ΕΟΔΥ: Πρώτο βήμα εκσυγχρονισμού

18 Μαρτίου 2022

Στη συγκρότηση Συμβουλίου εμπειρογνωμόνων για την πολιτική δημόσιας υγείας στην Ελλάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics Ηλία Μόσιαλο και τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων παγκοσμίου κύρους, προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο στόχος είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και βέλτιστων επιστημονικών πρακτικών σε θέματα δημόσιας υγείας, προκειμένου ο οργανισμός να εκσυγχρονιστεί στα πρότυπα που λειτουργούν τα διεθνή κέντρα ελέγχου νοσημάτων (CDC). Το συμβούλιο απαρτίζεται από επιστήμονες καταξιωμένους στους τομείς πολιτικών υγείας, μεταδιδόμενων νόσων, χρόνιων ασθενειών, ετοιμότητας έναντι πανδημιών, στατιστικής και διαχείρισης των big data στην υγεία και οι οποίοι θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους αμισθί. Το Συμβούλιο εμπειρογνωμόνων θα παρέχει στον ΕΟΔΥ τεχνική καθοδήγηση και υποστήριξη σε όποιο πεδίο ζητείται κάθε φορά, ενώ θα συγκαλείται από τον ΕΟΔΥ κατά περίπτωση για την εξέταση και διατύπωση τεχνικών συστάσεων επί ζητημάτων που κρίνονται κρίσιμα για τη δημόσια υγεία.

Ειδικότερα, στο Συμβούλιο συμμετέχουν οι Ηλίας Μόσιαλος (καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE), Ευφροσύνη Γκρανιά-Κλώτσα (σύμβουλος λοιμωδών νοσημάτων στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Cambridge), Στέφανος Καλές (καθηγητής Ιατρικής Σχολής Harvard), Αγγελική Καραΐσκου (νοσηλεύτρια επιτήρησης λοιμώξεων ΟΔΙΠΥ), Μανώλης Κέλλης (καθηγητής Επιστήμης των υπολογιστών του MIT), Δημήτρης Κοντογιάννης (καθηγητής του τμήματος Ιατρικής του αντικαρκινικού κέντρου MD Anderson στο Πανεπιστήμιο του Τέξας), Ιωάννης Hodges-Μαμελετζής (επικεφαλής του γραφείου του ΠΟΥ στην Ουκρανία), Ελένη Ναστούλη (καθηγήτρια Ιολογίας, University College του Λονδίνου), Νικόλας Παπαδόπουλος (καθηγητής Ογκολογίας, Johns Hopkins), Βάνα Παπαευαγγέλου (καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ), Γιώργος Παπαζήσης (επίκουρος καθηγητής Φαρμακολογίας ΑΠΘ), Εφη Πολυζωγοπούλου (επίκουρη καθηγήτρια Επείγουσας Ιατρικής ΕΚΠΑ), Βάνα Σύψα (αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής ΕΚΠΑ), Πέτρος Σφηκάκης (καθηγητής Παθολογίας – Ρευματολογίας ΕΚΠΑ), Νικόλαος Τζανάκης (καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστήμιο Κρήτης) και Γεράσιμος Φιλιππάτος (καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ).

Θα παρέχει στον οργανισμό τεχνική καθοδήγηση και υποστήριξη σε όποιο πεδίο ζητείται – Συμμετέχουν κορυφαίοι Ελληνες επιστήμονες παγκοσμίου κύρους.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης, «η πανδημία COVID-19 ανέδειξε την ανάγκη να εκσυγχρονιστεί η δημόσια υγεία και έδωσε μια ισχυρή ώθηση για να γίνει αυτό πραγματικότητα. Προκειμένου να υλοποιήσουμε αυτό το έργο στρατηγικά και αποτελεσματικά για τον ΕΟΔΥ, έχουμε αναπτύξει έναν οδικό χάρτη για τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού, ώστε να λειτουργεί ως σύγχρονο CDC. Η συγκρότηση του Συμβουλίου εμπειρογνωμόνων είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και είμαι περήφανος που κορυφαίοι Ελληνες επιστήμονες, από την Ελλάδα και άλλα μέρη του κόσμου, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας προκειμένου να μεταφέρουν τεχνογνωσία και να φέρουν την έρευνα στο επίκεντρο για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας».

Η δημόσια υγεία στη μετα-COVID εποχή θα αποτελεί πολύ σημαντικό τομέα στον οποίο θα πρέπει να επενδύσουν όλες οι χώρες. Οπως ανέφερε ενδεικτικά χθες η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων στην Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας σε συνέδριο του Economist Impact για το ευρωπαϊκό σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου στην Ε.Ε., εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο μη διαγνωσμένοι ασθενείς με καρκίνο στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι από το τέλος Μαρτίου ξεκινάει το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού σε 1.300.000 γυναίκες που θα λάβουν SMS, προκειμένου να κάνουν δωρεάν μαστογραφία, τα αποτελέσματα της οποίας θα εξετασθούν από γιατρό. Από τον Ιούλιο, ανέφερε, θα ξεκινήσουν και αντίστοιχα προγράμματα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

ΠΗΓΗ:https://www.kathimerini.gr/


[There are no radio stations in the database]