Ιράν: Εξορία για όσους δεν σέβονται την μαντήλα
10 Ιανουαρίου 2023
Το Ιράν συνεχίζει ακάθεκτο την πάταξη των… άθεων, την ώρα που η χώρα συγκλονίζεται από διαδηλώσεις διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 από χτυπήματα που δέχθηκε μετά την σύλληψή της από την αστυνομία ηθών.
Αγνοώντας την διεθνή κατακραυγή και τις εκκλήσεις για σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, η δικαστική αρχή του Ιράν θέλει να εφαρμοστεί ξανά νόμος που προβλέπει αυστηρές ποινές, όπως η εξορία, στα πρόσωπα που παραβιάζουν την υποχρεωτικότητα της ισλαμικής μαντίλας.
σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr, «η αστυνομία έλαβε πρόσφατα οδηγία του γενικού εισαγγελέα με την οποία της δίδει εντολή να δρα αυστηρά κατά οποιασδήποτε παραβίασης της χρήσης μαντίλας».
«Η απουσία μαντίλας είναι κατάφωρο αδίκημα και οι δυνάμεις της τάξης οφείλουν να συλλαμβάνουν τους δράστες και να τους οδηγούν ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής εισαγγελέας Αμπντολσαμάντ Χοραμαμπαντί.
Στο πλαίσιο αυτό, «τα δικαστήρια οφείλουν να καταδικάζουν τους παραβάτες, επιπλέον της καταβολής προστίμου, σε επιπρόσθετες ποινές (…) όπως είναι η εξορία, η απαγόρευση άσκησης κάποιου επαγγέλματος και το κλείσιμο του τόπου εργασίας», είπε ο Ιρανός δικαστής.
Οι ποινές αυτές εφαρμόζονται σε οποιονδήποτε δεν σέβεται την υποχρεωτικότητα της ισλαμικής μαντίλας, όπως μια γυναίκα που δεν καλύπτεται από μαντίλα ή ένας εστιάτορας που δέχθηκε πελάτισσα που δεν φοράει χιτζάμπ.
Επιστρέφει η αστυνομία ηθών – Εκτελέσεις συλληφθέντων διαδηλωτών και βασανιστήρια στις φυλακές
Από τότε που ξέσπασε το κύμα διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο της Αμινί, όλο και περισσότερες γυναίκες εμφανίζονται χωρίς να έχουν καλυμμένο το κεφάλι τους με μαντίλα στον δρόμο, ή στο αυτοκίνητο, χωρίς να προκαλούν αντίδραση από την αστυνομία ηθών, η οποία είχε «καταργηθεί» όταν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας είχαν φτάσει στο αποκορύφωμά τους και η λαϊκή οργή είχε γίνει «επικίνδυνη».
Ωστόσο στις αρχές Ιανουαρίου, τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η αστυνομία ξανάρχισε να επιβλέπει την τήρηση της χρήσης χιτζάμπ στα αυτοκίνητα, στέλνοντας μήνυμα στον ιδιοκτήτη του οχήματος στην περίπτωση που η γυναίκα που το οδηγούσε δεν φορούσε μαντίλα, χωρίς ωστόσο να απειλεί με κυρώσεις.
Παρόλα αυτά, χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με τις αρχές, στις «ταραχές» ενώ τουλάχιστουν 11 έχουν εκτελεστεί ή έχουν καταδικαστεί σε θανατική ποινή, επειδή έχουν κριθεί ένοχοι για «διαφθορά επί της γης» και ότι είναι «εχθροί του Θεού» (“μοχαρέμπ” στα περσικά).
Καταγγελίες για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις μέσα στις φυλακές
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Τεχεράνη χρησιμοποιεί τις καταδίκες των διαδηλωτών σε θάνατο για να εκφοβίσει τον ιρανικό πληθυσμό και να φιμώσει την διαμαρτυρία, πράγμα που ισοδυναμεί με «κρατική δολοφονία», προσθέτοντας ότι οι εκτελέσεις παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
«Η χρήση των ποινικών διαδικασιών ως όπλου για την τιμωρία των ανθρώπων που ασκούν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, όπως όσων συμμετέχουν ή οργανώνουν διαδηλώσεις, ορίζεται ως κρατική δολοφονία», καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του ο Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.