K. Μητσοτάκης: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Τι είπε για υποχρεωτικότητα εμβολιασμών, ακρίβεια και Βαξεβάνη

14 Ιανουαρίου 2022

Την αποκλιμάκωση της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο «Ενώπιος Ενωπίω» και στον Νίκο Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1. 

ΟΠρωθυπουργός τοποθετήθηκε για την εξέλιξη της μετάλλαξης Όμικρον, την επαναλειτουργία των σχολείων, ενώ προανήγγειλε νέο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από τα τελευταία περιοριστικά μέτρα.

Παράλληλα, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα υπάρξει ξανά lockdown, τονίζοντας πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η περαιτέρω επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης εμβολίου για τον κορωνοϊό, ο Πρωθυπουργός απάντησε πως «κάποια στιγμή ίσως η πανδημία γίνει ενδημία, σαν τη γρίπη και είναι πιθανό να εμβολιαζόμαστε ετήσια».

«Δεν υπάρχει πρόθεση επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού»

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα «Ελευθερία», ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία και επισήμανε ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας, σημείωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση και επισήμανε ότι η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση για την υποχρεωτικότητα αφορούσε τις ευάλωτες ηλικίες.

Επιπλέον, για το πρόστιμο των 100 ευρώ στους άνω των 60 ετών, είπε πως «υπάρχει η επιλογή να κάνουν το σωστό. Δεν είναι υποχρεωτικό το πρόστιμο. Εμβολιάζεσαι και δεν το πληρώνεις».

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ομικρον. Βλέπουμε μια αποκλιμάκωση και τα στοιχεία από χώρες που προηγούνται επιδημιολογικά το επιβεβαιώνουν. Η Όμικρον δείχνει να είναι σαν καλοκαιρινό μπουρίνι, δηλαδή μεγάλη ένταση, ανεβαίνει γρήγορα και φεύγει γρήγορα χαμηλή νοσηρότητα. Εκτιμώ πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα βρεθούμε μπροστά σε μια αποκλιμάκωση. Δεν είναι γρίπη και δεν χρειάζεται εφησυχασμός. Οι ανεμβολίαστοι εξακολουθούν να κινδυνεύουν» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου. 

«Διαχειριστήκαμε μια δύσκολη χρονιά. Κατανοώ τον θυμό και την αγωνία των πολιτών. Όταν είπα για το τελευταίο μίλι ουσιαστικά ήταν επειδή υπήρχε αισιοδοξία αναφορικά με τα εμβόλια. Το είπα τον Φεβρουάριο. Πριν τη μετάλλαξη Δέλτα. Ο ιός μας επιφύλασσε εκπλήξεις. Δεν κάναμε lockdown, σώσαμε τον τουρισμό και έχουμε υψηλή ανάπτυξη που θα ξεπεράσει το 7%, αλλά ναι θρηνήσαμε πολλούς νεκρούς και αυτό έγινε γιατί το κρίσιμο διάστημα, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο υπολειπόμασταν των καλύτερων ευρωπαϊκών χωρών ως προς τα ποσοστά εμβολιασμού», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από 1η Μαΐου

«Έχω ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας να κινήσει άμεσα τη διαδικασία για μία δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου αυτού του έτους. Εκτιμώ ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική. Θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1ης Ιανουαρίου του 2022», ανέφερε ο Πρωθυπουργός. 

Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων 

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων αλλά και εργαζομένων σε κλάδους που έχουν πληγεί από αυτό το οποίο συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά. Αναφέρομαι και στους κλάδους του πολιτισμού αλλά και στον κλάδο της εστίασης. Θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής. Άρα να μην πληρώνονται ουσιαστικά από την επιχείρηση».

