Βρέθηκε το ελικόπτερο του προέδρου του Ιράν Ραϊσί που συνετρίβη

20 Μαΐου 2024

Βρέθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας το ελικόπτερο το οποίο επέβαινε ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, όμως η κατάσταση δεν είναι καλή και οι ελπίδες να βρεθούν επιζήσαντες μοιάζουν λιγοστές δήλωσε πριν από λίγο ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου.

Ομάδες διάσωσης έφτασαν στο σημείο που συνετρίβη το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο, μετά από εντοπισμό πηγής θερμότητας, από τουρκικό drone στην ορεινή περιοχή της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν.

Νωρίτερα τουρκικό drone ειχε εντοπίσει πηγή θερμότητας εκτιμώντας πως είναι τα συντρίμμια ελικοπτέρου που μετέφερε τον Εμπραχίμ Ραϊσί» και «οι συντεταγμένες κοινοποιήθηκαν στις ιρανικές αρχές»,  σύμφωνα με το Anadolu, το οποίο μεταφόρτωσε βίντεο θερμικής κάμερας

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Sepah, εννέα άτομα επέβαιναν στο ελικόπτερο: Ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, τον Υπουργό Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν. Ο κυβερνήτης της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν Μαλέκ Ραχματί, ο ιμάμης της προσευχής της Παρασκευής της Ταμπρίζ, Mohammad Ali Alehashem καθώς και ένας πιλότος, ο συγκυβερνήτης, ο αρχηγός πληρώματος, ο επικεφαλής ασφαλείας και ένας άλλος σωματοφύλακας.

Αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι «δυστυχώς» φαίνεται πως όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί, προσθέτοντας ότι το ελικόπτερο απανθρακώθηκε εντελώς.

Ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου Πιρχουσέιν Κουλιβάντ επιβεβαίωσε μιλώντας στην ιρανική κρατική τηλεόραση ότι δεν εντοπίστηκε καμιά ένδειξη ζωής στον τόπο όπου συνετρίβη χθες Κυριακή, εν μέσω πυκνής ομίχλης σε ορεινή περιοχή, ελικόπτερο Bell 212 που μετέφερε τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, τον υπουργό Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν και άλλους αξιωματούχους.

Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Ραϊσί συνετρίβη περίπου στη 1 το μεσημέρι της Κυριακής ώρα Ελλάδας (1:30 μ.μ. ώρα Τεχεράνης) σε ορεινή περιοχή στο βορειοδυτικό Ιράν.

Ο Ιρανός πρόεδρος επέστρεφε από επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν για τα εγκαίνια ενός νέου φράγματος.

Ιράν: Αναφορές ότι βρέθηκε το προεδρικό ελικόπτερο

Σύμφωνα με το ιρανικό Σύνταγμα, σε περίπτωση θανάτου ή ανικανότητας του προέδρου, ο πρώτος αντιπρόεδρος αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του προέδρου, έως ότου διεξαχθούν εκλογές, που δεν πρέπει να αργήσουν περισσότερο από 50 ημέρες.

Αυτή τη στιγμή, αντιπρόεδρος είναι ο Μοχαμάντ Μοχμπέρ, ο οποίος διορίστηκε από τον Ραϊσί σε αυτή τη θέση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]