Μην αρρωσταίνετε στην Ελλάδα δεν έχουν γιατρούς στα νησιά

17 Αυγούστου 2023

Μην αρρωσταίνετε στην Ελλάδα δεν έχουν γιατρούς στα νησιά, εκτενές ρεπορτάζ για το Σύστημα Υγείας της χώρας κάνει το διεθνούς μέσω “Politico”

Mε αφορμή τα τεράστια κύματα τουριστών που επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά στη διάρκεια του καλοκαιριού και τους θανάτους που υπήρξαν το φετινό καλοκαίρι η “Politico” έκανε εκτενές ρεπορτάζ για την έλλειψη ασθενοφόρων και για οτιδήποτε αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας.

Νοσοκομεία: Αποζημίωση 1800 ευρώ το μήνα για γιατρούς που μετακινούνται σε  νησιά

Ειδικότερα, το πρώτο θέμα του διεθνούς μέσου κάνει λόγο για θανάτους που συνέβησαν στα νησιά μας:

Τον Ιούνιο, μια 63χρονη γυναίκα στην Κω έχασε τη ζωή της στο πίσω μέρος ενός φορτηγού, καθώς μεταφερόταν στο τοπικό νοσοκομείο, ενώ το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού ήταν απασχολημένο, ανταποκρινόμενο σε άλλο έκτακτο περιστατικό.

Μέρες μετά από αυτό το περιστατικό, μια 19χρονη, οκτώ μηνών έγκυος, πέθανε σε προάστιο της Αθήνας καθώς περίμενε περισσότερες από πέντε ώρες για ασθενοφόρο. Έκτοτε, έχουν αποκαλυφθεί τουλάχιστον έξι ακόμη περιπτώσεις ανθρώπων που πέθαναν σε όλη τη χώρα λόγω έλλειψης ιατρικής μεταφοράς.

Στο νησί της Λέσβου, μια 78χρονη έχασε τις αισθήσεις της ενώ κολυμπούσε. Οι διασώστες έφτασαν δύο ώρες αργότερα στη σκηνή

Αναφέροντας, ότι τουλάχιστον εννέα από τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, κάτι το οποίο δεν έγινε εξαιτίας των χρόνιων ελλείψεων σε ασθενοφόρα και προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης.

Ορισμένα νησιωτικά νοσοκομεία δεν έχουν μόνιμους γενικούς ιατρούς, βασιζόμενοι εξ ολοκλήρου σε έναν κύκλο βραχυπρόθεσμης κάλυψης που καλύπτεται από προσωπικό από την ηπειρωτική χώρα. Και οι υπηρεσίες ασθενοφόρων βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση.

Σε πολλά νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, μόλις ένα ασθενοφόρο είναι διαθέσιμο όλο το 24ωρο. «Πρέπει να επανασχεδιάσουμε την υπηρεσία ασθενοφόρων από την αρχή, καθώς υπάρχουν τεράστια κενά σε όλη τη χώρα», δήλωσε στο POLITICO ο Γιώργος Μαθιόπουλος, πρόεδρος του ΕΚΑΒ.

Η συντριπτική πλειονότητα των Κέντρων Υγείας στα μικρά νησιά του Αιγαίου παλεύει να αντεπεξέλθει, καθώς ο περιορισμένος αριθμός γιατρών πρέπει να εφημερεύει καθημερινά. Ωστόσο ακόμα και όταν το κράτος αποφασίζει να κάνει προσλήψεις, οι προσπάθειες αποτυγχάνουν με το προσωπικό να αρνείται να μετακομίσει στα νησιά, όπου το κόστος ζωής έχει γίνει δυσβάσταχτο λόγω της αύξησης του τουρισμού.

Λίγοι γιατροί ή προσωπικό ασθενοφόρων θέλουν να εργαστούν στα νησιά. Οι δύο μόνοι γενικοί γιατροί στο νοσοκομείο της Κω παραιτήθηκαν το 2021 .

Το νοσοκομείο βασίζεται πλέον σε έκτακτο προσωπικό ενώ προσπαθεί να τους αντικαταστήσει, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει αίτηση. Αυτό ισχύει και για τον παιδίατρο και τον ακτινολόγο.

Είναι ένα ζήτημα που μαστίζει πολλές αγροτικές περιοχές στην Ευρώπη, από απομακρυσμένα χωριά στη Γαλλία, μέχρι τις βόρειες περιοχές της Σουηδίας. Αλλά όσο ονειρική και αν φαίνεται η ζωή στα ελληνικά νησιά για τους επισκέπτες, αυτός ο τρόπος ζωής είναι απρόσιτος για το ιατρικό προσωπικό.

Στα τέλη Ιουνίου, ο μοναδικός καρδιολόγος του νοσοκομείου της Κω διαμαρτυρήθηκε στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, κρατώντας ένα πανό που έγραφε: «Έφτασα στα όριά μου, χρειάζομαι βοήθεια». Εργαζόταν επί 28 μέρες συνεχόμενα και ως μοναδικός γιατρός της καρδιολογικής κλινικής του νησιού από τον Μάιο. Η εξουθένωση είναι μια κύρια αιτία που αναφέρεται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο παραιτήσεων γιατρών σε όλα τα νησιά.

Η ΟΕΝΓΕ είπε ότι αυτό «εξελίσσεται πλέον σε λειτουργική κατάρρευση πολλών νοσοκομείων στην περιοχή αλλά και νοσοκομειακών τμημάτων σε μεγαλύτερες πόλεις»..

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]