Αντιμετώπιση της ακρίβειας

Αναφερόμενος στη σημαντική άνοδο του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επανέλαβε ότι «χωρίς το καρέ των παρεμβάσεων που έχουν προηγηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2021, ο καταναλωτής θα πλήρωνε πολλά περισσότερα», τονίζοντας πως «δεν λέω ότι είναι βάλσαμο γιατί θα πληρώσει περισσότερα».

Η απάντηση για τα PCR

Για τις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση με αφορμή τη διατίμηση στα μοριακά τεστ ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι: «Τα pcr είναι πιο φτηνά από ότι σε άλλες χώρες». Υπεραμύνθηκε κι αυτών των κυβερνητικών επιλογών και σημείωσε: «Το πλαφόν είναι πλαφόν». Πρόσθεσε μάλιστα: «Είναι η ανώτατη και όχι η ορισμένη και μπορεί η αγορά να πάει πιο κάτω».

Tο άνοιγμα των σχολείων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της απόφασης για επαναλειτουργία των σχολείων και αντέκρουσε τις αντιπολιτευτικές αιτιάσεις για το υγειονομικό πρωτόκολλο: «Το 50%+1 το υπέδειξε η επιτροπή» ανέφερε. Πρόσθεσε δε, ότι: «αν κάποια στιγμή μας πει κάτι διαφορετικό δεν έχουμε ποτέ αμφισβητήσει την επιτροπή ως προς τα μέτρα που έχει προτείνει, ούτε ως προς την εξειδίκευση τους».

«Απεύχομαι να χρειαστεί να ξανακλείσουν τα σχολεία και δεν πιστεύω ότι θα συμβεί. Άνοιξαν πολύ οργανωμένα και σπεύσαμε να καλύψουμε τα κενά. Ο τρόπος που χειριστήκαμε τα σχολεία ήταν σοβαρός και υπεύθυνος».

«Θα εξαντλήσουμε την τετραετία»

«Αν έψαχνα πολιτικό παράθυρο να κάνω εκλογές σας διαβεβαιώνω ότι ουδέποτε… όχι μόνο τον Σεπτέμβριο. Ουδέποτε η δημοτικότητα της κυβέρνησης δεν ήταν υψηλότερη από τον περασμένο Μάιο-Ιούνιο, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν τα πράγματα είχαν ηρεμήσει. Παράθυρα, λοιπόν, υπήρχαν και στο παρελθόν. Έχω δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία διότι αυτό θεωρώ ότι είναι θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο. Δεν έχω καμία πρόθεση να αλλάξω την άποψή μου», τόνισε όσον αφορά το ενδεχόμενο εκλογών ο Πρωθυπουργός. 

«Η κατάσταση στη χώρα το 2023 θα είναι καλύτερη από ότι είναι σήμερα»

«Πιστεύω δε, μιας και με ρωτάτε, και νομίζω ότι είναι απολύτως θεμιτό ο κάθε Πρωθυπουργός να θέλει να επανεκλεγεί, ότι η κατάσταση στη χώρα το 2023 θα είναι καλύτερη από ότι είναι σήμερα. Άρα δεν εκτιμώ ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα. Επειδή πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και επειδή είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η οικονομία θα ανακάμψει και, Θεού θέλοντος, θα έχουμε τελειώσει νωρίτερα με το θέμα της πανδημίας, δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να σας πω ότι θέλουμε να εξαντλήσουμε την τετραετία». 

«Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει άβυσσος»

Για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν νομίζω ότι χρειάζεται να εξηγήσω το γιατί. Έχω πει πολλές φορές ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει άβυσσος. Άβυσσος πολιτική, άβυσσος πολιτιστική, άβυσσος αξιακή, σύμφωνα με τη δική μου εκτίμηση πάντα».

Για τις διώξεις σε βάρος δημοσιογράφων και τη λίστα Πέτσα:

«Καταρχάς, σχετικά με το ζήτημα του τοπίου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κάναμε -και σωστά κάναμε, το έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες- μία πολύ εκτεταμένη εκστρατεία ενημέρωσης για τον κορονοϊό. Και δώσαμε χρήματα, κρατικό χρήμα, σε παραπάνω από 1.000 μέσα -αν δεν κάνω λάθος- σε ολόκληρη τη χώρα.

