Ιταλία: Αρχίζουν τη Δευτέρα στο κοινοβούλιο οι ψηφοφορίες για την προεδρική εκλογή

21 Ιανουαρίου 2022

Στην εκλογική διαδικασία για τον νέο πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας συνέρχεται την Δευτέρα  Το ιταλικό κοινοβούλιο, μια ψηφοφορία όπου ο σημερινός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι εμφανίζεται ως φαβορί.

Και ενώ οι διαπραγματεύσεις εντείνονται, ο έτερος υποψήφιος, ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εμφανίσθηκε ο πιο επιθετικός στην προεκλογική εκστρατεία.

Ο 85χρονος δισεκατομμυριούχος ονειρεύεται εδώ και καιρό μία επταετή θητεία στο Κυρηνάλιο , αν και οι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι διαθέτει τις αναγκαίες ψήφους.

Η πρόβλεψη της έκβασης της ψηφοφορίας στην προεδρική εκλογή είναι δύσκολη, αφού η μυστικότητα της ψήφους δίνει έδαφος σε παλινωδίες.

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας ασκεί στην πραγματικότητα σημαντικό ρόλο σε περίπτωση πολιτικής κρίσης, είτε πρόκειται για την χρήση της εξουσίας διάλυσης του κοινοβουλίου, επιλογής πρωθυπουργού ή άρνησης ανάθεσης εντολής σχηματισμού κυβέρνησης σε επισφαλείς και εύθραυστους συνασπισμούς.

Και η Ιταλία έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη για σταθερότητα: τα κόμματα που απαρτίζουν τον ετερόκλητο κυβερνητικό συνασπισμό που υποστηρίζει τον Μάριο Ντράγκι βρίσκονται σε θέση μάχης εν όψει των βουλευτικών εκλογών του επόμενου έτους. Και το χάος θα μπορούσε να απειλήσει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης μετά την πανδημία.

«Είναι μία εκλογή κλειδί και πολύ περίπλοκη, διότι τα πολιτικά κόμματα είναι αποδυναμωμένα και βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτου κατακερματισμού», εξηγεί ο Τζιοβάνι Ορσίνι, διευθυντής του Luiss School of Government στην Ρώμη.

Πηγή:real.gr


[There are no radio stations in the database]