Ποιοι κινδυνεύουν να παραλάβουν εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος ακόμη και 1.000 ευρώ

4 Μαρτίου 2022

Πότε μέτρησε για τελευταία φορά ο ΔΕΔΔΗΕ την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος στο νοικοκυριό σας; Αν ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει φτάνει ή και ξεπερνά τους τέσσερις μήνες, τα δύσκολα είναι μπροστά.

Ποιοι θα λάβουν εκκαθαριστικούς λογαριασμούς – φωτιά

Ο εκκαθαριστικός λογαριασμός ρεύματος που θα περιλαμβάνει και τις αυξημένες καταναλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της χιονοκαταιγίδας “Ελπίδα” (σ.σ κλειστά σχολεία, αργίες, όλοι στο σπίτι και χαμηλές θερμοκρασίες) θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά με εκατοντάδες ευρώ ενώ η ανησυχία στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας σχετικά με το κατά πόσο θα αυξηθεί ο όγκος των απλήρωτων λογαριασμών είναι μεγάλος.

Σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο να παραλάβουν πολύ “φουσκωμένους” λογαριασμούς θα πρέπει να είναι όσοι έχουν πολύ καιρό να πάρουν στα χέρια τους εκκαθαριστικό λογαριασμό. Ειδικά δε αν το σπίτι δεν είναι δηλωμένο ως κύρια κατοικία –κάτι που σημαίνει ότι ειδικά για τις καταναλώσεις από τις αρχές του χρόνου και μετά δεν θα υπάρχει καν κρατική επιδότηση- τα νούμερα θα είναι ιλιγγιώδη όπως φαίνεται και από τα ακόλουθα παραδείγματα.

Να σημειωθεί ότι ο Μάρτιος, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχει ξεκινήσει πολύ άσχημα όσον αφορά στην τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Στο πρώτο τριήμερο, η μέση τιμή έχει εκτιναχθεί στα 264 ευρώ ενώ για σήμερα, η τιμή έχει φτάσει στα 282 ευρώ. Το φυσικό αέριο –καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος- έχει εκτιναχθεί σήμερα σε νέο ιστορικό υψηλό, στα 194 ευρώ η μεγαβατώρα κάτι που αν δεν αποκλιμακωθεί άμεσα, θα το βρούμε μπροστά μας και στους λογαριασμούς ρεύματος.

Παραδείγματα

Προς το παρόν, για το τετράμηνο Νοεμβρίου-Φεβρουαρίου (σε αυτό θα αφορούν εκατομμύρια εκκαθαριστικοί λογαριασμοί), οι χρεώσεις θα διαμορφώνονται ως εξής:

Εκτιμούμε ότι η τιμή που εισπράττει η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, ανέρχεται στα 8 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Προφανώς στην αγορά υπάρχουν και χαμηλότερες τιμές και ακριβότερες.

1. Αν το νοικοκυριό έχει καταναλώσει 1600 κιλοβατώρες στο τετράμηνο, ο λογαριασμός θα ανέλθει στα 441 ευρώ αν το νοικοκυριό είναι δηλωμένο ως κύρια κατοικία και στα 522 ευρώ αν δεν είναι δηλωμένο ως κύρια κατοικία. Αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνει τα δημοτικά τέλη, ΕΡΤ κλπ. Εννοείται ότι η όποια αξία ρεύματος έχει καταβληθεί ως “έναντι” μέσα σε αυτό το τετράμηνο, αφαιρείται.

2. Αν το νοικοκυριό έχει καταναλώσει 2000 κιλοβατώρες στο τετράμηνο, ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 593 ευρώ αν το σπίτι είναι κύρια κατοικία και στα 674 ευρώ αν δεν είναι.

3. Με κατανάλωση στις 2400 κιλοβατώρες, έχουμε χρέωση 723 ευρώ για την κύρια κατοικία και 803 ευρώ για μη κύρια

4. Στις 2800 κιλοβατώρες, ο λογαριασμός φτάνει στα 852 ευρώ για την κύρια κατοικία και στα 933 ευρώ για την δευτερεύουσα ενώ

5. Στις 3200 κιλοβατώρες, η χρέωση φτάνει στα 982 ευρώ για την κύρια κατοικία και στα 1063 ευρώ για την μη κύρια.

Εννοείται ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο να παραλάβουν εξαιρετικά φουσκωμένο λογαριασμό, τον διατρέχουν αυτοί που έχουν επιλέξει το ηλεκτρικό ρεύμα για να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης σε αυτό το δύσκολο 4μηνο.


[There are no radio stations in the database]