Νέα απόπειρα απομάκρυνσης αμάχων από ουκρανικές πόλεις – Όλες οι εξελίξεις

9 Μαρτίου 2022

Σύμφωνα με την Βερεστσούκ, η Μόσχα επιβεβαίωσε πως συμφωνεί να τηρήσει μια εκεχειρία από τις 9 π.μ. ως τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) γύρω από έξι ζώνες που πλήττονται από τις μάχες: διάδρομοι έχουν καθοριστεί για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από το Ενεργκοντάρ προς τη Ζαπορίζια (νότος), από το Ιζιούμ προς τη Λοζόβα (ανατολικά) και από το Σούμι προς την Πολτάβα (βορειοανατολικά), όπου ένας διάδρομος είχε ήδη επιτρέψει να απομακρυνθούν χθες, Τρίτη, χιλιάδες άμαχοι.

Διάδρομοι πρόκειται να ανοίξουν επίσης για να απομακρυνθούν προς το Κίεβο οι άμαχοι από πόλεις που βομβαρδίζονται σφοδρά δυτικά της πρωτεύουσας, μεταξύ των οποίων οι Μπουτσά, Ιρπίν και Γκοστομέλ.

Οι πρώτοι άμαχοι που απομακρύνθηκαν μέσω των λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων από την Σούμι, 350 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου, έφθασαν «με ασφάλεια» σε κεντρική περιοχή της χώρας, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ουκρανικής προεδρίας.«Καλή είδηση, οι άμαχοι απομακρύνθηκαν από τη Σούμι. Η πρώτη οχηματοπομπή 22 λεωφορείων έφθασε στην (πόλη) Πολτάβα», νοτιοανατολικά του Κιέβου, ενημέρωσε ο Κιρίλο Τιμοσένκο μέσω Telegram.

«1.100 ξένοι φοιτητές θα συνεχίσουν σιδηροδρομικώς προς τη Λβιβ. Επί του παρόντος όλοι είναι ασφαλείς, τους μοιράστηκαν τρόφιμα», συνέχισε.

Μια δεύτερη οχηματοπομπή, αποτελούμενη από 39 λεωφορεία με άμαχους, ήταν καθ’ οδόν και «βρίσκεται ήδη στην περιφέρεια» της πόλης αυτής, συνέχισε. «Πρόκειται για παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους, ξένους φοιτητές». Μπορούν «να μείνουν στην Πολτάβα ή να συνεχίσουν προς τη Λβιβ», δυτικά, έγραψε.

«Είμαι ευτυχής που το έργο της ομάδας εκκένωσης ως αυτό το στάδιο εκτυλίχθηκε με μεγάλη επιτυχία. Ευχαριστώ τον λαό της Σούμι που πολέμησε γενναία τον εχθρό για 13 ημέρες», συμπλήρωσε.

Ο ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οργάνωσαν χθες Τρίτη το πρωί ανθρωπιστικό διάδρομο για την απομάκρυνση αμάχων από τη Σούμι, πόλη 250.000 και πλέον κατοίκων κοντά στα ρωσικά σύνορα, θέατρο σφοδρών μαχών εδώ και μέρες.

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε ρωσικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον συνοικίας της Σούμι, κατά τις ουκρανικές αρχές.


[There are no radio stations in the database]