Διψήφια αύξηση εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες το 2023
3 Νοεμβρίου 2022
Απόφαση «υψηλού κόστους» θεωρείται εκείνη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για αύξηση εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες από την 1η Ιανουαρίου 2023, σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση.
Καθώς το ποσοστό της αύξησης θα είναι υψηλό, είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε 1,2 εκατομμύρια επαγγελματίες που δυσκολεύονται ήδη να τηρήσουν τις ρυθμίσεις και να καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές τους, δεδομένης της αρνητικής ενεργειακής συγκυρίας. Μάλιστα και εντός της ΝΔ έχει εκφραστεί δυσαρέσκεια, με την Όλγα Κεφαλογιάννη να καταθέτει σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας για αναστολή του μέτρου, κατόπιν επιστολής του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Εφόσον οι εισφορές αυξηθούν κατά το ύψος που θα κλείσει ο πληθωρισμός του 2022 (σύμφωνα με το νόμο), είναι πολύ πιθανό το ποσοστό που θα «κλειδώσει» να είναι διψήφιο, μετά τις αναθεωρημένες προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ.
Όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN, ο πληθωρισμός είναι πολύ πιθανόν να κλείσει κοντά στο 10%, έναντι 8,8% που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Συνεπώς οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, αυταπασχολούμενων και αγροτών που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ θα αυξηθούν κατά 10%, προκαλώντας υπέρμετρη επιβάρυνση και μάλιστα σε μια χρονιά που η ακρίβεια και το αυξημένο ενεργειακό κόστος έχουν πλήξει έντονα τους μη μισθωτούς.
Πώς θα διαμορφωθεί το ύψος των εισφορών για κύρια ασφάλιση σε περίπτωση αύξησής τους 10%
- Για την 1η κατηγορία από 210 ευρώ θα φτάσει τα 231 ευρώ.
- Για την 2η κατηγορία από 252 ευρώ θα φτάσει τα 277,2 ευρώ.
- Για την 3η κατηγορία από 302 ευρώ θα φτάσει τα 332,2 ευρώ.
- Για την 4η κατηγορία από 363 ευρώ θα φτάσει τα 399,3 ευρώ.
- Για την 5η κατηγορία από 435 ευρώ θα φτάσει τα 478,5 ευρώ.
- Για την 6η κατηγορία από 566 ευρώ θα φτάσει τα 622,6 ευρώ.
Η ειδική κατηγορία για τους νέους ασφαλισμένους για έως και 5 έτη
- Από 126 σήμερα μετά από τυχόν αύξηση θα φτάσει τα 138,6 ευρώ.
Αύξηση εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ
Σε περίπτωση που μεταβληθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, η αύξηση θα συμπαρασύρει και τις εισφορές επικούρησης και εφάπαξ, για περίπου έναν στους επτά μη μισθωτούς που έχουν αντίστοιχες καλύψεις.
Πώς θα διαμορφωθεί το ύψος των εισφορών για επικουρική ασφάλιση σε περίπτωση αύξησής τους 10%
- Για την 1η κατηγορία από 39 ευρώ θα φτάσει τα 42,51 ευρώ.
- Για την 2η κατηγορία από 47 ευρώ θα φτάσει τα 51,23 ευρώ.
- Για την 3η κατηγορία από 56 ευρώ θα φτάσει τα 61 ευρώ.
Πώς θα διαμορφωθεί το ύψος των εισφορών για εφάπαξ
- Για την 1η κατηγορία από 26 ευρώ θα φτάσει τα 28,6 ευρώ.
- Για την 2η κατηγορία από 31 ευρώ θα φτάσει τα 34,1 ευρώ.
- Για την 3η κατηγορία από 37 ευρώ θα φτάσει τα 40,7 ευρώ.
Τα δύο σενάρια
Ήδη ακούγονται οι πρώτες «γκρίνιες» από τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων (σύλλογοι και επιμελητήρια) που ζητούν να μην αυξηθούν οι εισφορές τους για το 2023, κάτι που αποκλείει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Ωστόσο επί τάπητος έχει τεθεί το σενάριο «παγώματος» της καταβολής των αυξημένων εισφορών, τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο του 2023. Άλλωστε τα πρώτα ειδοποιητήρια με τις «φουσκωμένες» εισφορές θα αναρτηθούν τον Φεβρουάριο – Μάρτιο της επόμενης χρονιάς.
