«Έχει περίοδο η γυναίκα μου»: Αυτό έλεγαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για να μην πάνε στη δουλειά

16 Φεβρουαρίου 2022

Υπήρχαν αναρρωτικές άδειες στην Αρχαία Αίγυπτο;

Οι λόγοι των απουσιών των εργαζομένων, μοιάζουν με ένα The Office αλλά με φιγούρες της αρχαιότητας. Φαίνεται καταρχήν, πως ήταν πολύ εύκολο για έναν εργάτη να πάρει άδεια για να συμμετάσχει σε λατρευτικές εκδηλώσεις όπως η ταφή ενός τιμώμενου προσώπου, ή μια οποιαδήποτε λατρευτική τελετή.

Υπήρχαν και οι multitaskers: Ένας εργάτης ονόματι Paherypedjet φαίνεται πως εργαζόταν παράλληλα ως θεραπευτής. Έχει τις περισσότερες απουσίες οι οποίες σχεδόν όλες αναφέρονται σε επισκέψεις σε διάφορα άτομα στο χωριό και στην προετοιμασία θεραπευτικών σκευασμάτων:

Επίσης, υπήρχαν και οι – φαινομενικά – παράξενες δικαιολογίες απουσιών: Τουλάχιστον 10 εργάτες φαίνεται να έχουν ζητήσει άδεια, επειδή η γυναίκα ή η κόρη τους έχει περίοδο. Η συγκεκριμένη δικαιολογία ακούγεται εξωφρενική, όμως στην ουσία της είναι αρκετά λογική. Η γυναίκα που βρίσκεται στην έμμηνο ρύση κρινόταν ως ανήμπορη να εκτελέσει τα καθήκοντα της ως νοικοκυρά, γι’ αυτό ο άντρας έπρεπε να βρεθεί στο πλευρό της.

Υπήρξαν άνθρωποι που δεν δούλευαν επειδή ήταν άρρωστοι;

Ναι! Στην επιγραφή φαίνονται αρκετές αναφορές για «άρρωστα» άτομα. Σε κάποιες δεν υπάρχει καμία επεξήγηση, ενώ σε δύο συγκεκριμένες αναγράφεται ως αιτία «αρρώστια των ματιών» και «τσίμπημα σκορπιού»!


[There are no radio stations in the database]