Ερντογάν: «Η επιχείρηση σε Συρία και Ιράκ συνεχίζεται, θα χτυπήσουμε και με χερσαίες δυνάμεις»

21 Νοεμβρίου 2022

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι θα έχει συνέχεια η επιχείρηση της Τουρκίας σε Συρία και Βόρειο Ιράκ, επισημαίνοντας ότι η χώρα του θα χρησιμοποιήσει και χερσαίες δυνάμεις, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει κάνει καμία κουβέντα με τον Μπάιντεν ή τον Πούτιν για το συγκεκριμένο θέμα.

«Η επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία δεν είναι μια επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε τυχαία. Όπως έχουμε ξαναπεί, αν κάποιος διαταράξει τη χώρα μας και τα εδάφη μας, θα τον κάνουμε να πληρώσει το τίμημα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις στα νότια της Τουρκίας που σχεδιάζουν πολλές επιθέσεις ή που πραγματοποιούν τέτοιες επιθέσεις και αποτελούν απειλή. Είναι στην πλευρά του Ιράκ, είναι στην πλευρά της Συρίας. Όπως λέω πάντα, όταν είπαμε πως «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», δεν το είπαμε για το τίποτα. Αυτά τα βήματα έγιναν μόλις ήρθε η ώρα. Για την ακρίβεια, η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ ήταν μια πλήρης εκδήλωση αυτού του γεγονότος. Διότι το να καταστρέψουμε αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις, αποτελεί αυτή τη στιγμή απαραίτητο καθήκον των δυνάμεων ασφαλείας μας. Ούτε περιορίζεται μόνο σε μια αεροπορική εκστρατεία. Το Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελεί Στρατού θα αποφασίσουν πόση δύναμη από τις χερσαίες δυνάμεις θα πρέπει να εμπλακεί εκεί. Κάνουμε τη διαβούλευσή μας και στη συνέχεια παίρνουμε τα μέτρα μας αναλόγως. Έχουμε ήδη κάνει τις διπλωματικές μας κινήσεις με τις χώρες που έχουν παρουσία εδώ, και έχουμε κάνει και κάνουμε τα βήματά μας αναλόγως» είπε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Και συνέχισε: «Η περιοχή αυτή ήταν πάντα μεταξύ των στόχων, και τα βήματα έχουν ήδη γίνει αναλόγως. Στην πραγματικότητα, αυτή τη φορά, υπήρχαν δύο σημαντικές περιοχές σε αυτόν τον στόχο με τον ίδιο τρόπο. Η μία ήταν το βόρειο Ιράκ και η άλλη η βόρεια Συρία. Έχουμε κάνει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα προς αυτές τις περιοχές. Έχουμε επίσης μια συμφωνία με τους Ρώσους στο Σότσι το 2019. Είχαν την ευθύνη να καθαρίσουν τους τρομοκράτες στην περιοχή. Δυστυχώς, παρόλο που τους το υπενθυμίσαμε πολλές φορές ξανά και ξανά, δεν το έκαναν αυτό, δεν μπορούν να το κάνουν. Είπαμε ότι δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντί τους και ότι θα λάβουμε μέτρα κατά των τρομοκρατών εκεί, αν δεν μπορούν να το κάνουν οι ίδιοι με οποιονδήποτε τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό, εξουδετερώσαμε χθες 12 στόχους κατά των τρομοκρατών που βρίσκονταν στο Κομπάνι. Υπάρχει συνέχεια σε αυτή την επιχείρηση. Κάναμε ό,τι ήταν απαραίτητο από ξηράς και αέρος. Θα το κάνουμε και στη συνέχεια».

Σε ερώτηση που δέχτηκε για το αν έχει ενημερώσει τον Μπάιντεν ή τον Πούτιν για τις κινήσεις της Τουρκίας, ο Ερντογάν είπε: «Δεν είχαμε καμία συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν ή τον κ. Πούτιν σχετικά με την επιχείρηση αυτή. Αλλά τόσο ο κ. Μπάιντεν όσο και ο κ. Πούτιν γνωρίζουν ήδη ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοια πράγματα στην περιοχή αυτή ανά πάσα στιγμή. Στην πραγματικότητα, όπως και σε αυτή την περίπτωση, λέμε πάντα, μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα… Δεν δουλεύουμε περιμένοντας να πάρουμε άδεια. Αν πρόκειται να κάνουμε ένα βήμα, το αποφασίζουμε και το κάνουμε. Η Αμερική πρέπει να μάθει για μας τώρα. Πιθανότατα ξέρει. Μας στεναχωρεί το γεγονός πως είμαστε μαζί με την Αμερική στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, χιλιάδες εργαλεία, εξοπλισμός, πυρομαχικά, όπλα, δυστυχώς, η Αμερική τα έχει στείλει αυτά στη ζώνη τρομοκρατίας στη Συρία. Αυτή η τακτική ίσχυε από την εποχή Ομπάμα, συνεχίστηκε κατά την εποχή Τραμπ και συνεχίζεται και υπό τον κ. Μπάιντεν. “Είμαστε μαζί σας στο ΝΑΤΟ, είμαστε δύο σημαντικοί σύμμαχοι. Δεδομένου ότι μια τέτοια απειλή μας έρχεται από τον νότο, μας βάζετε σε μπελάδες δίνοντας αυτή την υποστήριξη στις τρομοκρατικές οργανώσεις εδώ. Φυσικά, δεν μπορούμε να ζήσουμε με αυτά τα προβλήματα. Όταν χρειαστεί, θα πρέπει να δώσουμε την απαραίτητη απάντηση σε αυτά”, είπα σε όλους τους ηγέτες των ΗΠΑ. Φυσικά δεν μπορούν να πουν τίποτα. Εμείς κάναμε ό,τι είναι απαραίτητο σε αυτό το σημείο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Ο Ερντογάν ρωτήθηκε και για τη συνάντηση με τον Σίσι κι εξέφρασε την ελπίδα η σχέση Τουρκίας – Αιγύπτου να μπει σε μια νέα περίοδο. «Είπαμε ότι μπορεί να ξεκινήσει μια διαδικασία (αποκλιμάκωσης). Έγινε ένα βήμα εδώ για να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία και είχαμε καλές συνομιλίες. Ελπίζω ότι θα εξελίξουμε μια διαδικασία που ξεκίνησε ήδη με τους υπουργούς μας και θα προχωρήσουμε σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου. Η σχέση μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου δεν είναι μια συνάντηση ηγετών. Η παρελθοντική σύμπνοια του τουρκικού έθνους και του αιγυπτιακού λαού είναι πολύ σημαντική για εμάς. Γιατί όχι ξανά, γιατί να μην ξεκινήσουμε από την αρχή; Τους δώσαμε σήμα. Φυσικά, το μόνο αίτημά μας από αυτούς είναι: Με αυτές τις συνομιλίες, ας εγκαθιδρύσουμε την ειρήνη εδώ για εκείνους που παίρνουν θέση εναντίον μας στη Μεσόγειο, και ελπίζουμε να συνεχίσουμε την πορεία μας μαζί τους».


[There are no radio stations in the database]