Πέρασε το νομοσχέδιο για τα ναυπηγεία Ελευσίνας με τις ψήφους Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ
1 Σεπτεμβρίου 2022
Με ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, καθώς υπέρ ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στη θετική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδήγησε η αποδοχή από μέρους του υπουργού Ανάπτυξης, δύο προτάσεων που ετέθησαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης από τους εκπροσώπους της.
Συγκεκριμένα, αποδέχτηκε την πρόταση να ενημερωθεί η επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το τελικό σχέδιο εξυγίανσης πριν από την υποβολή της συμφωνίας στα δικαστήρια.
Επίσης έκανε δεκτή τη νομοτεχνική βελτίωση, μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία αναφέρεται ρητώς πως οι αποζημιώσεις θα πρέπει να έχουν δοθεί στους εργαζόμενους το αργότερο 120 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης.
Στον αντίποδα της υπερψήφισης από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ενώ με παρών τοποθετήθηκε η Ελληνική Λύση.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο υπουργός συνεχάρει την αξιωματική αντιπολίτευση «για αυτή την θετική του στάση, γιατί είναι σημαντική σε ένα δύσκολο εγχείρημα που ξεκινάει σήμερα» για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Αντίθετα, επέκρινε το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για την απόφασή του να καταψηφίσει τελικά το νομοσχέδιο.
Ο κ. Γεωργιάδης, επισήμανε ότι μπροστά μας υπάρχει ακόμα μια μακρά πορεία μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασία, που έχει την διαπραγμάτευση με τους υπόλοιπους πιστωτές και θα οδηγήσει στο τελικό σχέδιο που θα δούμε στην Βουλή πριν κατατεθεί στο δικαστήριο.
Υπάρχει η έγκριση της δικαιοσύνης, η έγκριση της Digicom. Αλλά και αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, υπάρχει η διαδικασία της αυτής καθ’ εαυτής επένδυσης, δηλαδή να πάρει μπρος το ναυπηγείο, να φτιαχτούν γρήγορα οι δεξαμενές και να πιάσει δουλειά ο κόσμος, και να παίρνει η επιχείρηση δουλειές για να μπορεί να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Συνεπώς για την ΟΝΕΧ, μπροστά της υπάρχει μια ανηφόρα.
Όμως, παρατήρησε ο υπουργός, «σήμερα με την σύμφωνη γνώμη της κυβερνήσεως και της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, μετά από ένα γόνιμο κοινοβουλευτικό διάλογο, δίνουμε πιστεύω στον επενδυτή την μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη που μπορεί να του δώσει το Κοινοβούλιο. Και λέμε στους εργαζόμενους, πως ως Κοινοβούλιο μπορέσαμε να πετύχουμε μια ευρύτερη πολιτική στήριξη, όπως αυτοί μας ζήτησαν όταν ήταν έξω από την Βουλή».
Τόνισε, πως η ύπαρξη συναινέσεων είναι ευρύτερα για τις επενδύσεις, ακόμα και για τις μικρότερες, πολύ σημαντική, γιατί οι επενδυτές δεν επενδύουν με ορίζοντα εκλογικού χρόνου, αλλά μακροχρόνια – και αυτό τους απομειώνει το ρίσκο που παίρνουν».
Ο υπουργός, απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, είπε πως αυτό «δεν είναι ένα κόμμα που πρέπει να υποτιμάται, ούτε να διαγράφουμε την Ιστορία του» αλλά «με την σημερινή του στάση, να μην στηρίξει το παρόν σχέδιο εξυγίανσης, απεμπολεί όλη την προηγούμενη υπεύθυνη στάση του ΠΑΣΟΚ στην κρίσιμη δεκαετία 2010- 2020. Και θεωρώ πως είναι μεγάλο πολιτικό σφάλμα του κ. Νίκου Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ η σημερινή του στάση. Καθώς στην ουσία, με την στάση σας, δεν γίνεστε σύμμαχοι στην προσπάθεια επιτυχίας του σχεδίου εξυγίανσης».
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «έχω πλήρη επίγνωση του μεγάλου πολιτικού ρίσκου που σήμερα αναλαμβάνω για την επιτυχία του σχεδίου αυτού, γιατί εάν δεν ευοδωθεί και δεν πάει καλά, ο μόνος υπεύθυνος θα είμαι εγώ και εγώ θα το χρεωθώ» αλλά «στην πολιτική δεν θα πρέπει να μπαίνουμε εάν φοβόμαστε να αναλάβουμε ευθύνες. Όποιος φοβάται την ευθύνη, δεν κάνει για την πολιτική, δεν κάνει για υπουργός και βουλευτής».
Ο υπουργός, ολοκληρώνοντας την διαδικασία, υπογράμμισε πως «για την Ελλάδα, η αναβίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας είναι κρίσιμο στοίχημα για να μπορέσει η χώρα μας, να γυρίσει σελίδα από την μιζέρια των προηγούμενων δεκαετιών στην βιομηχανία» προσθέτοντας: «Η κυβέρνησή μας έχει ήδη κάνει πολλά βήματα στην βιομηχανία», «για να γίνει μια ανταγωνιστική δύναμη» και να μην είμαστε «μια χώρα που έχει μόνο υπηρεσίες και τουρισμό».