Η εξέλιξη της κακοκαιρίας Φίλιππος: Πότε θα χιονίσει στην Αθήνα – Νέα επιδείνωση την Πέμπτη

9 Μαρτίου 2022

Με προβλήματα στο οδικό δίκτυο και κλειστούς δρόμους ακόμη και στην Αττική άρχισε η επέλαση της κακοκαιρίας Φίλιππος. Λόγω της έντονης χιονόπτωσης, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθας, από το ύψος του τελεφερίκ.

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών, των βαρέων οχήματων καθώς και όλων των οχημάτων χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες αποφάσισε η Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής. Η απαγόρευση ισχύει από τις 9.30 το πρωί σήμερα, έως την ύφεση των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, αναμένονται αύριο Πέμπτη οι χιονοπτώσεις να επηρεάσουν τα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης, τις πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου και μέχρι το απόγευμα τις πεδινές περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Στην Αθήνα για σήμερα προβλέπονται βροχές ή χιονόνερο. Η ΕΜΥ προβλέπει για την Αττική χιόνια στα ορεινά και από το βράδυ στα ημιορεινά. Στην Αττική η θερμοκρασία θα είναι από 04 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Αλλά και στην υπόλοιπη χώρα η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Οι μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσουν στα βόρεια τους 05 με 08 βαθμούς, στη νότια νησιωτική χώρα τους 12 με 14 και στην υπόλοιπη χώρα τους 08 με 11 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Η κακοκαιρία έχει κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, τον κατά τόπους ισχυρό παγετό και τις κατά τόπους και κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή.

Παγωνία πολικής προέλευσης

Κακοκαιρία επικρατεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας από το πρωί της Τετάρτης 9 Μαρτίου με χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, ισχυρές κατά τόπους βροχές νοτιότερα, και τοπικές καταιγίδες στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη.

Κύρια αιτία εκδήλωσης των φαινομένων και της επικράτησης χαμηλών για την εποχή θερμοκρασιών, οι οποίες θα υποχωρήσουν περισσότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, είναι η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών πολικής προέλευσης από τη Βορειοανατολική Ευρώπη.

Επιδείνωση του καιρού την Πέμπτη 10 Μαρτίου

Aπό το μεσημέρι της Τετάρτης προβλέπεται σταδιακή εξασθένηση των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων στα ηπειρωτικά, ενώ στα νότια νησιωτικά τμήματα θα συνεχιστούν οι τοπικές καταιγίδες και θα πλήξουν τις Νότιες Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Οι χάρτες δείχνουν τα προβλεπόμενα ύψη βροχής και την ένταση των χιονοπτώσεων τις απογευματινές και βραδινές ώρες της Τετάρτης. Επιδείνωση των καιρικών συνθηκών περιμένουμε την Πέμπτη.

Πολικές θερμοκρασίες και πυκνές χιονοπτώσεις

Με έντονες χιονοπτώσεις, κυρίως σε περιοχές της Ημαθίας και λιγότερο της Πιερίας, έφτασε στην κεντρική Μακεδονία η κακοκαιρία “Φίλιππος”.

Ασθενείς χιονοπτώσεις κατά διαστήματα στα ορεινά του νομού Θεσσαλονίκης και χιονόνερο -μέχρι στιγμής στα πεδινά- έφερε το νέο κύμα κακοκαιρίας, που έχει κύριο χαρακτηριστικό τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Μετεωρολογικό Σταθμό Μακεδονίας, στις 08:40, στη Βέροια το θερμόμετρο έδειχνε -1, στο Πολύκαστρο Κιλκίς 1 βαθμό Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη 3 βαθμούς.

Λόγω των έντονων χιονοπτώσεων, αποφασίστηκε η προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων, από τον ανισόπεδο κόμβο Κλειδίου (226 χιλιόμετρο) έως τον ανισόπεδο κόμβο Πολυμύλου (288ο χιλιόμετρο) της Εγνατίας Οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, η οποία και θα ισχύει μέχρι την ύφεση των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα ασθενοφόρα, τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της οδικής βοήθειας, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν αλάτι, καθώς και τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε τμήματα κυρίως του επαρχιακού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας. Αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην Ημαθία, σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο των δήμων Βέροιας και Νάουσας. Στο νομό Κιλκίς, από το 10ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γουμένισσας – Μ. Λιβαδίων. Στην Πέλλα σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Βεγορίτιδας και από το 95ο έως το 118ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Φλώρινας. Στην Πιερία, από το 15ο έως το 33ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κατερίνης – Ελασσόνας. Για τα οχήματα που κινούνται στο δίκτυο της Χαλκιδικής, αλυσίδες χρειάζονται από το 70ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) και στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας.


[There are no radio stations in the database]