Τουρσί από…σπίτι – Πώς φτιάχνονται τα ξιδάτα ορεκτικά
15 Φεβρουαρίου 2022
Το σπιτικό τουρσί δεν έχει καμία σχέση σε γεύση και αρώματα με ό,τι βρίσκει κανείς μαζικά τυποποιημένο στο εμπόριο. Και είναι τόσο εύκολο να το φτιάξετε….
Για να φτιάξετε σπιτικό τουρσί λαχανικών θα χρειαστείτε τα λαχανικά της αρεσκείας σας, ξίδι, νερό και αλάτι. Ως προς τα λαχανικά που μπορούν να γίνουν τουρσί, η λίστα είναι μεγάλη και οι προϋποθέσεις δύο: να είναι φρέσκα και γερά. Τέτοια εποχή μπορείτε ακόμη να κλείσετε στα βαζάκια σας καρότα, λάχανο (δοκιμάστε το κοτσάνι καθαρισμένο και κομμένο κομματάκια), κουνουπίδι σε μπουκετάκια, κοτσανάκια από σέλινο ή κομμάτια σέλερι, πιπεριές κέρατο πράσινες ή κόκκινες. Προσθέστε στο τουρσί σας μια δυο σκελίδες σκόρδο, μυρωδικά ή μπαχάρια της αρεσκείας για άρωμα και χαρακτήρα.
Πώς γίνεται το τουρσί λαχανικών
- Διαλέγετε τα λαχανικά σας, όπως είπαμε, φρέσκα και γερά. Τα πλένετε σχολαστικά και τα κόβετε όπως βολεύει καλύτερα το σχήμα κάθε λαχανικού: σε ροδέλες, μπαστουνάκια ή μπουκετάκια.
- Σε μια κατσαρόλα βράζετε μαζί νερό, ξίδι και αλάτι σε αναλαγιές για 1 λίτρο νερό, 400 γρ. ξίδι και 50 γρ. αλάτι. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει καλά.
- Τοποθετείτε σε μεγάλο αποστειρωμένο βάζο ή μικρότερα βαζάκια, που να κλείνουν ερμητικά, αφήνοντας πάνω πάνω λίγο περιθώριο. Ρίχνετε μέσα το μείγμα νερού-ξιδιού-αλατιού και σφραγίζετε τα βαζάκια. Αφήνετε το τουρσί στα βάζα για 1-2 εβδομάδες πριν ανοίξετε και σερβίρετε.
Tip. Όταν ανοιχτούν τα βάζα, συντηρείτε το τουρσί στο ψυγείο προσθέτοντας λίγο λάδι στην επιφάνεια.