Οι Άλπεις έχασαν ύψος – Δύο μέτρα χαμηλότερο το Λευκό Όρος
7 Οκτωβρίου 2023
Οι Άλπεις έχασαν ύψος, δύο μέτρα χαμηλότερο το Λευκό Όρος, έχει πλέον ύψος 4.805,59 μέτρα, ανακοίνωσαν γάλλοι ειδικοί
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, το όρος αυτό, που βρίσκεται στα σύνορα της Γαλλίας με την Ιταλία, έχει χάσει 2,22 μέτρα από το 2021, όταν η κορυφή του υψωνόταν στα 4.807,81 μέτρα.
Το βουνό, το οποίο καλύπτεται από κορυφογραμμή πάγου, μετρήθηκε από μια ομάδα επιθεωρητών από την περιφερειακή διοίκηση της Haute-Savoie, με τη βοήθεια drone.
«Ακόμη κι αν δούμε ότι υπάρχει μια ελαφρά πτωτική τάση – περίπου 15 με 20 εκατοστά από το 2001 – αυτής της χιονισμένης κορυφής του Mont Blanc, οι κλιματολόγοι και οι παγετολόγοι μας λένε ότι χρειάζονται περίπου 50 χρόνια μετρήσεων για να μπορέσουμε να εξάγουμε συμπεράσματα σχετικά με τις επιπτώσεις της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας σε αυτό το υψόμετρο των 4.800 μέτρων», είπε χαρακτηριστικά ο Μπορέλ. Η κάλυψη του Mont Banc με πάγο τείνει να παρουσιάζει διακυμάνσεις, ανάλογα με τους ανέμους και τις βροχοπτώσεις, πρόσθεσε.
Περιέγραψε ταυτόχρονα μια διαδικασία που ονομάζεται «αφαίρεση» κατά την οποία ο άνεμος επιταχύνει την εξάτμιση. «Είναι κυρίως ο άνεμος και το χιόνι που θα επηρεάσουν το υψόμετρο της κορυφής. Ο άνεμος θα αφαιρέσει το χιόνι ή όχι», είπε, προσθέτοντας ότι οι κορυφογραμμές του Mont Blanc μοιάζουν περισσότερο με ένα «συγκρότημα αμμόλοφων» με ισχυρούς χειμερινούς ανέμους που αφαιρούν το χιόνι από την κορυφή.
Η μείωση των 2,22 μέτρων θα μπορούσε να οφείλεται στη χαμηλότερη βροχόπτωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δήλωσε ο Ζαν ντε Γκαρέ, επικεφαλής γεωμέτρης στο διαμέρισμα Haute-Savoie της νοτιοανατολικής Γαλλίας . «Το Mont Blanc θα μπορούσε κάλλιστα να είναι πολύ ψηλότερο σε δύο χρόνια», όταν θα μετρηθεί στη συνέχεια, πρόσθεσε
Η βραχώδης κορυφή του βουνού έχει ύψος 4.792 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά το παχύ κάλυμμά της από πάγο και χιόνι ποικίλλει σε ύψος από χρόνο σε χρόνο ανάλογα με τον άνεμο και τον καιρό.
Οι ερευνητές το μετρούν κάθε δύο χρόνια από το 2001, ελπίζοντας να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις Άλπεις.
«Συλλέγουμε τα δεδομένα για τις μελλοντικές γενιές, δεν είμαστε εδώ για να τα ερμηνεύσουμε, το αφήνουμε στους επιστήμονες», είπε ο Ντε Γκαρέ.
Ο αντίκτυπος της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει τεκμηριωθεί καλά στις Άλπεις. Οι παγετώνες της έχουν χάσει το ένα τρίτο του όγκου τους τα τελευταία χρόνια και η οροσειρά έχει επίσης χάσει τον μόνιμο παγετό -χώμα και βραχώδες υλικό που παραμένει παγωμένο συνεχώς για τουλάχιστον δύο χρόνια και λειτουργεί ως συγκολλητική ουσία για τα κύρια χαρακτηριστικά του βουνού- πάνω από ένα κατά προσέγγιση ύψος 2.200 μέτρων.