ECDC: Τα καλά και τα κακά νέα για την μετάλλαξη «Kraken» – Πότε έρχεται στην Ευρώπη
7 Ιανουαρίου 2023
Με… καθυστέρηση πρόκειται να έρθει στην Ευρώπη η νέα πιο επιθετική υποπαραλλαγή με την ονομασία «Kraken». Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico το ECDC έχει καλά και κακά νέα όσον αφορά τον XBB.1.5 του κορονοϊού.
Τα κακά νέα είναι ότι ο XBB.1.5 εξαπλώνεται γρήγορα, πιθανότατα επειδή έχει κάποια μεγάλα πλεονεκτήματα έναντι των κυρίαρχων σήμερα στελεχών της παραλλαγής Omicron, ενώ τα καλά νέα είναι ότι η Ε.Ε έχει κάποιον χρόνο να προετοιμαστεί για το αν και πότε τα κρούσματα θα οδηγηθούν σε έξαρση.
«Υπάρχει πιθανότητα η παραλλαγή αυτή να έχει αυξητική επίδραση στον αριθμό των κρουσμάτων COVID-19 στην ΕΕ, αλλά όχι εντός του επόμενου μήνα, καθώς η παραλλαγή αυτή είναι επί του παρόντος παρούσα στην ΕΕ/ΕΟΧ μόνο σε πολύ χαμηλά επίπεδα», γράφει χαρακτηριστικά το Ευρωπαϊκό Κέντρο ECDC στην πρόσφατη αξιολόγησή του για την υποπαραλλαγή XBB.1.5.
Σύμφωνα με το ECDC ο αυξημένος ρυθμός εξάπλωσης οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στην ικανότητα του XBB.1.5 να αποφεύγει την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος που παρέχεται από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμό. Παράλληλα έχει μια μετάλλαξη στην πρωτεΐνη spike -το τμήμα του ιού που συνδέεται με τα κύτταρα του ξενιστή-, η οποία μπορεί να του παρέχει κάποια πλεονεκτήματα.
Όπως δήλωσε το ECDC η συγκεκριμένα υποπαραλλαγή αποτελεί ένα στίγμα στο ευρωπαϊκό ραντάρ αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων, παρά το γεγονός ότι έχει ανιχνευθεί στη Δανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, τις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ισλανδία, το Βέλγιο, την Τσεχία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Από τα στοιχεία που έρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες η υποπαραλλαγή «Kraken» εξαπλώνεται επιθετικά ενώ τα κρούσματα διπλασιάζονται ανά εννέα μέρες. Ωστόσο υπάρχει και ο κίνδυνος έκρηξης κρουσμάτων που συμπίπτει με μια ήδη δύσκολη περίοδο γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), επιβαρύνοντας τα νοσοκομεία.
Στο Βέλγιο, οι αρχές δημόσιας υγείας κήρυξαν επιδημία γρίπης εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων, με την κορύφωση να αναμένεται σε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες. Ωστόσο όπως τονίζει το Politico επειδή η «Kraken» μπορεί να έχει διασπορά στις ΗΠΑ αυτό δεν σημαίνει ότι θα έρθει άμεσα στην Ευρώπη.
«Μεγάλες διαφορές στην εξάπλωση των παραλλαγών έχουν παρατηρηθεί μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας», λέει χαρακτηριστικά το ECDC.
Πότε και πού εντοπίστηκε η XBB.1.5 για πρώτη φορά
Αν και μόλις πρόσφατα εξαπλώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, η XBB.1.5 υπάρχει εδώ και καιρό. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Η XBB.1.5 είναι ένας ανασυνδυασμός, ή συνδυασμός, δύο παραφυάδων της Omicron BA.2, γνωστή ως «stealth Omicron» για την ικανότητά της να παράγει ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα σε ορισμένες εξετάσεις.
Μέχρι στιγμής, στις ΗΠΑ παρατηρείται η πιο αξιοσημείωτη ανάπτυξη της νέας παραλλαγής. Αυτή την εβδομάδα, τα CDC προέβλεψαν ότι αποτελεί περίπου το 75% των λοιμώξεων στις περιοχές 1 και 2, οι οποίες περιλαμβάνουν το Κονέκτικατ, το Μέιν, τη Μασαχουσέτη, το Νιου Χάμσαϊρ, το Ρόουντ Άιλαντ, το Βερμόντ, τη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ, το Πουέρτο Ρίκο και τις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους. Σε εθνικό επίπεδο, προβλεπόταν να βρίσκεται γύρω στο 40% των κρουσμάτων.
Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται επίσης κατακόρυφη αύξηση. Η παραλλαγή έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής σε τουλάχιστον 25 χώρες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Γιατί είναι τόσο ανησυχητική
Στις ΗΠΑ, η XBB.1.5 προβλεπόταν να αφορά μόλις περίπου το 1% των κρουσμάτων στις αρχές Δεκεμβρίου. Ένα μήνα αργότερα, προβλέπεται να βρίσκεται πίσω από το 40% των περιπτώσεων. Τα CDC αναμένεται να δημοσιεύσουν μια νέα πρόβλεψη για την παραλλαγή COVID την Παρασκευή.
Στο μεταξύ, για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και συγκεκριμένα, για το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 μίλησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση ή θνησιμότητα». «Το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 κυκλοφορεί στις ΗΠΑ κι έχει φτάσει στο 40% των κρουσμάτων, ανήκει στην Ο και είναι το πιο μεταδοτικό στέλεχος», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, εξηγώντας πως «μπορεί να έχει φτάσει σε πολύ μικρό αριθμό, ακόμα όμως το ψάχνουμε».
Επίσης, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, διευκρίνισε ότι «δεν βλέπει να βρισκόμαστε μπροστά σε νέο κύμα» ενώ χαρακτήρισε «απειλή» την παραλλαγή κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η συγκεκριμένη έξαρση είναι διαχειρίσιμη.