΄Ερχεται “πλαφόν” στην τιμή της αμόλυβδης-Πώς θα λειτουργεί το μέτρο

15 Μαρτίου 2022

Ανώτατο επιτρεπόμενο όριο τιμής ( Πλαφόν) στα καύσιμα κρίνεται ότι δεν μπορεί να επιβληθεί καθώς υπάρχει κίνδυνος αφενός να “κλειδώσουν” οι τιμές σε πολύ υψηλά επίπεδα και να μην περάσει η όποια πτώση καταγραφεί στην αγορά και αφετέρου να δημιουργηθούν ελλείψεις ή προβλήματα τροφοδοσίας στην αγορά.

Πλαφόν θα υπάρξει στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν φαινόμενα κερδοσκοπίας. Και εξετάζεται και ένα μέτρο που θα εξασφαλίσει τα θετικά του πλαφόν (δηλαδή ότι η τιμή δεν θα υπερβαίνει ένα όριο για τα νοικοκυριά έστω τα ποιο ευάλωτα) χωρίς τα αρνητικά του. Ποιο θα είναι αυτό;

Αποφασίζεται ένα όριο τιμή (π.χ 2 ευρώ στην αμόλυβδη). Κάθε φορά που η μέση πανελλαδική τιμή θα υπερβαίνει αυτό το όριο και για όσο διάστημα το υπερβαίνει, ο καταναλωτής θα επιδοτείται για τη διαφορά με απευθείας κατάθεση χρημάτων στον λογαριασμό του. Το πλεονέκτημα αυτού του μέτρου (που φαίνεται ότι είναι αυτό στο οποίο θα καταλήξει η κυβέρνηση) είναι πολλαπλό:

1. Δεν γίνεται παρέμβαση στους φορολογικούς συντελεστές (ειδικού φόρου κατανάλωσης και ΦΠΑ) οι οποίοι αν μειωθούν δύσκολα επανέρχονται όπως αποδείχτηκε περίτρανα και με τον ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές (σ.σ ήδη οδεύουμε προς νέα παράταση).

2. Το μέτρο μπορεί να είναι στοχευμένο για να μην επιδοτηθεί και το… Καγιέν. Από την στιγμή που υπάρχουν τα δεδομένα, επιλέγεται να βοηθηθούν συγκεκριμένοι οδηγοί είτε με εισοδηματικά είτε με περιουσιακά ή άλλα κριτήρια.

3. Το δημοσιονομικό κόστος μπορεί να συγκρατηθεί και με ποσοτικά κριτήρια. Δηλαδή, δεν θα επιδοτείς τη διαφορά στην τιμή του λίτρου ακόμη και για κάποιον που θέλει να χρησιμοποιεί το όχημά του για να κάνει 3000 χιλιόμετρα τον μήνα. Επιλέγεται μια ποσότητα που να καλύπτει βασικές ανάγκες (π.χ τη μετακίνηση στην εργασία)

Μένει να φανεί αν η κυβέρνηση θα καταλήξει σε αυτό το ιδιότυπο πλαφόν (σ.σ είναι ένα σενάριο αντίστοιχο με το μοντέλο επιδότησης που έχει εφαρμοστεί για το ηλεκτρικό ρεύμα) κάτι που πλέον φαντάζει ως το πιθανότερο σενάριο ακριβώς επειδή πληρούνται οι “προδιαγραφές” που τίθενται και από την Ευρώπη: στοχευμένη παρέμβαση για τους ποιο ευάλωτους χωρίς τεράστιο δημοσιονομικό κόστος. Φυσικά, αυτό που ενδιαφέρει είναι τα τελικά νούμερα. Το πιθανότερο είναι ότι θα ληφθούν μέτρα ώστε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η τιμή της αμόλυβδης να μην ξεπερνά τα 2 ευρώ. Αντίστοιχο μοντέλο υιοθετήθηκε ήδη στην Γαλλία η οποία ανακοίνωσε το Σάββατο επιδότηση 15 λεπτών το λίτρο στην αμόλυβδη.

Το πακέτο μέτρων στήριξης θα συμπληρωθεί βεβαίως με την επιταγή ακρίβειας για να μπορέσουν τα πιο φτωχά νοικοκυριά να καλύψουν και το υψηλότερο κόστος στη θέρμανση και στα καύσιμα όπως και την παράταση της επιδότησης του ρεύματος.


[There are no radio stations in the database]