Φυσικό αέριο: Για ενεργειακό «έμφραγμα» προετοιμάζεται η Αθήνα – Το Plan B’ και οι φόβοι
12 Ιουλίου 2022
Με κομμένη την ανάσα για τις επόμενες 9 ημέρες όλη η Ευρώπη, αναμένοντας να δει που το πάει ο Πούτιν με το φυσικό αέριο.
Το σχέδιο του είναι να προκαλέσει ενεργειακό έμφραγμα στην Ευρώπη, ως αντίποινα στις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, ή πρόκειται για ένα παιχνίδι εντυπώσεων και ο αγωγός Nord stream, μετά τα έργα συντήρησης, θα συνεχίσει την τροφοδοσία φυσικού αερίου;
Η ανησυχία είναι διάχυτη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και στην Ελλάδα, παρ’ ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες που είτε είναι εξαρτημένες σε συντριπτικό ποσοστό από το ρωσικό φυσικό αέριο, είτε δεν έχουν διέξοδο σε θάλασσα, ώστε να διευκολυνθεί η προμήθειας τους με LNG.
«Το κακό σενάριο είναι σε λίγους μήνες στην Ευρώπη να μην μιλάμε για την ακρίβεια στην ενέργεια αλλά για το αν θα έχουμε επαρκή αποθέματα…» δηλώνει σκωπτικά κυβερνητικό στέλεχος.
Παράλληλα εκτιμά ότι τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται θα οδηγήσουν «επιτέλους το αργοκίνητο τρένο της Ευρώπης να επιταχύνει» με ολιστικές λύσεις στο πολύπλευρο ζήτημα που έχει προκύψει… «στην αυλή της».
Το Plan B’ για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας
Η Αθήνα προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο. Έχει ήδη ετοιμάσει Plan B’ για την επάρκεια εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, πέρα των πρωτοβουλιών που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή.
Συγκεκριμένα:
- Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Κατέπλευσε το ειδικό δεξαμενόπλοιο που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού.
- Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
- Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα, και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις, ενώ τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας, Πτολεμαΐδα 5
- Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής Φυσικού Αερίου ώστε, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, να έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου σε diesel
- Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων κρίνονται ικανοποιητικά.
Στάση αναμονής…
Ως τουλάχιστον στις 20 του μήνα, οπότε και λήγει ο χρόνος συντήρησης του αγωγού Nord stream – σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε η Gazprom – φαίνεται να «παγώνει» ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το νέο μοντέλο τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος.
«Εάν η λειτουργία επανέλθει μετά από δεκαήμερο συντήρησης, η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι πτωτική, εάν όμως εργαλειοποιηθεί από τον Ρώσο πρόεδρο τότε η Ευρώπη θα απειληθεί, όπως είπε και ο Γερμανός καγκελάριος», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος ανακοίνωσε τη μετάθεση ως τις 25 Ιουλίου της νέας προθεσμίας για την ανακοίνωση από τους παρόχους των τιμών προμήθειας που θα ισχύσουν τον Αύγουστο.
Η δύσκολη διελκυστίνδα…
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων πηγών, η Ελλάδα έχει φροντίσει μεν να μειώσει σημαντικά την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο (η εξάρτηση περιορίστηκε στο 40%), ωστόσο υπάρχει μπροστά της μία δύσκολη διελκυστίνδα…:
- Πρώτον, ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης που θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του LNG.
- Δεύτερον, όσο θα αυξάνεται η ζήτηση τόσο πιο δύσκολο θα είναι για τα κράτη να εξασφαλίσουν τις ποσότητες που χρειάζονται.
Με το βλέμμα στον τουρισμό…
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ήταν καθησυχαστικός όσον αφορά στην επάρκεια το καλοκαίρι, εν μέσω κορύφωσης της τουριστικής κίνησης. «Δεν διαφαίνεται κάποιος κίνδυνος άμεσα την περίοδο που διανύουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο η ολοκλήρωση της τουριστικής σεζόν χωρίς προβλήματα είναι ζητούμενο, δεδομένου ότι εκεί έχει ποντάρει τα χαρτιά της η κυβέρνηση για αυξημένα έσοδα τα οποία θα δημιουργήσουν τον δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα στήριξης απέναντι στον εφιάλτη της ενεργειακής κρίσης.