Κύμα ακυρώσεων πολιτιστικών εκδηλώσεων ρωσικής παραγωγής σε Ευρώπη και Αμερική

1 Μαρτίου 2022

Μερικά εικοσιτετράωρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μεγάλοι πολιτιστικοί φορείς και οργανισμοί στην Ευρώπη και την Αμερική ο ένας μετά τον άλλον ανακοίνωσαν την ακύρωση προγραμματισμένων παραστάσεων των Μπαλέτων Μπολσόι και άλλων εκδηλώσεων ρωσικής παραγωγής.

Κι αυτό επειδή αρνούνται κατηγορηματικά να συνεργαστούν με Ρώσους καλλιτέχνες και δημιουργούς οι οποίοι συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως υποστηρίζουν Γάλλοι και Αμερικάνοι, και δεν καταδικάζουν τον πόλεμο. Με αυτές τις ακυρώσεις, η Δύση «φρενάρει» προσωρινά τη ρωσική soft power. 

Στην Ευρώπη

Στη Μεγάλη Βρετανία, το θέατρο Royal & Derngate στην πόλη του Νόρθαμπτον ακύρωσε πρόσφατα παράσταση μιας ρωσικής εταιρείας μπαλέτου. Συγκεκριμένα το Ρωσικό Κρατικό Μπαλέτο της Σιβηρίας, το οποίο παρουσιάζει εκδηλώσεις στη Βρετανία από το 2007, ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει τρεις παραστάσεις: τη «Σταχτοπούτα», τη δημοφιλή όπερα «Η Κόρη του Χιονιού» και τον «Καρυοθραύστη». Όμως σε tweet του το Σάββατο, το θέατρο έγραψε: «Δεδομένης της κατάστασης στην Ουκρανία, το (θέατρο) Royal & Derngate αποφάσισε να ακυρώσει τις σημερινές παραστάσεις του Ρωσικού Κρατικού Μπαλέτου. Οι πελάτες που έχουν αγοράσει εισιτήρια για το μπαλέτο θα λάβουν πλήρη αποζημίωση και θα ειδοποιηθούν από το ταμείο τις επόμενες ημέρες». Παραστάσεις όμως ακυρώθηκαν και στη βρετανική πόλη Γουλβερχάμπτον καθώς και στο θέατρο Χέλιξ στο Δουβλίνο το οποίο ακύρωσε παράσταση της «Λίμνης των Κύκνων» από το Ρωσικό Μπαλέτο της Μόσχας για να «συμπαρασταθεί στους ανθρώπους της Ουκρανίας». 

Τη Δευτέρα, η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου ακύρωσε την περιοδεία των διάσημων Μπαλέτων Μπολσόι με έδρα τη Μόσχα. Το δημοφιλές Bolshoi Ballet επρόκειτο να επιστρέψει στο Λονδίνο το καλοκαίρι του 2022 για περιοδεία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, ακυρώσεις εμφανίσεων των Μπολσόι έγιναν και σε άλλες πόλεις ανά τη Βρετανία. 

Στη Γαλλία, η δημοφιλής αίθουσα της Φιλαρμονικής του Παρισιού ακύρωσε τη Δευτέρα δύο συναυλίες του Ρώσου μαέστρου Βαλέρι Γκέργκιεφ επειδή διατηρεί στενή σχέση με τον Πούτιν. Η αίθουσα συναυλιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι διορθώνει το πρόγραμμά της για τους επερχόμενους μήνες «σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Ουκρανούς» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μάλιστα, ο Γκέργκιεφ είχε προειδοποιηθεί ότι κινδύνευε να χάσει το ρόλο του αρχιμαέστρου της Φιλαρμονικής Μονάχου, εαν δεν καταδικάσει τον πόλεμο.

Στην Ιταλία και συγκεκριμένα τη Βενετία, οι καλλιτέχνες Αλεξάντρα Σουκάρεβα, ο Κίριλ Σαβτσένκοβ και ο επιμελητής Ρεμούντας Μαλασάουσκας ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην 59η έκθεση Μπιενάλε της Βενετίας και το ρωσικό περίπτερο. Οι διοργανωτές ακύρωσαν συνολικά τη συμμετοχή της Ρωσίας, λέγοντας ότι «το ρωσικό περίπτερο θα παραμείνει κλειστό». 

Στην Αμερική

Η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, πήρε θέση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεσμευόμενη να σταματήσει να ασχολείται με καλλιτέχνες ή ιδρύματα που υποστηρίζονται από των Πούτιν. Σε δήλωσή του σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στο Facebook, ο γενικός διευθυντής της MET Πίτερ Γκελμπ, ανέφερε: «Η Μητροπολιτική Όπερα “ανοίγει” την καρδιά της στα θύματα του απρόκλητου πολέμου στην Ουκρανία και χαιρετίζει τον ηρωϊσμό των Ουκρανών. Ο Πούτιν φαίνεται να έχει πρόθεση να καταστρέψει την Ουκρανία, τον λαό της και κάθε προσωπική ελευθερία στην Ουκρανία και τη Ρωσία». 

Στη Ρωσία

Στη Ρωσία, οι καλλιτέχνες είναι εναντίον του Πούτιν εκφράζοντας την αντίθεσή τους, την οργή και τη θλίψη για στην εισβολή στην Ουκρανία. Πριν από λίγες ημέρες, η Έλενα Κοβάλσκαγια παραιτήθηκε από το κρατικό θέατρο της Ρωσίας. Αποκάλεσε τον Πούτιν «δολοφόνο». Έπειτα ακολούθησαν κι άλλοι σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Μαγιακόφσκι, Μιντάουγκας Καρμπαούσκις ο ο ποίος κατέθεσε επιστολή παραίτησης στο Τμήμα Πολιτισμού της Μόσχας. Στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε: «Φεύγω κι εγώ».
Άλλες διοργανώσεις που απέκλεισαν τη Ρωσία ήταν οι FIFA και UEFA στο ποδόσφαιρο, η EBU στον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision κ.α.

Με πληροφορίες από τον The Guardian, τη Washington Post, το CBS, τη Washington Post, το France24


[There are no radio stations in the database]