Κέρκυρα: Θρίλερ με τους 12 αγνοούμενους – Τους ψάχνει εξειδικευμένη ναυαγοσωστική ομάδα

19 Φεβρουαρίου 2022

Κορυφώνεται η αγωνία για τους 12 αγνοούμενους στο πλοίο Euroferry Olympia καθώς συνεχίζονται οι έρευνες, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα καίνε μικρές εστίες φωτιάς στο πλοίο και αφού ολοκληρωθεί η κατάσβεσή τους, θα ρυμουλκυθεί στο ασφαλές σημείο και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί απάντληση των καυσίμων για να αποφευχθεί η περιβαλλοντική ρύπανση.

“Από την πρώτη στιγμή υπήρξε άμεση και γιγαντιαία επιχείρηση μέσω του Λιμενικού Σώματος, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού με αποτέλεσμα να διασωθούν 280 επιβάτες και μέλη του πληρώματος και να μεταφερθούν με ασφάλεια στην Κέρκυρα. Αυτή την ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων. Ανάμεσά τους βρίσκονται και 3 Έλληνες, με τις οικογένειες των οποίων βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία. Ακόμα και ειδική ψυχολόγος του Λιμενικού βρίσκεται κοντά τους”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πλακιωτάκης πρόσθεσε ότι εξειδικευμένη ναυαγοσωστική ομάδα, αλλά και κλιμάκιο της ελληνικής υπηρεσίας ναυτικών ατυχημάτων βρίσκονται στην περιοχή για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, αλλά και για να διερευνηθούν τα αίτια τουατυχημάτος.

Σε ό,τι αφορά δε στους Έλληνες που αγννοούνται, σύμφωνα με τον υπουργό, ο ένας εξ αυτών φέρεται να είναι κρητικής καταγωγής, αλλά και οι τρεις διαμένουν στην Αθήνα.

Σημείωσε δε ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβατών ήταν μια ηρωική πράξη, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Ολονύχτια μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στο Euroferry Olympia

Δεν σταμάτησαν τη νύχτα οι έρευνες διάσωσης και κατάσβεσης της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στο πλοίο Euroferry Olympia.

Δώδεκα άτομα φέρονται τελικά ως αγνοούμενοι μεταξύ των οποίων και οι τρεις Έλληνες υπήκοοι.

Ένας Αφγανός μετανάστης, που δεν συμπεριλαμβανόταν στη λίστα επιβατών και δήλωνε Τούρκος, και ένας Βούλγαρος οδηγός απεγκλωβίστηκαν τελευταίοι, ανακοίνωσε πριν από λίγο το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο σχετικά με τους αγνοούμενους.

Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι δύο αλλοδαποί οδηγοί είχαν ζητήσει βοήθεια από τις Αρχές για τον απεγκλωβισμό τους από το πλοίο αλλά εντοπίσθηκε μόνον ο ένας οδηγός.

Η επιχείρηση διάσωσης των δύο ατόμων έγινε από άνδρες της ΕΜΑΚ με ελικόπτερο σούπερ πούμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ και οι δύο έχουν αναπνευστικό πρόβλημα λόγου του καπνού που εισέπνευσαν, με τον έναν εκ των δύο να είναι σε πιο σοβαρή κατάσταση.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι γιατροί του νοσοκομείου Κέρκυρας όπου μεταφέρθηκαν έκριναν αναγκαία τη διασωλήνωση του 65χρονου Βούλγαρου, καθώς είχε πολύ χαμηλό ph στο αίμα.

Οι δύο εγκλωβισμένοι επιβάτες φέρεται πως βρήκαν διέξοδο σωτηρίας σε ένα “τυφλό” σημείο του πλοίου, στο 5ο υπόγειο κατάστρωμα, όπου κατέφυγαν προκειμένου να γλιτώσουν από τις πύρινες φλόγες.

Η επιχείρηση διάσωσής τους κράτησε πολλές ώρες, με τους άνδρες της ΕΜΑΚ και της πυροσβεστικής να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Εντολή να απομακρυνθούν από το Euroferry Olympia έλαβαν στη συνέχεια οι δύο εναέριοι διασώστες της ΕΜΑΚ, ενώ απομακρύνθηκαν και οι τέσσερις πυροσβέστες που είχαν επίσης ανέβει στο πλοίο καθώς είχε αυξηθεί επικίνδυνα το θερμικό φορτίο στο πλοίο ανοιχτά της Κέρκυρας.

Η φωτιά και οι πυκνοί καπνοί έκαναν δύσκολο το περιβάλλον παραμονής τους στο πλοίο. .

Οι προσπάθειες κατάσβεσης στο φλεγόμενο πλοίο συνεχίστηκαν όλη τη διάρκεια της νύχτας από τρία ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και πυροσβεστικά οχήματα που βρίσκονται πάνω σε επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο.

Στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, εκτός των δύο προαναφερθέντων, διακομίστηκαν 10 ασθενείς (9 άνδρες , 1 γυναίκα), στους οποίους παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες. Οι 6 από αυτούς παρουσίαζαν ελαφρά αναπνευστική δυσχέρεια λόγω εισπνοής μονοξειδίου, η γενική κατάστασή τους ήταν καλή και παραμένουν νοσηλευόμενοι στην Πνευμονολογική και Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου για προληπτικούς λόγους και χορήγηση οξυγονοθεραπείας.

Ομοίως, ένας ασθενής με κάκωση μηνίσκου παραμένει νοσηλευόμενος προληπτικά στην Πνευμονολογική κλινική λόγω αναπνευστικής δυσχέρειας. Επιπροσθέτως σε έναν ασθενή με υπέρταση, έναν με κακουχία και μία ασθενή με κάκωση γόνατος, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων και την χορήγηση οδηγιών, δόθηκαν εξιτήρια.

Η φωτιά ξέσπασε στο γκαράζ νούμερο τρία, λέει η πλοιοκτήτρια εταιρία Grimaldi

Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρία Grimaldi, η πυρκαγιά στο πλοίο της, το Euroferry Olympia, ανοικτά της Κέρκυρας, ξέσπασε στο γκαράζ νούμερο τρία. Η εταιρία τονίζει ότι το προσωπικό κινητοποιήθηκε άμεσα για την κατάσβεση της φωτιάς και στη συνέχεια, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ο κυβερνήτης πληροφόρησε τις αρμόδιες ελληνικές και ιταλικές Αρχές και αποφάσισε την εγκατάλειψη του πλοίου.

Τα μέλη του πληρώματος είναι ελληνικής και ιταλικής υπηκοότητας και στο γκαράζ υπήρχαν 32 οχήματα. Το πλοίο φέρει σημαία Ιταλίας και καθελκύστηκε το 1995.


[There are no radio stations in the database]