Αθλητισμός: Μπαίνουν στην απομόνωση Ρωσία, Λευκορωσία

1 Μαρτίου 2022

Την πόρτα της εξόδου από τα διεθνή αθλητικά δρώμενα θα δουν αθλητές, αθλήτριες και ομάδες της Ρωσίας αλλά της Λευκορωσίας. Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, FIFA, UEFA, Ευρωλίγκα και η μία μετά την άλλη παγκόσμιες ομοσπονδίες των ολυμπιακών αθλημάτων άναψαν… κόκκινο φως για τους εκπροσώπους των χωρών, ενώ αύριο θα κριθεί η συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Η ΔΟΕ, με ανακοίνωσή της, συνέστησε στις διεθνείς ομοσπονδίες και στους διοργανωτές αθλητικών εκδηλώσεων να μην προσκαλούν και να μην επιτρέπουν τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών και αθλητριών σε διεθνείς αγώνες. Σε όσες έχουν γίνει, ήδη, δεκτοί δεν θα μπορέσουν να πάρουν μέρος με τα χρώματα των χωρών τους και δεν θα ακουστεί εθνικός ύμνος. Οι «Αθάνατοι» επίσης αποφάσισαν να αποσύρουν το παράσημο του Ολυμπιακού Τάγματος από όλα τα πρόσωπα που σχετίζονται με την κυβέρνηση της Ρωσίας.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Βόλεϊ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αφαιρέσει όλες τις διοργανώσεις που έχουν ανατεθεί στη Ρωσία, ενώ όσες ομάδες από τη χώρα έχουν προκριθεί σε ευρωπαϊκά κύπελλα οι αγώνες θα διεξαχθούν σε ουδέτερο έδαφος. Ανάμεσα στις διοργανώσεις που αφαιρέθηκαν από τη Ρωσία είναι τα παγκόσμια κολύμβησης και καλλιτεχνικού πατινάζ εφήβων, το παγκόσμιο κύπελλο ξιφασκίας, τρία πανεπιστημιακά πρωταθλήματα, η Πρέμιερ Λιγκ του καράτε, ενώ δεν θα διεξαχθεί και το ρωσικό Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 (Σότσι).

Η ξαφνική σκλήρυνση της στάσης της FIFA και της UEFA έναντι της Ρωσίας, αντί για τα ημίμετρα των προηγούμενων ημερών, οδηγεί σε πλήρη αποκλεισμό των ρωσικών συλλόγων και εθνικών ομάδων από κάθε διεθνή διοργάνωση μέχρι νεωτέρας και ουσιαστικά αποκλείει τη Ρωσία από το Μουντιάλ του 2022 και τη Σπαρτάκ Μόσχας από το Γιουρόπα Λιγκ. Επιπλέον, σώζει κάπως το γόητρο του διεθνούς ποδοσφαίρου,

Δραστικές αποφάσεις από ΔΟΕ, αλλά και από τις μεγαλύτερες ομοσπονδίες του πλανήτη.

Σε χθεσινή κοινή ανακοίνωσή τους, οι δύο μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές συνομοσπονδίες ανήγγειλαν ότι «FIFA και UEFA αποφάσισαν μαζί ότι όλες οι ρωσικές ομάδες, εθνικές ή σύλλογοι, τίθενται εκτός συμμετοχής των διοργανώσεων των FIFA και UEFA μέχρι νεωτέρας». Τέλος μπήκε και στη χορηγία της UEFA από τη ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom.

Επίκειται πλέον η ανακοίνωση της FIFA ως προς το πώς και πού θα διεξαχθεί ο όμιλος των μπαράζ του Μουντιάλ που επρόκειτο να λάβει χώρα στη Ρωσία στα τέλη του μηνός με τη συμμετοχή Ρωσίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Σουηδίας. Ο αποκλεισμός της Σπαρτάκ σημαίνει αυτόματη πρόκριση της Λειψίας.

Εντύπωση προκάλεσε η ανάθεση της λειτουργίας της Τσέλσι από τον Ρώσο μεγιστάνα Ρόμαν Αμπράμοβιτς στο ίδρυμα που έχει δημιουργήσει για τον σύλλογο του Λονδίνου, παράλληλα με προσωπική του προσφορά να μεσολαβήσει για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.


[There are no radio stations in the database]