Έβαλαν σπιράλ σε 4.500 γυναίκες παρά τη θέλησή τους

3 Οκτωβρίου 2023

Έβαλαν σπιράλ σε 4.500 γυναίκες παρά τη θέλησή τους, Κάποιες το έμαθαν τυχαία

Γυναίκες από τη Γροιλανδία διεκδικούν 42.000 δολάρια – δυστυχώς, δεν μπορούν να πάρουν τη ζωή τους πίσω

Μάθε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να βάλεις σπιράλ!

Μία ομάδα 67 γυναικών από τη Γροιλανδία, στέκεται απέναντι στην κυβέρνηση της Δανίας και ζητά αποζημίωση, εξαιτίας μίας καμπάνιας εξαναγκαστικής αντισύλληψης. Τη Δευτέρα, κατέθεσαν το αίτημά τους στην πρωθυπουργό Μέτε Φρεντέρικσεν. Κάθε μία τους, διεκδικεί περίπου 42.000 δολάρια.

Δεν ήταν μόνο 67 – ήταν περισσότερες από 4.500, ανάμεσά τους και έφηβα κορίτσια. Τους τοποθέτησαν σπιράλ είτε χωρίς να το γνωρίζουν, είτε χωρίς να δώσουν τη συγκατάθεσή τους και, ο λόγος που απευθύνονται στη δανική κυβέρνηση, είναι πως η Γροιλανδία αποτελούσε αποικία της Δανίας ως το 1953.

Η αντισυλληπτική συσκευή MIRENA | Γεώργιος Β. Καλόγηρος

Σύμφωνα με αρχεία του κράτους, μόνο το διάστημα 1966 – 1970, τοποθετήθηκαν 4.500 σπιράλ – το κατώτερο όριο ηλικίας των εφήβων, ήταν τα 13 έτη. Κι η κυβέρνησης της Γροιλανδίας υπολογίζει πως, ως το τέλος του 1969, στη σκληρή αυτή διαδικασία είχε υποβληθεί το 35% των γυναικών της χώρας που θα μπορούσαν να κυοφορήσουν.

Σε κάποιες περιπτώσεις, τοποθετήθηκαν σπιράλ που ήταν υπερβολικά μεγάλα για τα σώματα των κοριτσιών, με συνέπεια να προκληθούν σοβαρές επιπλοκές- ακόμη και στειρότητα. Άλλες γυναίκες δεν γνώριζαν ότι τους είχαν τοποθετηθεί σπιράλ, μέχρι να τους το αποκαλύψουν αργότερα γυναικολόγοι.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από τον Μάιο του 2025. Όμως κάποιες από τις γυναίκες διεκδικούν αποζημίωση τώρα. «Μεγαλώνουμε. Οι μεγαλύτερες από εμάς, που τους έβαλαν σπιράλ στα ‘60s, γεννηθήκαμε στα ‘40s και πλησιάζουμε τα 80. Θέλουμε να δράσουμε τώρα», δήλωσε η ψυχολόγος Νάγια Λάιμπερθ, η οποία έκανε την αρχή στο αίτημα αποζημίωσης και επιμένει ότι δεν διατίθεται να περιμένει το πόρισμα της μελέτης..

Οι γυναίκες δεν είναι αισιόδοξες, πιστεύουν πως η Δανία θα απορρίψει το αίτημά τους για αποζημίωση, με επιχείρημα ότι δεν έχει βγει το πόρισμα. Σε τέτοια περίπτωση, θα κινηθούν δικαστικά.

«Είναι ήδη 100% ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση παρανόμησε παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματά μας και προκαλώντας μας σοβαρή βλάβη», τόνισε η Λάιμπερθ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]