Ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή με φόντο την απέλαση των 12 Ρώσων διπλωματών -Ενστάσεις Τσίπρα για τις κυρώσεις

7 Απριλίου 2022

Για πρώτη φορά αρχηγός κράτους που η χώρα του βρίσκεται σε καθεστώς εισβολής, θα μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί στις 12 το μεσημέρι στην εθνική αντιπροσωπεία και θα αναφερθεί στις ιδιαιτέρως δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα του από τους συνεχείς βομβαρδισμούς, αλλά και τις θηριωδίες εναντίον των αμάχων από τα ρωσικά στρατεύματα. Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να κάνει στην Μαριούπολη που έχει ισοπεδωθεί και στην οποία μένουν χιλιάδες Έλληνες ομογενείς που βιώνουν την φρίκη του πολέμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή έχει καταδικάσει χωρίς αστερίσκους την εισβολή της Ρωσίας, ενώ η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που είχαν στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εκφράζει δημόσια τις ευχαριστίες του για την στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.

Η ομιλία του Ουκρανού προέδρου γίνεται με φόντο την απέλαση των 12 διπλωματών του Κρεμλίνου που ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Η Αθήνα από την πρώτη στιγμή έχει ταυτιστεί απόλυτα με τις αποφάσεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ εναντίον της Μόσχας. Ήδη περισσότεροι από 200 Ρώσοι διπλωμάτες έχουν χαρακτηριστεί “persona non grata”, καθώς η μία μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε μαζικές απελάσεις. Παράλληλα η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως θα στηρίξει οποιαδήποτε απόφαση πάρει η Ε.Ε. για την επιβολή νέων κυρώσεων στην Ρωσία.

Παρουσίες και απουσίες

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η ομιλία Ζελένσκι που θα διαρκέσει περίπου 15 λεπτά θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ και των πρεσβευτών της Γαλλίας, της Ουκρανίας και της Κύπρου.

Από την ειδική συνεδρίαση στη βουλή θα απουσιάσουν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση ενώ το ΜέΡΑ25 θα εκπροσωπήσει ένας βουλευτής του κόμματος. Μόλις ολοκληρωθεί η τοποθέτηση το Ουκρανού προέδρου που θα γίνει μέσω βιντεοκλήσης, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί χωρίς να υπάρξουν τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Τα θεωρεία θα παραμείνουν κλειστά λόγω της πανδημίας, ενώ στην Ολομέλεια ο αριθμός των βουλευτών δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τους 200.

Τσίπρας: Οι κυρώσεις οδηγούν σε αδιέξοδο

Την έντονη αντίδραση της κυβέρνηση προκάλεσαν οι αποστάσεις πήρε ο Αλέξης Τσίπρας απέναντι στις κυρώσεις της Ε.Ε. εναντίον της Ρωσίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο “Κρήτη TV” αρχικά τις θεώρησε ορθές στην συνέχεια όμως είπε χαρακτηριστικά: “Οι κυρώσεις αυτές όμως σε ένα μεγάλο βαθμό πλήττουν περισσότερο αυτούς που τις βάζουν, παρά αυτούς που τις δέχονται. Άρα νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να ανασκευάσει και τον κατηγόρησε πως ταυτίζεται με τον Ταγίπ Ερντογάν πως ως μέλος του ΝΑΤΟ αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στην Μόσχα. “Μοιάζει να προτιμά τον ρόλο του “επιτήδειου ουδέτερου”, θυμίζοντας μία άλλη χώρα και έναν άλλο αυταρχικό ηγέτη της εποχής μας”. Παράλληλα τον κατηγόρησε για “φτηνή αντιπολίτευση”, η οποία βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. “Η Ελλάδα, είναι ξανά με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας και με τους πολλούς. Ο κ. Τσίπρας, δυστυχώς, επιλέγει να είναι μία εξαίρεση. Εντός και εκτός συνόρων”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Είχε προηγηθεί η διαφωνία του τομεάρχη εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου για τις απελάσεις των 12 Ρώσων διπλωματών επιβεβαιώνοντας πως η Κουμουνδούρου επιχειρεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στο θύτη και το θύμα. “Ίσως στον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένουν επηρεασμένοι από τις απόψεις του κυβερνητικού τους εταίρου, κ. Καμμένου”, απάντησε το Μαξίμου.


[There are no radio stations in the database]