Αρση μέτρων: Κληρώνει σήμερα για τα καρναβάλια – Επιστρέφουν οι όρθιοι στα μπαρ και οι σχολικές εκδρομές

16 Φεβρουαρίου 2022

Ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα, καθώς οι λοιμωξιολόγοι μετά την συνεδρίασή τους αναμένεται να ανάψουν το “πράσινο” φως για την επιστροφή των ορθίων στα μπαρ και για τις σχολικές εκδρομές που είχαν σταματήσει για περισσότερο από δύο χρόνια.

Επίσης μετά από αρκετές συζητήσεις που υπήρξαν όλο το προηγούμενο διάστημα μεταξύ των ειδικών, φαίνεται πως κάμφθηκαν οι τελευταίες ενστάσεις για την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα από το 10% που ισχύει στο 50%.

“Πάμε αργά προς χαλάρωση των μέτρων, δεν θα γίνει απότομα. Δε θα βγάλουμε τις μάσκες, δε θα είμαστε χαλαροί. Θα πάμε προσεκτικά”, δήλωσε στη ΕΡΑ η Μίνα Γκάγκα δίνοντας το κλίμα που υπάρχει στην αρμόδια επιτροπή.

Το πρωί ο πρωθυπουργός θα έχει την καθιερωμένη συνεδρίαση με τους λοιμωξιολόγους για την πορεία της πανδημίας, ενώ θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για την νέα χαλάρωση των μέτρων. Το απόγευμα στην προγραμματισμένη ενημέρωση θα ανακοινώσουν την άρση των συγκεκριμένων περιορισμών που θα ισχύει μόνο για τους εμβολιασμένους. Όσους δηλαδή έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις ή διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης.

Απαγόρευση στις παρελάσεις καρναβαλιστών

Οι λοιμωξιολόγοι εξακολουθούν να είναι αρνητικοί στη διοργάνωση καρναβαλιών, προβάλλοντας ως επιχείρημα τον σοβαρό κίνδυνο που υπάρχει για υπερμετάδοση της νόσου σε ένα χρονικό σημείο που μειώνεται σταθερά η πίεση στο σύστημα υγείας.

Οι ειδικοί τονίζουν πως στις παρελάσεις των καρναβαλιστών δεν μπορεί να τηρηθεί κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο, όπως επίσης δεν είναι δυνατό να γίνει έλεγχος στα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Ωστόσο, εμφανίζονται θετικοί στις αποκριάτικες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, οι οποίες σαφώς θα έχουν μικρότερη συμμετοχή και θα παράλληλα θα μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό. Άλλωστε μια ενδεχόμενη διασπορά της πανδημίας θα έθετε σε κίνδυνο τον στόχο της πλήρης άρσης των περιορισμών για το Πάσχα.

Αποκλιμάκωση στις αρχές Μαρτίου – Τι θα γίνει με τις μάσκες

Τα επιδημιολογικά δεδομένα μπορεί να έχουν σταθεροποιηθεί και να εμφανίζουν πτωτικές τάσεις, αλλά τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής ανέμεναν η κάμψη αυτή να αρχίζει να καταγράφεται στα τέλη Ιανουαρίου.

Ωστόσο, από τη μία οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στην χώρα αλλά και η κόπωση των πολιτών στην τήρηση των μέτρων κράτησαν σε ψηλά επίπεδα τους λεγόμενους σκληρούς δείκτες. Στο αντίποδα υπήρξε σημαντική αύξηση των εμβολιασμών γεγονός που αποτυπώνεται στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, καθώς όσοι νοσήσουν και είναι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν ελαφριά συμπτώματα και δεν χρήζουν νοσηλείας.

Ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτίμησε μιλώντας στο GRTimes πως το αργότερο μέχρι τις 7 Μαρτίου θα υπάρξει αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών στοιχείων. “Δυστυχώς όποιος δεν έχει κάνει τρίτη δόση, έχει μόλις 19% κάλυψη από την μετάλλαξη Όμικρον”, είπε χαρακτηριστικά και τάχθηκε υπέρ της προσεκτικής χαλάρωσης των μέτρων.

Όσον αφορά στις μάσκες, όλα τα μέλη της επιτροπής συμφωνούν πως θα πρέπει να συνεχίσει να είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των λοιμωξιολόγων και δεν υπάρξει κάποια νέα μετάλλαξη τότε δεν αποκλείεται προς τα τέλη Μαρτίου να είναι υποχρεωτική μόνο για τους εσωτερικούς χώρους και τα μέσα μεταφοράς.


[There are no radio stations in the database]