Υπήρξε μία Εξεταστική Επιτροπή η οποία ζητήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς δώσαμε τη συνταγματική δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να την κάνει αυτή την Εξεταστική Επιτροπή. Έχουν βγει τα συμπεράσματα, θεωρώ ότι το ζήτημα αυτό έχει ουσιαστικά κλείσει.

Και αν με ρωτήσετε αν έχουμε πλουραλισμό σήμερα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχουμε μεγάλο πλουραλισμό στη χώρα. Ξέρετε, κάθε πρωί το πρώτο πράγμα το οποίο κοιτάμε είναι οι πρωινές εφημερίδες. Για δείτε λίγο τα πρωτοσέλιδα των πρωινών εφημερίδων, πόσες ασκούν κριτική στην κυβέρνηση και πόσες στηρίζουν την κυβέρνηση. Η πλειοψηφία ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση και αυτό σημαίνει ουσιαστικά πολυφωνία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης… (Για τη λίστα Πέτσα) Δεν κάναμε εμείς την κατανομή. Η κατανομή έγινε με επαγγελματικά κριτήρια, ξέρετε καλύτερα εξάλλου εσείς πώς δουλεύει αυτή η αγορά.

Εμείς βγάλαμε το κονδύλι, είπαμε αυτή είναι η καμπάνια την οποία θέλουμε να κάνουμε, άλλος μοίρασε τα χρήματα. Μάλιστα εμφανίστηκε στην Επιτροπή και έδωσε και τις σχετικές εξηγήσεις», διευκρίνισε ο Κ.Μητσοτάκης. 

Για τον Κώστα Βαξεβάνη

Όσον αφορά τις κατηγορίες για τον Κώστα Βαξεβάνη, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Τώρα πληροφορήθηκα και εγώ ότι ο κ. Βαξεβάνης είναι κατηγορούμενος. Δεν έχω τίποτα να πω γιατί δεν παρεμβαίνω στη Δικαιοσύνη. Θεσμικά μου απαγορεύεται. Το ερώτημα είναι γιατί παρεμβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρεί δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί χειραγωγούνται από την κυβέρνηση; Αν το πιστεύει να βγει να το πει». 

Για τα ελληνοτουρκικά και το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου

Σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου για το ενδεχόμενο πιθανής κλιμάκωσης και θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:

«Δεν με ανησυχεί ιδιαίτερα, έχω όμως μία υποχρέωση να πρέπει διαρκώς να ενισχύω -στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων- την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας. Την επόμενη εβδομάδα θα έρθουν στη χώρα μας τα πρώτα Rafale. Σημαντικότατη προσθήκη η οποία μας δίνει μία, θα έλεγα, υπεροχή τουλάχιστον ως προς τον τύπο του αεροπλάνου αυτού σε σχέση με την γείτονα χώρα. Γνωρίζετε ότι έχει προχωρήσει το σημαντικότερο πρόγραμμα εξοπλισμού του Πολεμικού μας Ναυτικού και αναμένουμε και άλλες ανακοινώσεις να γίνουν σύντομα. Έχουμε λοιπόν μία υποχρέωση, 10 χρόνια παρατημένες οι Ένοπλες Δυνάμεις ως απότοκο και της κρίσης, να τις θωρακίσουμε για τα επόμενα 30 χρόνια. Αυτές οι επενδύσεις δεν είναι επενδύσεις οι οποίες γίνονται με ορίζοντα μόνο την επόμενη τετραετία ή την επόμενη οκταετία. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι η θεωρία της εξαγωγής της κρίσης, επιτρέψτε μου, είναι λίγο απλοϊκή. Γιατί το λέω αυτό; Μία χώρα που αντιμετωπίζει μία μεγάλη οικονομική κρίση δεν θέλει ταυτόχρονα να εμπλακεί και σε γεωπολιτικές περιπέτειες. Θα είχε ακόμα πιο δραματικές συνέπειες για το νόμισμά της, για τον πληθωρισμό, θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια στην τουρκική οικονομία», διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός. 

