Ως την έβδομη ήπειρο βλέπουν τη Σελήνη

16 Αυγούστου 2023

Ως την έβδομη ήπειρο βλέπουν τη Σελήνη, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την επιφάνειά της Γης, έχει αρχίσει να αντιμετωπίζεται ως η νέα ήπειρος που θα φιλοξενήσει κατοίκους της

Μοιάζει, πλέον, να είναι κοινό μυστικό ότι η Γη δεν έχει έξι αλλά επτά ηπείρους. Η μια από αυτές μάλιστα – η Σελήνη -, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την επιφάνειά της, έχει αρχίσει να αντιμετωπίζεται ως ένα νέο Ελντοράντο, το οποίο οι μεγάλες δυνάμεις της Γης ετοιμάζονται να «κατακτήσουν» με κάθε κόστος.

Ακόμη κι αν αυτό, όπως ήδη φοβούνται ορισμένοι, σημάνει έναν πόλεμο στο Διάστημα, με την εμπλοκή της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ινδίας, αλλά και της ΕΕ και της Ιαπωνίας.

Όσο για την αιτία που οδηγεί τις εξελίξεις προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, δεν είναι άλλη από τα πολύτιμα (και ενίοτε σπάνια) στοιχεία και συστατικά που φέρονται να είναι κρυμμένα εκεί.

Το «κλειδί» κρύβεται κυρίως στο νερό που αποκαλείται και «χρυσός της Σελήνης», η ύπαρξη του οποίου επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά το 2008 από τους Ινδούς με την αποστολή του «Chandrayaan-1».

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι κυρίως συγκεντρωμένο με τη μορφή πάγου στους δύο πόλους της Σελήνης.

Γι’ αυτό και οι νέες αποστολές, τόσο αυτές που έχουν ήδη ξεκινήσει όσο και εκείνες που σχεδιάζονται για το άμεσο μέλλον, έχουν ως προορισμό τους τον νότιο πόλο του δορυφόρου της Γης, η εξερεύνηση του οποίου αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, ειδικά καθώς το περιβάλλον εκεί θεωρείται ελάχιστα «φιλικό».

Αγώνας δρόμου Ρωσίας – Ινδίας για τον νότιο πόλο

Το βέβαιο είναι ότι η ύπαρξη νερού εκτιμάται ότι θα επιτρέψει και θα επιταχύνει τον σχεδιαζόμενο «εποικισμό» της Σελήνης.

Κάτι που με τη σειρά του εξηγεί τη σπουδή των Ρώσων να πιστωθούν την πρωτιά, έστω και εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος συνεχίζεται και απορροφά ολοένα μεγαλύτερο επιστημονικό και οικονομικό δυναμικό.

Το επιχειρούν δε με το σκάφος «Luna-25» που εκτόξευσαν την περασμένη Παρασκευή – το πρώτο ύστερα από 40 χρόνια – θέλοντας να προλάβουν τους Ινδούς, οι οποίοι φιλοδοξούν να τους κάνουν χαλάστρα, κόβοντας αυτοί πρώτοι το νήμα με το «Chandrayaan-3», έστω και για λίγες ημέρες, αν όχι ώρες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]