Συναγερμός στην κυβέρνηση για την παροχή φυσικού αερίου – Έκτακτη σύσκεψη ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου – Τα τρία εναλλακτικά σχέδια

22 Φεβρουαρίου 2022

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανική κρίση προκαλούν αλυσιδωτές επιπτώσεις τόσο σε διεθνές όσο και σε ενεργειακό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει για τις 9:30 το πρωί έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ, στην οποία θα συμμετέχει και ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Στόχος είναι η ενεργοποίηση των όρων που προβλέπονται στη νατοϊκή συμφωνία, όπως η παροχή υποστηρικτικής βοήθειας που θα χρειαστούν οι δυνάμεις της συμμαχίας που κατευθύνονται προς την Ουκρανία.

Παράλληλα, θα εξεταστούν εναλλακτικά σχέδια προκειμένου η χώρα μας να είναι έτοιμη στην περίπτωση που η Μόσχα κλείσει την στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μετά τις αυστηρές κυρώσεις που αναμένεται να λάβει η Ε.Ε. εναντίον της Ρωσίας. Ωστόσο, το εκρηκτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Ουκρανία θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα εκτινάξει την τιμή του φυσικού αερίου που σπάει ήδη το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, συμπαρασύροντας και την τιμή του πετρελαίου.

Η εισαγωγή αμερικανικού αερίου, ο TAP και η Αίγυπτος

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο εισαγωγής αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο θα μεταφέρεται στον τερματικού σταθμό της Ρεβυθούσας. Πηγές της ΔΕΠΑ σημείωναν πως αμερικανικά πλοία που μεταφέρουν φυσικό αέριο και είχαν αρχικά προορισμό χώρες της Ασίας, αναμένεται να καταπλεύσουν σύντομα στην Ελλάδα, ώστε να μην αντιμετωπιστεί κανένα ζήτημα με την τροφοδοσία της χώρας.

Παράλληλα, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο “κλειδώματος” της τιμής, βάση των σεναρίων που βρίσκονται στον κώδικα για την έκτακτη ανάγκη.

Επίσης σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, είχε τεθεί και η μεγαλύτερη ενεργοποίηση του αγωγού TAP που περνάει από την βόρεια Ελλάδα μεταφέροντας φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Μία ακόμη εναλλακτική λύση είναι η εισαγωγή υγροποιημένου αερίου από την Αίγυπτο μετά την συμφωνία που έχει υπογράψει η χώρα μας.

Εναλλακτικά σχέδια για την ηλεκτροδότηση

Το φυσικό αέριο επηρεάζει και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, γι’ αυτό τον λόγο έχουν δοθεί οδηγίες από την ΡΑΕ και την επιτροπή διαχείρισης κρίσεων προς όλες τις εταιρείες να έχουν σε ετοιμότητα τις μονάδες εκείνες που μπορούν να παράγουν ρεύμα χρησιμοποιώντας και πετρέλαιο. Διαθέσιμες επίσης θα είναι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, προκειμένου η χώρα μας να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση.

Δύσκολο να κλείσει τον ελληνικό αγωγό η Μόσχα

Το 45% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί η χώρα μας προέρχεται από την Μόσχα. Το γεγονός αυτό εντείνει την ανησυχία στην περίπτωση που ο Βλαντιμίρ Πούτιν κλείσει την στρόφιγγα ως αντίποινα για τις κυρώσεις που θα δεχθεί από την Ε.Ε. Ωστόσο, θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολο έως απίθανο να κλείσει ο αγωγός που μεταφέρει το αέριο στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της διαδρομής που ακολουθεί ο συγκεκριμένος αγωγός που δεν έχει σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το ρωσικό φυσικό αέριο της Gazprom φτάνει στην χώρα μας μέσω της TurkStream και της Βουλγαρίας, γι’ αυτό τον λόγο εκτιμάται πως η Μόσχα δεν θα προχωρήσει στη διακοπή παροχής ενέργειας του συγκεκριμένου αγωγού καθώς θα δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα τόσο στην Τουρκία όσο και σε ορισμένες βαλκανικές χώρες.


[There are no radio stations in the database]