουδές που θα τις οδηγήσουν, ως εκπαιδευτικούς πια, στις σχολικές αίθουσες, ενώ η ενασχόλησή τους αφορά την κοινωνική ένταξη των Ρομά και την καταπολέμηση της μαθητικής διαρροής. Γνωρίζω πολύ καλά ότι κατέβαλαν διπλάσιο κόπο από τα αγόρια ώστε να χειραφετηθούν από το οικογενειακό παραδοσιακό πλαίσιο και να απαιτήσουν ισότιμη συμμετοχή στη μόρφωση και την παιδεία.

»Η Γωγώ, ο Γιώργος, η Ειρήνη, ο Μάνος και ο Παρασκευάς αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα ενσωμάτωσης των Ρομά στην κοινωνία και ισχυρή απάντηση στα φαινόμενα ρατσισμού και διακρίσεων που παλεύουμε όλοι μαζί να εξαλείψουμε από τον τόπο μας. Όλοι αξίζουν μια ευκαιρία».

Δείτε την ανάρτηση της προέδρου της Δημοκρατίας:https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FKateSakellaropoulou%2Fposts%2F516823173333340&show_text=true&width=500


[There are no radio stations in the database]