Επιδοτήσεις: Νέο πακέτο μέτρων στήριξης 2 δισ. ετοιμάζει η κυβέρνηση

21 Νοεμβρίου 2022

Επιδοτήσεις μέσα σε ένα νέο «καλάθι» νέων, θετικών παρεμβάσεων που περιλαμβάνει αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και «μνημονιακούς» φόρους που δεν καταργήθηκαν λόγω των διαδοχικών κρίσεων αλλά και μέτρα στήριξης «νέας γενιάς», φτιάχνει το υπουργείο Οικονομικών, με ορίζοντα εφαρμογής τις αρχές του 2023 και δημοσιονομικό περιθώριο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2 δισ. ευρώ.

Η εφαρμογή των όποιων νέων μέτρων υπαγορεύεται, εκτός από τις επικείμενες εκλογές και από τον περίφημο «δημοσιονομικό χώρο», ο οποίος θα δημιουργηθεί με το κλείσιμο του 2022. Η Ελλάδα, μέσα από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, έχει δηλώσει στις Βρυξέλλες ότι θα περάσει από πρωτογενές έλλειμμα 1,7% του ΑΕΠ φέτος σε πλεόνασμα 0,7% το 2023. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου τονίζουν ότι, εκτός από τη δέσμευση ότι η Ελλάδα θα περάσει σε πλεόνασμα τον επόμενο χρόνο που θα πρέπει να υλοποιηθεί για λόγους αξιοπιστίας, οι προβλέψεις για τα ίδια τα μεγέθη είναι ενδεικτικές, καθώς θα επηρεαστούν και από την πορεία της ενεργειακής κρίσης.

Aυτό σημαίνει ότι αν ξεπεράσουμε τους στόχους που έχουμε βάλει, αν δηλαδή το έλλειμμα για φέτος μειωθεί π.χ. στο 1,2% ή στο 1% από 2% του ΑΕΠ που υπολογίζαμε τον περασμένο Απρίλιο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο του 0,8% ή 1% του ΑΕΠ (1,6-2 δισ. ευρώ) για νέες θετικές παρεμβάσεις.

Εκτακτα μέτρα

Στον σχεδιασμό που γίνεται μπαίνουν σε λίστα έκτακτα αλλά και μόνιμα μέτρα που θα υλοποιηθούν ανάλογα με το δημοσιονομικό περιθώριο που θα προκύψει στο τέλος του χρόνου το οποίο θα πρέπει να πιστοποιηθεί και από τους θεσμούς.

Βέβαιο είναι ότι τα νέα μέτρα δεν θα είναι τόσο… «οριζόντια» όσο αυτά που είδαμε φέτος. Με δεδομένο ότι η κρίση συνεχίζεται τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν, αλλά προσαρμοσμένα στα νεότερα δεδομένα για τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων και τις επιταγές των Βρυξελλών.

Ειδικότερα, η επιδότηση για το ρεύμα θα συνεχιστεί, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023, αλλά θα συνδεθεί περισσότερο με τις πραγματικές καταναλώσεις των νοικοκυριών και την προσπάθεια που θα καταβάλουν για εξοικονόμηση ενέργειας.

Ενα μέτρο που εξετάζεται σοβαρά, λόγω υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, είναι η επανάληψη ενός προγράμματος ανάλογου του «Γέφυρα», που υλοποιήθηκε κατά την πανδημία. Θα αφορά στη στήριξη για τις δόσεις δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αντικειμενικά θα κινδυνέψουν να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους, θέτοντας όμως αυστηρά κριτήρια επιλογής. Ενα τέτοιο πρόγραμμα θα περάσει εύκολα και από τους θεσμούς, αφού είναι στοχευμένο και επιπλέον, η ΕΚΤ έχει κρούσει ήδη τον κώδωνα του κινδύνου για νέο κύμα «κόκκινων» δανείων για τις χώρες του Νότου λόγω της κρίσης.


[There are no radio stations in the database]