Συγκέντρωση συνταξιούχων στο υπουργείο Εργασίας: Διεκδικούμε ό,τι μας έχουν αφαιρέσει

11 Ιανουαρίου 2022

Κρατώντας πανό και πλακάτ οι συνταξιούχοι, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, στέλνουν το μήνυμα «διεκδικούμε ό,τι μας έχουν αφαιρέσει».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου με δήλωσή του σχετικά με την εγκύκλιο αφορούσε τους συνταξιούχους που λαμβάνουν περισσότερες της μιας συντάξεις (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου), ξεκαθάρισε ότι κανένας συνταξιούχος χηρείας ή αναπηρίας δεν θα δει μείωση στη σύνταξή του.

Όπως δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Τσακλόγλου σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100,3, δεν θα γίνουν περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις και υπογράμμισε ότι η εν λόγω εγκύκλιος αφορά μόνο όσους ασφαλισμένους βγουν στη σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά, επομένως δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, όταν ένας ασφαλισμένος δικαιούται περισσότερες της μιας συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου), του χορηγείται μια μόνο εθνική σύνταξη, που δεν μπορεί να υπερβαίνει (μεμονωμένα ή ως άθροισμα εθνικών συντάξεων από διαφορετικές αιτίες) το ανώτατο όριο μιας πλήρους εθνικής σύνταξης (384 ευρώ). Όπως έχει διευκρινιστεί, έρχεται ως εφαρμογή σχετικής πρόβλεψης τόσο στον νόμο 4387/2016 (ν. Κατρούγκαλου) όσο και στον νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση).

Ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε επίσης ότι, με τον νόμο Κατρούγκαλου, κάθε συνταξιούχος λαμβάνει την εθνική σύνταξη, η οποία χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και την ανταποδοτική σύνταξη, η οποία προκύπτει από τις εισφορές των ασφαλισμένων. «Η εθνική σύνταξη, σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, ορίζεται στα 384 ευρώ, για έναν ασφαλισμένο με 20 χρόνια ασφάλισης. Είναι σαφής ο νόμος ότι λαμβάνεις μια μόνο εθνική σύνταξη» τόνισε ο κ. Τσακλόγλου.


[There are no radio stations in the database]