Γυναικοκτονίες: Άρθρο παρέμβαση του πρωθυπουργού – Χωρίς τέλος η «μαύρη» λίστα
3 Οκτωβρίου 2022
Η μαύρη λίστα μεγαλώνει διαρκώς. Γυναικοκτονίες που συγκλονίζουν την ελληνική κοινωνία και προκαλούν οργή για τους θύτες που ήταν σύζυγοι ή σύντροφοι των γυναικών.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ήταν 5.143 το 2020, το 2021, με τον εγκλεισμό της πανδημίας στο απόγειο, άγγιξαν τα 8.776, ενώ μόνο κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2022 ήδη πλησιάζουν τον περσινό ετήσιο αριθμό, φτάνοντας τα 7.354.
Τα 10 τελευταία χρόνια είχαμε 10 γυναικοκτονίες ετησίως. Και μέσα στο 2022 θρηνούμε, ήδη, 7 επιβεβαιωμένα περιστατικά με γυναίκες – θύματα.
«Οι άνδρες που γίνονται εύκολα βίαιοι έχουν μάθει ότι αυτός είναι ένας δικαιολογημένος τρόπος αντίδρασης, ενίοτε μέσα από τη δική τους οικογένεια ή μιμούμενοι άλλα περιστατικά που συζητάμε δημόσια», λέει ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης, ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής.
«Η δικαιοσύνη προσδιορίζει το βάρος της κάθε ανθρωποκτονίας»
Με εκτενές του άρθρο στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο όρος «γυναικοκτονία» είναι κοινωνικά και πολιτικά χρήσιμος, ωστόσο επισήμανε πως δεν απαιτείται περαιτέρω νομική κατοχύρωση, λέγοντας πως η δικαιοσύνη είναι εκείνη που προσδιορίζει το βάρος της κάθε ανθρωποκτονίας.
«Χρησιμοποιώ τη λέξη ‘γυναικοκτονίες’ προκειμένου να προσδιορίσω ακριβέστερα το είδος αυτών των εγκλημάτων και όχι, προφανώς, για να τις ταξινομήσω νομικά. Γιατί τότε θα διαχώριζα την αξία της ανθρώπινης ζωής με μόνο κριτήριο το φύλο ή την ηλικία, υποτιμώντας άλλες, εξίσου απεχθείς πράξεις».
Μόνο στο πρώτο 7μηνο του 2022 οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη 5.141 σχετικές δικογραφίες, ενώ περισσότεροι από 1.200 αστυνομικοί πήραν μέρος σε ειδικά σεμινάρια για εγκλήματα αυτής της κατηγορίας.
Τα 44 συμβουλευτικά κέντρα έχουν βοηθήσει έως τώρα 44.200 γυναίκες με προβλήματα βίας στο σπίτι.
Σχεδόν 4.000 γυναίκες και παιδιά φιλοξενήθηκαν έως τώρα στις 19 δομές που λειτουργούν σε ισάριθμες πόλεις.