Νέο αντιβιοτικό που μπορεί να σκοτώσει ακόμα και τα ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια

5 Ιανουαρίου 2024

Νέο αντιβιοτικό που μπορεί να σκοτώσει ακόμα και τα ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια

Νέα έρευνα εντόπισε ένα ολοκαίνουργιο αντιβιοτικό ικανό να καταπολεμήσει ακόμη και τα ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια, μιλάμε για τη σιλαγικίνη που έχει αποδειχθεί αποτελεσματική έναντι μεγάλων λοιμώξεων

Ένα ολοκαίνουργιο αντιβιοτικό που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ Φαίνεται να σκοτώνει ακόμη και υπερανθεκτικά βακτήρια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επιστήμητο φάρμακο, γνωστό ως σιλαγικίνηείναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση επικίνδυνων λοιμώξεων.

Αυτή η μελέτη είναι ένα παράδειγμα υπολογιστικής βιολογίας, γενετικής αλληλουχίας και συνθετικής χημείας που συνδυάζονται για να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της βακτηριακής εξέλιξης.

Τα βακτήρια έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια χρόνια εφευρίσκοντας νέους τρόπους να σκοτώνουν το ένα το άλλο, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλά από τα πιο ισχυρά αντιβιοτικά μας προέρχονται από βακτήρια.

Με την εξαίρεση του πενικιλλίνη και από μερικά άλλα σημαντικά αντιβιοτικά από μύκητες, τα περισσότερα αρχικά χρησιμοποιήθηκαν από βακτήρια για να καταπολεμήσουν άλλα βακτήρια.

Η ανακάλυψη αντιβιοτικών φαρμάκων συνίστατο κάποτε από επιστήμονες που ασχολούνταν με τη γεωργία στρεπτομύκητες ή βάκιλλων στο εργαστήριο, και εμφιάλωσαν τα προϊόντα για τη θεραπεία ασθενειών.

Με την αύξηση των βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικάυπάρχει επείγουσα ανάγκη για νέες δραστικές ενώσεις και μπορεί να ξεμείνουμε από βακτήρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα.

Ένας ανείπωτος αριθμός αντιβιοτικών είναι πιθανό να κρύβεται στα γονιδιώματα των επίμονων βακτηρίων που είναι δύσκολο ή αδύνατο να μελετηθούν στο εργαστήριο.

Πολλά αντιβιοτικά προέρχονται από βακτήρια, αλλά τα περισσότερα βακτήρια δεν μπορούν να αναπτυχθούν στο εργαστήριο. Από αυτό προκύπτει ότι μάλλον χάνουμε τα περισσότερα από τα αντιβιοτικά μας.

Με τη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν πώς η σιλαγικίνη ήταν σε θέση να σκοτώσει αξιόπιστα τα θετικά κατά Gram βακτήρια στο εργαστήριο, δεν έβλαψε τα ανθρώπινα κύτταρα και αντιμετώπισε με επιτυχία βακτηριακές λοιμώξεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η σιλαγικίνη ήταν ισχυρή έναντι πολλών ανθεκτικών στα φάρμακα βακτηρίων, και ακόμη και όταν αντιμετώπιζε βακτήρια που αναπτύχθηκαν ειδικά για να αντισταθούν στη σιλαγικίνη, η συνθετική ένωση επικράτησε.

Το Cilagicin απέχει ακόμα πολύ από την ανθρώπινη δοκιμή. Σε μελέτες παρακολούθησης, οι επιστήμονες θα πραγματοποιήσουν περαιτέρω συνθέσεις για να βελτιστοποιήσουν την ένωση και να την δοκιμάσουν έναντι πιο διαφορετικών παθογόνων, για να προσδιορίσουν ποιες ασθένειες μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική έναντι.

Πέρα από τις κλινικές επιπτώσεις της σιλαγικίνης, αυτή η μελέτη ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα καθώς καταδεικνύει πώς μπορούν να ανακαλυφθούν και να αναπτυχθούν νέα αντιβιοτικά.

Πηγή: Επιστήμη

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]