Εκπαιδευτής σκύλων Κ. Κωνσταντάκης: «Ακούω τις τελευταίες ώρες ότι ευθύνεται ο λύκος για ό,τι συνέβη, πράγμα αδιανόητο»

10 Ιανουαρίου 2022

Τις σαφείς ευθύνες της πολιτείας για τον τρόπο με τον οποίο δεν βοηθά τους πολίτες να κατανοήσουν την επικινδυνότητα να έχουν μαζί τους σε εθνικούς δρυμούς δεσποζόμενα ζώα, επισημαίνει ο εκπαιδευτής σκύλων και μέλος των πενταμελών επιτροπών για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων στους Δήμους Παιανίας και Κρωπίας, Κώστας Κωνσταντάκης.

Μιλώντας στο planetwebradio.gr και στην εκπομπή «Ανατολικά» με τον Κώστα Τσαπάκη με αφορμή την πρόσφατη επίθεση λύκου κοντά σε καταφύγιο στη θέση Μπάφι της Πάρνηθας, ο κ. Κωνσταντάκης τόνισε ότι ο λύκος – όπως και κάθε ζώο – κατευθύνεται από τα ένστικτά του «και η πείνα και η δίψα είναι τα σημαντικότερα». Έκανε σαφές δε ότι δύσκολα θα επιτίθετο κατά ανθρώπων και στη συγκεκριμένη περίπτωση βρήκε το πιο εύκολο θύμα που ήταν το κουτάβι της οικογένειας.

Πάντως ο διακεκριμένος εκπαιδευτής σκύλων τόνισε ότι καλό είναι στους εθνικούς δρυμούς οι περιπατητές να μην είναι μόνοι τους αλλά σε ομάδες τουλάχιστον των τριών ατόμων και παράλληλα να μην πετούν τρόφιμα αφού εάν τραφούν με αυτά άγρια ζώα μπορούν να έχουν ακόμη και προβλήματα υγείας.

Ο κ. Κωνσταντάκης πρόσθεσε ότι κανονικά θα έπρεπε σε πάρα πολλά σημεία ενός εθνικού δρυμού να υπάρχουν πινακίδες στις οποίες να παρέχονται πληροφορίες προς τους πολίτες για την εκεί παρουσία τους και βέβαια μεταξύ άλλων να γίνεται σαφές ότι δεν πρέπει να έχουν μαζί τους τα δεσποζόμενα ζώα. «Ακούω τις τελευταίες ώρες ότι ευθύνεται ο λύκος για ό,τι συνέβη, πράγμα αδιανόητο», συμπλήρωσε ο κ. Κωνσταντάκης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα ανέφερε, ένας πολίτης με την κόρη του βρέθηκε ανήυμερα των Φώτων στο καταφύγιο Μπάφι και εκεί το κουτάβι που είχαν μαζί του δέχθηκε την επίθεση ενός λύκου ο οποίος το άρπαξε και εξαφανίστηκε. Το περιστατικό χαρακτηρίστηκε σοκαριστικό από πολλούς χωρίς όμως να κατανοούν τους κινδύνους που κρύβει μια βόλτα με τον σκύλο σε μια περιοχή μάλιστα όπου ο πληθυσμός των λύκων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Ακούστε παρακάτω τη συνέντευξη που παραχώρησε στον planetwebradio.gr ο εκπαιδευτής σκύλων Κώστας Κωνσταντάκης:


[There are no radio stations in the database]