Νέα εκτόξευση πληθωρισμού φοβούνται σε ΗΠΑ, Βρετανία

17 Φεβρουαρίου 2022

Επιθετική είναι πλέον σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες η επιτάχυνση του πληθωρισμού, με τη Βρετανία να εμφανίζει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των τιμών που έχει καταγραφεί από το 1992. Οι τιμές αυξήθηκαν τον Ιανουάριο με ετήσιο ρυθμό 5,5% στη Βρετανία και η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει περαιτέρω επιτάχυνσή τους πάνω από το 7% τον Απρίλιο και πιθανώς στο 7,5%. Την ίδια στιγμή η κρίση στην Ουκρανία απειλεί να επιταχύνει περαιτέρω τον πληθωρισμό στην υπερδύναμη, που ήδη βρίσκεται στο 7,5%.

Ηδη η αύξηση των τιμών κατά 5,5% στη Βρετανία καταγράφει νέα επιτάχυνση σε σύγκριση με το 5,4% του Δεκεμβρίου, ενώ ισοδυναμεί με πραγματική εκτόξευση του δείκτη, δεδομένου ότι τον Ιανουάριο του περασμένου έτους βρισκόταν μόλις στο 0,7%. Τώρα ο πληθωρισμός στη Βρετανία είναι υπερδιπλάσιος του στόχου για 2% που έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 1992, οπότε είχε φτάσει στο 7,1%. Βλέποντας τη νέα άνοδο των τιμών σε συνδυασμό με τις ενθαρρυντικές εξελίξεις στη βρετανική αγορά εργασίας, οικονομικοί αναλυτές και παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων εντός του έτους. Μιλώντας στους Financial Times η Ελίζαμπεθ Μάρτινς, οικονομολόγος της πολυεθνικής τράπεζας HSBC, προέβλεψε πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα έχει αυξήσει τα επιτόκια της στερλίνας κατά 1,25% μέχρι τον Αύγουστο έπειτα από σειρά αυξήσεων τον Μάρτιο, τον Μάιο και τέλος τον Αύγουστο. Σημειωτέον ότι η Τράπεζα της Αγγλίας έχει κινηθεί πιο αποφασιστικά από τις κεντρικές τράπεζες άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών, όπως για παράδειγμα την αμερικανική Federal Reserve, και έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές, τον Δεκέμβριο και προ ημερών, μέσα στον Φεβρουάριο. Ετσι, από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 0,1%, σήμερα τα επιτόκια της στερλίνας βρίσκονται στο 0,5%. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι επενδυτές θεωρούν πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Στις ΗΠΑ, παρά την αποκλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία, εντείνεται η ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στην αμερικανική οικονομία. Σχετική έρευνα της εταιρείας RSM καταλήγει στην εκτίμηση πως η κλιμάκωση της κρίσης θα μπορούσε να εκτοξεύσει τον πληθωρισμό στο 10%, σε ένα επίπεδο δηλαδή που δεν έχει γνωρίσει η υπερδύναμη από τον Οκτώβριο του 1981. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εν λόγω εταιρείας, η κλιμάκωση της κρίσης θα μπορούσε να οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου στα 110 δολάρια το βαρέλι, οπότε θα επιταχυνόταν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κατά 2,8 εκατοστιαίες μονάδες μέσα σε 12 μήνες. Στην περίπτωση αυτή, το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μειωνόταν κατά σχεδόν μία εκατοστιαία μονάδα. Σημειωτέον, δε, ότι είναι πιο απαισιόδοξη η πρόβλεψη της J.P. Morgan για το πού μπορεί να φτάσει η τιμή του μαύρου χρυσού σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία, καθώς η αμερικανική επενδυτική τράπεζα μιλάει για εκτόξευσή της στα 120 δολάρια το βαρέλι.

Στη Βρετανία είναι ήδη υπερδιπλάσιος του στόχου για 2%, ενώ αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 1992.

Μιλώντας στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, ο Τζο Μπρουσουέλας, επικεφαλής των οικονομολόγων της RSM, υπογραμμίζει ότι «σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, αμέσως μετά θα γίνει πολύ πιο ακριβή η θέρμανση στις κατοικίες και η βενζίνη για την κίνηση των αυτοκινήτων».

Στην αρχή της εβδομάδας κι ενώ όλα έδειχναν να κλιμακώνεται η κρίση στην Ουκρανία, οι τιμές του αμερικανικού αργού έφτασαν στα 95 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014. Από την Τρίτη, όμως, άρχισαν να υποχωρούν και να σταθεροποιούνται σε επίπεδα γύρω στα 92 δολάρια το βαρέλι, όταν άρχισε να φαίνεται ότι αποκλιμακώνεται η κρίση. Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Μπρουσουέλας, η επιτάχυνση του πληθωρισμού θα εντείνει την πίεση στη Federal Reserve, που θα πρέπει να επισπεύσει τις αυξήσεις των επιτοκίων προκειμένου να αναχαιτίσει τις τιμές. Οπως, άλλωστε, επισημαίνει το CNN, ήδη φαίνεται να κάμπτεται η εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών εμπνέοντας ανησυχία σε οικονομολόγους και πολιτικούς, δεδομένου ότι η κατανάλωση στις ΗΠΑ είναι αυτή που τροφοδοτεί το 70% της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα. Σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν φέρει τους Αμερικανούς καταναλωτές να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να διαβρώσει ο πληθωρισμός τις αποταμιεύσεις τους. Ο Ρίτσαρντ Κέρτιν, επικεφαλής των οικονομολόγων που εκπόνησαν την έρευνα, τονίζει πως εκφράζει ήδη απαισιοδοξία το 1/3 των ερωτηθέντων. Ανάμεσα στα πιο ανησυχητικά πορίσματα της έρευνας είναι, άλλωστε, και η διαπίστωση πως εκφράζουν απαισιοδοξία και τα σχετικά ευκατάστατα αμερικανικά νοικ

ΠΗΓΗ:CNN


[There are no radio stations in the database]