Κορονοϊός: Στο τραπέζι τέταρτη δόση εμβολίου για ηλικιωμένους και τρίτη δόση για παιδιά με αυξημένο κίνδυνο υγείας

15 Μαρτίου 2022

Οι επιστήμονες μοιάζουν θετικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Σουηδία, η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, παρ’ ότι η τέταρτη δόση δεν φέρνει μεγάλη διαφορά στην προστασία σε σχέση με την τρίτη, ωστόσο ακόμη και το μικρό όφελος για ανθρώπους ευάλωτους είναι σημαντικό.

Αυτό ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Προς το παρόν, η τέταρτη δόση στη χώρα μας χορηγείται σε ανοσοκατεσταλμένους πολίτες σε διάστημα τριών μηνών μετά την τρίτη δόση. Η προληπτική χορήγησή της και σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να φέρει θετικό αποτέλεσμα στη βελτίωση της προστασίας που προσφέρει ο εμβολιασμός. Ετσι, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα η Επιτροπή Εμβολιασμών να ανάψει το «πράσινο φως» για τέταρτη δόση και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας του γενικού πληθυσμού. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό η κυρία Θεοδωρίδου, στη Σουηδία συζητάνε για χορήγηση τέταρτης δόσης στα άτομα άνω των 80 ετών, στη Μεγάλη Βρετανία στους άνω των 75 ετών και στη Γερμανία η τέταρτη δόση έχει μπει στο «μικροσκόπιο» για τους άνω των 70 ετών. Στη Σκωτία, η τέταρτη δόση θα ξεκινήσει να χορηγείται σε άτομα του γενικού πληθυσμού τον επόμενο μήνα. Στη χώρα μας, εφόσον αποφασιστεί η τέταρτη δόση για συγκεκριμένες ηλικίες, θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες, όπως το ποιους θα αφορά και πότε θα γίνεται.

Την εκτίμηση ότι η τέταρτη δόση «είναι απαραίτητη για τους περισσότερους ανθρώπους» έκανε, πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά. «Αυτή τη στιγμή, η προστασία που έχουμε από την τρίτη δόση είναι αρκετά καλή. Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά καλή έναντι της νοσηλείας και του θανάτου, δεν είναι τόσο καλή έναντι της μόλυνσης, αλλά δεν διαρκεί πολύ», ανέφερε ο κ. Μπουρλά, μιλώντας σε αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή.

Η Επιτροπή Εμβολιασμών, παράλληλα με τη χορήγηση της τέταρτης δόσης σε ηλικιωμένους, συζητά τη χορήγηση τρίτης δόσης σε παιδιά και εφήβους με αυξημένο κίνδυνο υγείας, καθώς και τα μεσοδιαστήματα χορήγησης των εμβολίων, με βάση τα ευρήματα μελετών. «Οδηγός» των αποφάσεων, μεταξύ άλλων, είναι και τα επιδημιολογικά δεδομένα, για αυτό δεν αποκλείεται κάποιες από τις παραπάνω αποφάσεις να ληφθούν υπό την πίεση της αυξητικής τάσης όσον αφορά στα ημερήσια κρούσματα που φαίνεται να υπάρχει τις τελευταίες ημέρες. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου, «η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι είναι το τέλος της πανδημίας».

Από την προηγούμενη εβδομάδα, οι αριθμοί των ημερήσιων κρουσμάτων έχουν ανέβει σε περισσότερα από 20.000 την ημέρα. Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 22.694 νέα κρούσματα, αριθμός υψηλός για Δευτέρα, ημέρα με λιγότερα τεστ σε σχέση με τις υπόλοιπες καθημερινές. Η θετικότητα… εκτινάχθηκε στο 21,2% ενώ «τσίμπησε» και ο αριθμός των θανάτων (70 νέοι θάνατοι). Σχετικά σταθερός παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων στους 364, ενώ συρρικνώνονται οι νέες εισαγωγές – 242 εισαγωγές την Κυριακή.

Αυξητική τάση της πανδημίας καταγράφεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο μεταξύ, περίπου 3.000 άτομα έχει… προσελκύσει το νέο -πρωτεϊνικό- εμβόλιο της εταιρίας Novavax. Από τις 5/3, όταν ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, έχουν εμβολιαστεί με αυτό 1.640 πολίτες και έχουν προγραμματιστεί επιπλέον ραντεβού από 1.540 πολίτες.

ΠΗΓΗ:https://eleftherostypos.gr/


[There are no radio stations in the database]