Επιπλέον, πρόσθεσε: «Η στάση μας απέναντι στην Τουρκία δεν έχει αλλάξει. Η πόρτα του διαλόγου και η δική μου προσωπική δυνατότητα να συνομιλήσω με τον Πρόεδρο Ερντογάν υπάρχει πάντα. Υπάρχουν σημεία και πεδία στα οποία και σήμερα συζητάμε, παραδείγματος χάρη η τουριστική συνεργασία. Υπάρχουν πεδία, δηλαδή, τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε. Αλλά τουλάχιστον σε αυτά τα οποία διαφωνούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς ρητορικές εξάρσεις και χωρίς προβολές ισχύος οι οποίες τις πιο πολλές φορές, επιτρέψτε μου να πω, ενέχουν και ένα στοιχείο γραφικότητας αν όχι γελοιότητας».

Στη συνέχεια, ερωτηθείς για το γεγονός ότι οι τουρκικές δηλώσεις του τελευταίου διαστήματος δείχνουν ότι στην πρόθεσή τους όχι απλώς δεν είναι να αποσύρουν το casus belli αλλά αντίθετα διευρύνουν και τα όριά του, δηλαδή μιλούν πλέον εκτός από το Αιγαίο και για την ανατολική Μεσόγειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε:

«Το casus belli είναι μία πραγματικότητα που μας συνοδεύει από το 1995 και καλά κάνουμε και σε κάθε ευκαιρία το επισημαίνουμε. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο το casus belli, το πρόβλημα είναι η ”Γαλάζια Πατρίδα” ως ένα αφήγημα προβολής κυριαρχίας το οποίο αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία και τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έχουμε υψώσει γραμμές άμυνας διπλωματικές αλλά και στρατιωτικές. Έχουμε χτίσει συμμαχίες με πάρα πολύ μεγάλη ισχύ. Αναφέρομαι στην Ελληνογαλλική Συμφωνία, στη Συμφωνία με τις ΗΠΑ… Η Ελλάδα σήμερα έχει χτίσει ένα νέο πλαίσιο συμμαχιών, η Αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη είναι εξαιρετικά σημαντική», σημείωσε. 

«Στο χέρι της Τουρκίας είναι να επιλέξει τον δρόμο της συνεργασίας ή τον δρόμο της έντασης»

«Θα το ξαναπώ: Ελλάδα και Τουρκία είμαστε γείτονες, θα είμαστε γείτονες για πάντα, είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί και είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τον δρόμο της συνεργασίας ή τον δρόμο της έντασης. Είμαστε έτοιμοι και για τα δύο ενδεχόμενα, το έχουμε αποδείξει εξάλλου έμπρακτα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα

Αναφερόμενος στη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά πως «δεν μας είπε τίποτα που δεν γνωρίζαμε», συμπληρώνοντας ότι «όταν κάνω λάθος το αναγνωρίζω», αναφερόμενος στη δήλωση που είχε κάνει στη Βουλή για τις ΜΕΘ.

Σε ερώτηση για τη σχέση του με τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο Πρωθυπουργός απάντησε:  «Χτίστηκαν τηλεοπτικές καριέρες πάνω στην πανδημία από σοβαρούς ανθρώπους. Η σχέση μου με τον Σωτήρη Τσιόδρα είναι εξαιρετική. Δέχτηκε ένα μπαράζ χυδαίων επιθέσεων και στοχοποιήθηκε από την αντιπολίτευση, γι’ αυτό και επέλεξε να μείνει πίσω από τις κάμερες…».

Πηγή: real.gr


[There are no radio stations in the database]