Σαν σήμερα χάθηκε για πάντα η φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη

14 Σεπτεμβρίου 2023

Σαν σήμερα χάθηκε για πάντα η φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη

Με τη μοναδική στεντόρεια υφή της φωνής του κατάφερε να εκφράσει τις αγωνίες, τους φόβους, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς ανθρώπων, για τους οποίους η επιβίωση δεν ήταν και τόσο αυτονόητη, έγινε η φωνή της ξενιτιάς, της φτώχιας, του έρωτα, της πίκρας.

Ήταν 14 Σεπτεμβρίου του 2001, αυτή η τεράστια φωνή σίγησε για πάντα και ολόκληρη η Ελλάδα «πάγωσε» στο άκουσμα του θανάτου του Στέλιου Καζαντζίδη, του τελευταίου λαϊκού βάρδου του τόπου μας.

Ένας από τους σπουδαιότερους λαϊκούς τραγουδιστές της Ελλάδας έφυγε από τη ζωή. Δεν υπήρξε Έλληνες επί Γης που να μη συγκινηθεί σαν να είχε χάσει δικό του άνθρωπο. Στην κηδεία του δεκάδες χιλιάδες ανώνυμοι φίλοι και θαυμαστές του τον συνόδευσαν στο τελευταίο του ταξίδι, ο κόσμος πολύς, τα πρόσωπα θλιμμένα, σκυθρωπά, και δακρυσμένα. 

Η γη της Ελευσίνας «τρόμαζε», πώς να δεχτεί μέσα της έναν λαϊκό τροβαδούρο με τόσες χιλιάδες οπαδούς τριγύρω.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης άφησε την τελευταία ανάσα του σαν σήμερα 14 Σεπτεμβρίου, ανήμερα του Σταυρού, όμως η φωνή του ακούγεται και θα ακούγεται νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. 

Ο Καζαντζίδης είχε γεννηθεί το 1931 στη Νέα Ιωνία της Αττικής και ήταν ένας από τους σπουδαιότερους, λαϊκούς βάρδους της μεταπολεμικής γενιάς της Ελλάδας. 

«Φωνή σαν του Στέλιου ίσως βγει σε 500 χρόνια..» είχε πει ο Μάνος Χατζιδάκις«Όλους τους τραγουδιστές να τους βάλουμε σ’ ένα καζάνι, μισό Καζαντζίδη δεν βγάζουνε!» είχε καταθέσει ο δύσκολος σε χαρακτηρισμούς Άκης Πάνου. Και ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ξεκάθαρος: «Δεν είναι το μέταλλο που έχει στη φωνή ο Στέλιος, αλλά η καρδιά που έχει μέσα του. Αυτό το σκεύος έχει μέσα του ήχους και φωνές αιώνων…».

Αυτός ήταν ο Στέλιος Καζαντζίδης που έπειτα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Ο Καζαντζίδης είχε ερμηνεύσει τραγούδια όλων, μα όλων, των σπουδαίων συνθετών και τα είχε μεταγγίσει στην ψυχή των Ελλήνων. Ο Στέλιος Καζαντζίδης θεωρείται από πολλούς ο τελευταίος λαϊκός βάρδος του τόπου μας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]