Βρήκαν ζωντανό σκουλήκι στον εγκέφαλο γυναίκας από χόρτα που έφαγε
29 Αυγούστου 2023
Βρήκαν ζωντανό σκουλήκι στον εγκέφαλο γυναίκας από χόρτα που έφαγε, η πρώτη παγκόσμια ανακάλυψη που άφησε άφωνους τους γιατρούς
Η ασθενής, μια 64χρονη γυναίκα, εισήχθη στο νοσοκομείο της Καμπέρα, αφού υπέφερε τρεις εβδομάδες από κοιλιακό πόνο και διάρροια, συνοδευόμενα από συνεχή ξηρό βήχα, πυρετό και νυχτερινό ιδρώτα. Τα συμπτώματά της περιλάμβαναν επίσης κατάθλιψη, με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί σε νοσοκομείο της Καμπέρα. Μια μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου της αποκάλυψε ανωμαλίες που απαιτούσαν χειρουργική επέμβαση.
«Η νευροχειρουργός μπήκε στο χειρουργείο για την επέμβαση αλλά σίγουρα δεν μπήκε πιστεύοντας ότι θα βρει ένα σκουλήκι ζωντανό»
Η νευροχειρουργός αφού έπαθε το πρώτο σοκ κάλεσε ένα συνάδελφο της και του είπε:
«Θεέ μου, δεν θα πιστέψεις τι βρήκα μόλις στον εγκέφαλο αυτής της γυναίκας, και είναι ζωντανό και κουνιέται».
Η νευροχειρουργός, η Δρ. Hari Priya Bandi, είχε βγάλει ένα σκουλήκι μήκους 8 εκατοστών από την ασθενή της.
«Η Καμπέρα είναι ένα μικρό μέρος, οπότε στείλαμε το σκουλήκι, το οποίο ήταν ακόμη ζωντανό, κατευθείαν στο εργαστήριο ενός επιστήμονα του CSIRO, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία με τα παράσιτα», δήλωσε ο Senanayake. «Απλώς το κοίταξε και είπε: “Θεέ μου, αυτό είναι το Ophidascaris robertsi”».Το Ophidascaris robertsi είναι ένα στρογγυλό σκουλήκι που συναντάται συνήθως στους πύθωνες
Η ασθενής του νοσοκομείου της Καμπέρα σηματοδοτεί την πρώτη παγκοσμίως περίπτωση που το παράσιτο που βρέθηκε σε ανθρώπους.
Η ασθενής διαμένει κοντά σε μια περιοχή με λίμνη που κατοικείται από πύθωνες. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε άμεση επαφή με το φίδι, συχνά μάζευε χόρτα, συμπεριλαμβανομένων των χόρτων του Warrigal, από την περιοχή γύρω από τη λίμνη για να τα χρησιμοποιήσει στο μαγείρεμα.
Οι γιατροί και οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την περίπτωσή της υποθέτουν ότι ένας πύθωνας μπορεί να άφησε το παράσιτο μέσω των περιττωμάτων του στο γρασίδι. Πιστεύουν ότι η ασθενής πιθανότατα μολύνθηκε με το παράσιτο από το άγγιγμα του αυτοφυούς χόρτου και τη μεταφορά των αυγών στο φαγητό ή στα σκεύη της κουζίνας ή μετά την κατανάλωση των χόρτων.
Ο γιατρός Senanayake, δήλωσε ότι η ασθενής έπρεπε να υποβληθεί σε θεραπεία για άλλες προνύμφες που μπορεί να είχαν εισβάλει σε άλλα μέρη του σώματός της, όπως το συκώτι.
Η ασθενής αναρρώνει καλά και εξακολουθεί να παρακολουθείται τακτικά, ο γιατρός Senanayake ότι το πρώτο παγκοσμίως περιστατικό ανέδειξε τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών και λοιμώξεων από τα ζώα στον άνθρωπο, ιδίως καθώς άνθρωποι και ζώα αρχίζουν να ζουν πιο στενά μαζί και οι βιότοποι επικαλύπτονται περισσότερο.