Υπό εξέταση βρίσκεται και το «σπάσιμο» των αναδρομικών -από 1/1/2023- εισφορών σε δόσεις, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο συσσώρευσής τους που θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αποπληρωμή τους και ακόμη πιο πιθανή την δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών.
«Πάγωμα» ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος
Να ανασταλεί το μέτρο της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των δικηγόρων, επιστημόνων και λοιπών ελευθέρων επαγγελματιών, ζητά με ερώτησή της προς τον υπουργό Εργασίας η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη.
«Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: Προτίθεται να λάβει κάποια νομοθετική πρωτοβουλία για την αναστολή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των δικηγόρων, καθώς και των εν γενεί αυτοτελώς απασχολούμενων – επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών;».
Το «πάγωμα» της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για 1,2 εκατομμύρια μη μισθωτούς, τουλάχιστον για το 2023, ζητάει η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, με επιστολή της στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Παύλο Ραβάνη, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν μπορούν – ενόψει ενός ιδιαίτερα δύσκολου χειμώνα και υπό την δαμόκλειο σπάθη νέων λουκέτων λόγω της εκτόξευσης του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεών τους λόγω ενέργειας – να επωμιστούν και την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών.
Πρόσφατη έρευνα του Β.Ε.Α που αξιολόγησε τα τιμολόγια ενέργειας των μελών του, ανέδειξε ότι το κόστος για τη χρήση φυσικού αερίου, έχει αυξηθεί κατά 300%, της ΔΕΗ κατά 200%, ενώ για την χρήση πρώτων υλών, οι αυξήσεις στην καλύτερη περίπτωση ξεπερνούν το 50 και φτάνουν το 100%.
«Είναι απαραίτητο, να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, ώστε να μην ενεργοποιηθεί ο υπάρχων νόμος που προβλέπει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2023, με βάση το δείκτη τιμών καταναλωτή, όπως θα διαμορφωθεί το 2022, ή εναλλακτικά, να μπει η αύξηση, μόνο στο τμήμα των εισφορών, που αφορά το τελικό ύψος της σύνταξης των ασφαλισμένων».
Με τα δεδομένα της οικονομίας και τις προβλέψεις της νομοθεσίας, οι αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες για το 2023, είναι από 231 έως 622 ευρώ ετησίως, ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία τους, σε περίπτωση που οι εισφορές αυξηθούν 10%. Αύξηση θα υπάρξει και στις εισφορές για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ.
«Η αύξηση των εισφορών, θα μπορούσε να καταβληθεί από τους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, μόνο σε περίπτωση που υπήρχε ανάπτυξη. Όσοι επιχειρηματίες κατάφεραν να επιβιώσουν μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία, κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο, λόγω των υπέρογκων λογαριασμών ενέργειας. Είναι αδύνατον να επιβαρυνθούν και με την επιπλέον καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Δυστυχώς, θα δημιουργηθεί μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών και χιλιάδες μικρομεσαίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και κατασχέσεις από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών».
Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται η εκ νέου ενεργοποίηση των 120 δόσεων, ή κάποιας άλλης μορφής ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, για τη μη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων.
«Χιλιάδες μικρομεσαίοι, χρωστούν ήδη και δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν την σύνταξή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, που δημοσιεύθηκαν, το τελευταίο τρίμηνο, αυξήθηκαν κατά 2 δις ευρώ.
Η κατάσταση στην αγορά, το αυξημένο λειτουργικό κόστος των επαγγελματιών και η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, καθιστούν την αύξηση των εισφορών, πρακτικά ανεφάρμοστη. Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η αγορά, είναι μείωση και όχι αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με μία σειρά από μέτρα ουσιαστικής στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, έναντι της ενεργειακής ακρίβειας» τονίζει το ΒΕΑ.