Qatargate: O Τζιόρτζι εμπλέκει και την Μαυριτανία στο σκάνδαλο
21 Δεκεμβρίου 2022
Μετά το Κατάρ και το Μαρόκο, η Μαυριτανία φέρεται να είναι είναι η τρίτη χώρα που μπορεί να εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate όπως αποκαλύπτει η ιταλική La Repubblica.
Την αποκάλυψη έκανε ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος περιέγραψε αναλυτικά στους εισαγγελείς το «σχέδιο του Κατάρ» και αναφέρθηκε στην πιθανή εμπλοκή μιας ακόμη ΜΚΟ αλλά και τον ύποπτο ρόλο μιας τρίτης χώρας.
Παράλληλα, ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής και φερόμενος ως εγκέφαλος της οργάνωσης, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, έδωσε τα ονόματα τριών ευρωβουλευτών που φέρονται να έχουν ανάμειξη στο σκάνδαλο ενώ πρώην βοηθός του, φέρεται να δήλωσε ότι «υπήρχε και μία τρίτη χώρα που φέρεται να εξαγόρασε ευνοϊκή μεταχείριση, η Μαυριτανία.
Η La Repubblica αποκαλύπτει και τα τρία ονόματα που «έδωσε» στις Αρχές ο Παντσέρι, ώστε να καταφέρει να κάνει μια συμφωνία με τις Αρχές προκειμένου να πέσει όσο μπορεί στα «μαλακά». Πρόκειται για τους ευρωβουλευτές Φραντσέσκο Κοτζολίνο από το Δημοκρατικό Κόμμα, τον σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, για τον οποίο είπε «επισκέφθηκε το Κατάρ», αλλά και την Μαρία Αρένα για την οποία είπε «ξέρω ότι πήγε μια φορά στο Κατάρ και πήρε δώρα».
Ειδικότερα, ο Παντσέρι αποκάλυψε στους εισαγγελείς ότι «η συμφωνία ήταν να μπλοκάρουμε ψηφίσματα κατά των δύο χωρών (Κατάρ και Μαρόκου) και σε αντάλλαγμα θα παίρναμε 50.000 ευρώ» ενώ δηλώνει πρόθυμος να συνεργαστεί με τις Αρχές και να δώσει πληροφορίες για άλλους ευρωβουλευτές «με πρώτον από όλους τον Φραντσέσκο Κοτζολίνο από το Δημοκρατικό Κόμμα».
Την ίδια ώρα, η Il Fatto Quotidiano αποκαλύπτει την κατάθεση του Παντσέρι για τη Μαυριτανία: «Νοίκιασα το διαμέρισμά μου στον πρεσβευτή και αυτό αντιστοιχούσε σε: 1.500 ευρώ συν 300 ευρώ έξοδα. Ο Παντσέρι πήρε 25 χιλιάδες μετρητά. Ακόμα και στη Μαυριτανία έχουν πρόβλημα με την εικόνα τους.
Προσέλαβαν τον Παντσέρι για να πάρουν συμβουλές για το τι να κάνουν. Πήγαμε στην πρεσβεία της Μαυριτανίας πριν από μια εβδομάδα και συναντήσαμε τον πρεσβευτή τους και τον Σαουδάραβα που ήθελε πληροφορίες για όσα λέγονται στο κοινοβούλιο της χώρας τους».